Ezért ne használj olvasztott vajat a kalácsod tésztájában

A gazdagabb kelt tésztáknak, köztük a fonott kalácsnak is elengedhetetlen összetevője a vaj – a zsiradéktól lesz ugyanis olyan istenien foszlós az állaga. Persze nem mindegy, milyen állapotban kerül a masszához: olvasztva például nem ajánlott használni. Napi Tippünk!

Minden kalács- és egyéb kelttészta-recept leírásában találkozhatunk azzal a külön hangsúlyozott részlettel, hogy a fonott péktermék hűtött hozzávalóit mindig és mindenképpen szobahőmérsékleten adjuk a liszthez. Így a vajat is. Persze ez gondos előkészületet igényel már a sütés előtt jó pár órával, ami nem mindig fér bele. Ilyenkor nyúlhatunk sokan olyan „drasztikusabb” módszerekhez, mint például a vaj felolvasztása – azonban a kalács tésztájának nem tesz jót, ha a zsiradékot folyékony állapotban adjuk hozzá. Az alábbiakban az is kiderül, miért.

Ezért ne használj olvasztott vajat a kalácsod tésztájában

Az olvasztott vaj nehezebbé teszi a kalácstészta gyúrását

A legtöbb recept azt javasolja, hogy a vajat külön, utolsó lépésként adjuk a kelt tésztához, hogy az könnyebben fel tudja venni, illetve az állaga is gazdagabb legyen. Így a már félig kidolgozott gombóc gyúrása közben kell adagolnunk a puha vajdarabokat, míg a tésztánk az összeset fel nem veszi.

Igen ám, de az olvasztott zsiradékot nem tudja olyan egyszerűen magába fogadni a gombóc: ettől pedig a gyúrás is nehezebb lesz.

A tészta csúszkálni fog, mivel nagyrészt a felületét vonjuk be vajjal, és az csak nagyon lassan, nehézkesen tud majd behatolni a massza belsejébe. Ennek több sajnálatos következménye is lesz.

Az olvasztott vajas kalács több lisztet akar majd felvenni

Egy ilyen következmény a túlhidratáltság: ugyanannyi mennyiségű zsiradék folyékony, olvasztott állapotban lágyabbá teszi a masszát, és ugyan a vaj hidegen visszaszilárdulna, amíg dolgozunk vele, jóval nedvesebb, ragacsosabb lesz a kalácsunk alapja.

Erre adott válaszreakcióként hajlamosak lehetünk több lisztet adni a gombóchoz, ezzel könnyítve a dagasztást. Ez persze később egy magasabb liszttartalmú, tehát keményebb tésztát ad, amiből nem sül majd olyan foszlós kalács.

Maradjunk tehát mindig a szobahőmérsékletű, puha vaj használatánál, tegyünk meg ennyit a kalácsunk sikerének érdekében!

Húsvéti ötfonatú kalács

Ahány ház, annyiféle kalácsrecept jellemzi a húsvéti időszakot. Összetevőiken kívül fonástechnikájukban is eltérnek, van, aki az egyszerűbb hármasat választja, más nem ad lejjebb a ...

Céklás húsvéti kalács

Egy sokfonatú húsvéti kalács már önmagában is igen impozáns látványt nyújt a hófehér abrosszal leterített ünnepi asztal közepén. Most képzeljük el ugyanezt a kalácsot, csak lilás ...

Márványos kakaós kalács

Pihe-puha, foszlós és még ráadásul kakaós is. Vajjal megkenve, egy bögre tej társaságában a kedvenc reggelink közé tartozik a kakaós kalács, ami nemes egyszerűségében egy nagyszerű ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több ötlet, ha már készülődnél húsvétra:

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...