Érdemes kókuszolajat, kókusztejet fogyasztani?

Kókuszolajjal sütnek, főznek, a kókusztejet rengetegen isszák kávékban vagy smoothie-kban, a kókusz húsa pedig népszerű süteményalapanyag.

Sok egészséges életmódot képviselő konyhájában van manapság kókusztej, kókuszolaj és kókuszhús, vagyis kókuszreszelék vagy kókuszliszt. Hogy közülük melyik a legnépszerűbb, azt nehéz lenne megmondani, mert sok mindentől függ, például hogy kinek melyik ízlik, vagy hogy ki melyiket tudja okosan beépíteni az étrendjébe.

Nem véletlenül népszerű a kókusztej, a kókuszolaj és a kókuszhús is

Kókuszhús

A kókusz húsának legismertebb formája a kókuszreszelék, ami önmagában is tápláló, vitaminokban és ásványi anyagokban bővelkedik. Van benne rost, magnézium, kalcium is. Ha kókuszhúst fogyasztunk, azzal segítjük a fogak és a csontok egészségét, ezáltal pedig a csontritkulás kialakulásának esélyét is csökkenthetjük. A kókuszliszt is természetesen kókuszhúsból készül. A gluténmentes, magas rosttartalmú liszt népszerű mentes alapanyag.

Kókusztej

Arról, hogy a kókusztejet érdemes-e rendszeresen inni, megoszlanak a vélemények. Az viszont biztos, hogy mértékkel fogyasztva tökéletes helyettesítője a tejnek. A katogén illetve a vegán vagy a tejmentes diétát folytatók is könnyen bele tudják illeszteni az étrendjükbe. Az a legjobb, ha olyan terméket vásárolunk, amelyben nincsen hozzáadott cukor. A legtöbb növényi tejnél zsírosabb a kókusztej, míg egy csészényiben 1 gramm szénhidrát van csupán. Fehérje nincs benne. Egy csészényi kókusztejben nagyjából 45 kalória, 4 gramm zsír, 1 gramm cukor található.

Kókuszolaj

Tudtad, hogy nincs különbség a kókuszzsír és a kókuszolaj között? Hazánkban leginkább kókuszzsírként ismerjük, köszönhetően annak, hogy szobahőmérsékleten szilárd a halmazállapota, a kinézete pedig a zsírra emlékeztet. Ha mértékkel fogyasztjuk a kókuszolajat, az jótékony hatással is lehet a szívre, ugyanis laurinsavat tartalmaz, mely segít a szívbetegségek megelőzésében, csökkenteni a magas rossz koleszterin szintjét és a magas vérnyomást is. Mivel a kutatók álláspontja is megoszlik arról, hogy a benne lévő telített zsírsav mennyisége miatt szabad-e tartósan kókuszolajat fogyasztani, mi inkább azt javasoljuk, hogy a legrosszabb forgatókönyvhöz alkalmazkodva a napi kalóriabevitelünknek csupán 5-6%-át tegyék ki a telített zsírok - ez hozzávetőleg 13 gramm kókuszolajnak felel meg.

Kókuszos keksztekercstorta

Házibulik és vendégségek elmaradhatatlan kókusztekercséből készítettünk tortát. Az elvetemült ötlet osztatlan sikert aratott a szerkesztőségben. Próbáld ki te is!

Édesburgonya-krémleves kókusztejjel

Gyorsan összedobható, szuper krémes édesburgonyakrémleves receptet ajánlunk a figyelmetekbe, ami ráadásul teljesen tejmentes is. Egész évben elkészíthető, de az első őszi hidegekben ...

A kókuszból készült alapanyagok segíthetik az emésztőrendszer működését, gátolhatják az emésztési problémák kialakulását. A kókuszolaj zsírjai segíthetnek különféle gombák és paraziták eltüntetésében, amelyek a gyomor megbetegedését okozhatják.

Amit feltétlenül tudnod kell!

Ahogy korábban is írtunk róla, a kenti egyetem ökológusainak kutatása szerint a kókuszolaj termelése egymillió tonnánként húsz állatfajt veszélyeztet, vagyis ötször többet, mint a olajpálma termelése. Míg a pálmaolajból készült termékek ellenőrzésére külön szervezetet hoztak létre annak érdekében, hogy csak fenntartható forrásból származó alapanyag kerüljön felhasználásra, addig a kókuszzsír termelést senki sem figyeli árgus szemekkel. A PETA nyilvánosságra hozta, Thaiföldön nemhogy nem emberek, hanem születésüktől kezdve fogvatartott, láncon fogott, betanított emsemakákók szedik a kókuszdiókat.
Ha nincs munka, az állatok szűk ketrecekben vegetálnak.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

Forrásaink voltak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...