6 dolog, amit tudnod kell a kókuszolajról, mielőtt sütsz vele

A kókuszolaj az egyik legsokoldalúbb és legpraktikusabb zsiradék, ha sütésről van szó – ezt érdemes tudnod róla, mielőtt nekiállsz sütni vele!

A kókuszolaj rendkívül sokoldalúan használható a sütésnél - és a szépségápolásban -, és ha nem is feltétlenül tanácsos, hogy az ételeid tocsogjanak a kókuszolajban az egészségre gyakorolt hatása miatt, a muffinokban, tortákban, kekszekben és vegán desszertekben nagyon jól tud működni. Megvannak a maga jellegzetes fizikai tulajdonságai, amiket érdemes figyelembe venni – mutatjuk, mit érdemes tudnod a kókuszolajról sütésnél!

6 dolog, amit tudnod kell a kókuszolajról, mielőtt sütsz vele

A kókuszolaj olvadáspontja 24°C

Más olajokkal ellentétben a kókuszolaj lehet folyékony vagy szilárd halmazállapotú – mindez attól függ, hogy hány fok van ott, ahol tárolod. Ha a hőmérséklet 24°C fok alá esik, akkor megszilárdul, míg magasabb hőmérséklet mellett megolvad.

A kókuszolajjal 1:1 arányban helyettesíthetsz más zsiradékokat

Ami a sütést illeti, a kókuszolaj csodálatosan helyettesíti a vajat és más olajokat, például az olívaolajat, a repceolajat, napraforgóolajat. A receptben írt zsiradék típusától függetlenül egyszerűen használj helyett azonos mennyiségű kókuszolajat.

Használjuk sokrétűen!

Vaj helyett használhatsz szilárd, szobahőmérsékletű kókuszolajat

Ahogy már szó volt róla, a tárolási hőmérséklettől függően a kókuszolaj lehet folyékony vagy szilárd. Bár szilárd állapotában kanalazni kell, ha főzéshez vagy sütéshez használnád, megvan az az előnye, hogy az állaga nagyon hasonlít a vajhoz.

Ha a vajat kókuszolajjal helyettesíti, használj szilárd, szobahőmérsékletű kókuszolajat. Ez különösen fontos, ha a pite tésztájának elkészítéséhez használod – a lehűtött, szilárd olajat ugyanúgy kell belevágni a lisztbe, mintha csak vajat használnál.

Klasszikus banánkenyér

Ohh te csodás banánkenyér. A legjobb módja annak, hogyan használjuk fel a barna, megpöttyösödött banánokat a konyhapultról. Ez a klasszikus változat szaftos, puha, és rendkívül jól ...

Cukormentes gyors kókuszos keksz

Sütéssel együtt 30 perc alatt elkészíthető ropogtatni való, főleg cukorbetegek, diétázók, egészséges étrendkövetők figyelmébe ajánlom. Nagyon egyszerű, csak 3 alapanyag szükséges ...

Érdemes szobahőmérsékletű alapanyagokat használnod, ha kókuszolajjal sütsz

Ha hideg összetevőkkel kevered, a folyékony kókuszolaj hajlamos rá, hogy összetapadjon. A legjobb módja ennek megelőzésére, ha más összetevőket, például a tejet és tojást, szobahőmérsékletűre melegíted, mielőtt összekevernéd a hozzávalókat.

A kókuszolaj a tepsik kikenésére is használható

Mivel a kókuszolajnak viszonylag magas a füstpontja, torta- és muffinformák, különböző sütőedények kikenésére is használható.

A kókuszos íz opcionális

A kókuszolajjal való sütésben az a remek, hogy szabályozhatod a kókuszos ízt. Minden a használt típustól függ, ami a személyes preferenciáktól függ.

  • A finomítatlan kókuszolajat (néha szűz vagy tiszta kókuszolajnak is nevezik) a friss kókuszdióhúsból vonják ki, minimális feldolgozáson megy keresztül, és megőrzi a kókusz jellegzetes illatát és ízét.
  • A finomított kókuszolajat viszont szárított kókuszhúsból vonják ki. Ezt a fajta kókuszolajat hőkezelik, ami eltávolítja a kókusz szagát és ízét.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több okos konyhai tippet olvashatsz:

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...