5 tipp káposztaszeleteléshez, hogy a zöldséget vágd, ne az ujjad

Egy nagy fej káposztát feldolgozni bizony nem gyerekjáték: amellett, hogy figyelni kell a hajszálvékony csíkok elérésére, az ujjainkra sem árt vigyázni. Alább következik pár jó tanács a Napi Tipp jóvoltából, ami mindkettőben segít majd.

Mindegy, hogy levest, tésztát, főzeléket vagy salátát készítünk, a káposztavágás feladata megannyi ételnél várhat ránk. Sokan akár mumusként is tekinthetnek erre a konyhai eljárásra, leginkább azért, mert ahhoz, hogy tényleg kellően hajszálvékonyra nyessük a leveles zöldség minden szorosan pakolt rétegét, precizitásra és pontos késvágásokra van szükség. No meg pár ügyes káposztavágási trükkre, ezek következnek most alant, sorban.

5 tipp káposztaszeleteléshez, hogy a zöldséget vágd, ne az ujjad

Biztosítsd a deszkád

Mindennemű zöldségaprítás első lépése az kéne, hogy legyen a vágódeszka stabilizálása. Ezzel nagyon sok konyhai balesetet megelőzhetünk, ugyanis, ha nem mozog össze-vissza a lapítónk, magabiztosabban nyeshetünk a késünkkel is.

A legjobb, ha egy nedves törlőkendőt, konyharuhát vagy más anyagot fektetünk a deszka alá.

Élezd meg a késed

A sok-sok aprítástól nemcsak mi fáradhatunk meg, hanem bizony a késeink is. Ezért időről időre nem árthat nekik egy alapos élezés, már csak azért sem, mert ezzel a lépéssel szintén tehetünk az ujjmegsértések ellen. Egy éles kés könnyebben hatol át a zöldségen, és érdekes módon jóval kevesebb balesetet okoz, mint a tompa eszköz.

Hagyd bent a torzsát

A káposzta rétegei szorosan simulnak egymásra, és (ideális esetben) vágás közben sem kezdenek el szétcsúszkálni. Persze csak akkor, ha nem távolítjuk el a negyedekre vágott zöldség közepéből a torzsát. Hagyjuk benne, és vágunk jóval magabiztosabban!

Használj egyenes pengéjű kést

Sok alapanyagnál jobban járunk egy hajlított pengéjű szakácskéssel, azonban, ha káposzta kerül a deszkára inkább vegyünk elő egy egyenes élűt, például santokut. Ezzel jóval egyszerűbb lesz felülről lefelé tartó, precíz vágásokat ejtenünk, amelyek végigérnek a káposzta teljes felületén.

Ne csuklóból vágj

A más jellegű technika kiterjed a kézmozgásra is: míg egy hagymát leginkább csuklóból, a deszkán „hintázó” mozdulatokkal lehet a legjobban szeletelni, a káposztánál azonban érdemes szinte karból vágni, határozott nyesésekkel, fentről-le, fentről-le.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Konyhai tippek, amelyeket végy elő a konyhában:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...