A kókuszolaj rendkívül sokoldalúan használható a sütésnél - és a szépségápolásban -, és ha nem is feltétlenül tanácsos, hogy az ételeid tocsogjanak a kókuszolajban az egészségre gyakorolt hatása miatt, a muffinokban, tortákban, kekszekben és vegán desszertekben nagyon jól tud működni. Megvannak a maga jellegzetes fizikai tulajdonságai, amiket érdemes figyelembe venni – mutatjuk, mit érdemes tudnod a kókuszolajról sütésnél!
A kókuszolaj olvadáspontja 24°C
Más olajokkal ellentétben a kókuszolaj lehet folyékony vagy szilárd halmazállapotú – mindez attól függ, hogy hány fok van ott, ahol tárolod. Ha a hőmérséklet 24°C fok alá esik, akkor megszilárdul, míg magasabb hőmérséklet mellett megolvad.
A kókuszolajjal 1:1 arányban helyettesíthetsz más zsiradékokat
Ami a sütést illeti, a kókuszolaj csodálatosan helyettesíti a vajat és más olajokat, például az olívaolajat, a repceolajat, napraforgóolajat. A receptben írt zsiradék típusától függetlenül egyszerűen használj helyett azonos mennyiségű kókuszolajat.
Vaj helyett használhatsz szilárd, szobahőmérsékletű kókuszolajat
Ahogy már szó volt róla, a tárolási hőmérséklettől függően a kókuszolaj lehet folyékony vagy szilárd. Bár szilárd állapotában kanalazni kell, ha főzéshez vagy sütéshez használnád, megvan az az előnye, hogy az állaga nagyon hasonlít a vajhoz.
Ha a vajat kókuszolajjal helyettesíti, használj szilárd, szobahőmérsékletű kókuszolajat. Ez különösen fontos, ha a pite tésztájának elkészítéséhez használod – a lehűtött, szilárd olajat ugyanúgy kell belevágni a lisztbe, mintha csak vajat használnál.
Érdemes szobahőmérsékletű alapanyagokat használnod, ha kókuszolajjal sütsz
Ha hideg összetevőkkel kevered, a folyékony kókuszolaj hajlamos rá, hogy összetapadjon. A legjobb módja ennek megelőzésére, ha más összetevőket, például a tejet és tojást, szobahőmérsékletűre melegíted, mielőtt összekevernéd a hozzávalókat.
A kókuszolaj a tepsik kikenésére is használható
Mivel a kókuszolajnak viszonylag magas a füstpontja, torta- és muffinformák, különböző sütőedények kikenésére is használható.
A kókuszos íz opcionális
A kókuszolajjal való sütésben az a remek, hogy szabályozhatod a kókuszos ízt. Minden a használt típustól függ, ami a személyes preferenciáktól függ.
- A finomítatlan kókuszolajat (néha szűz vagy tiszta kókuszolajnak is nevezik) a friss kókuszdióhúsból vonják ki, minimális feldolgozáson megy keresztül, és megőrzi a kókusz jellegzetes illatát és ízét.
- A finomított kókuszolajat viszont szárított kókuszhúsból vonják ki. Ezt a fajta kókuszolajat hőkezelik, ami eltávolítja a kókusz szagát és ízét.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több okos konyhai tippet olvashatsz: