Ezért ne használj olvasztott vajat a kalácsod tésztájában

A gazdagabb kelt tésztáknak, köztük a fonott kalácsnak is elengedhetetlen összetevője a vaj – a zsiradéktól lesz ugyanis olyan istenien foszlós az állaga. Persze nem mindegy, milyen állapotban kerül a masszához: olvasztva például nem ajánlott használni. Napi Tippünk!

Minden kalács- és egyéb kelttészta-recept leírásában találkozhatunk azzal a külön hangsúlyozott részlettel, hogy a fonott péktermék hűtött hozzávalóit mindig és mindenképpen szobahőmérsékleten adjuk a liszthez. Így a vajat is. Persze ez gondos előkészületet igényel már a sütés előtt jó pár órával, ami nem mindig fér bele. Ilyenkor nyúlhatunk sokan olyan „drasztikusabb” módszerekhez, mint például a vaj felolvasztása – azonban a kalács tésztájának nem tesz jót, ha a zsiradékot folyékony állapotban adjuk hozzá. Az alábbiakban az is kiderül, miért.

Ezért ne használj olvasztott vajat a kalácsod tésztájában

Az olvasztott vaj nehezebbé teszi a kalácstészta gyúrását

A legtöbb recept azt javasolja, hogy a vajat külön, utolsó lépésként adjuk a kelt tésztához, hogy az könnyebben fel tudja venni, illetve az állaga is gazdagabb legyen. Így a már félig kidolgozott gombóc gyúrása közben kell adagolnunk a puha vajdarabokat, míg a tésztánk az összeset fel nem veszi.

Igen ám, de az olvasztott zsiradékot nem tudja olyan egyszerűen magába fogadni a gombóc: ettől pedig a gyúrás is nehezebb lesz.

A tészta csúszkálni fog, mivel nagyrészt a felületét vonjuk be vajjal, és az csak nagyon lassan, nehézkesen tud majd behatolni a massza belsejébe. Ennek több sajnálatos következménye is lesz.

Az olvasztott vajas kalács több lisztet akar majd felvenni

Egy ilyen következmény a túlhidratáltság: ugyanannyi mennyiségű zsiradék folyékony, olvasztott állapotban lágyabbá teszi a masszát, és ugyan a vaj hidegen visszaszilárdulna, amíg dolgozunk vele, jóval nedvesebb, ragacsosabb lesz a kalácsunk alapja.

Erre adott válaszreakcióként hajlamosak lehetünk több lisztet adni a gombóchoz, ezzel könnyítve a dagasztást. Ez persze később egy magasabb liszttartalmú, tehát keményebb tésztát ad, amiből nem sül majd olyan foszlós kalács.

Maradjunk tehát mindig a szobahőmérsékletű, puha vaj használatánál, tegyünk meg ennyit a kalácsunk sikerének érdekében!

Húsvéti ötfonatú kalács

Ahány ház, annyiféle kalácsrecept jellemzi a húsvéti időszakot. Összetevőiken kívül fonástechnikájukban is eltérnek, van, aki az egyszerűbb hármasat választja, más nem ad lejjebb a ...

Céklás húsvéti kalács

Egy sokfonatú húsvéti kalács már önmagában is igen impozáns látványt nyújt a hófehér abrosszal leterített ünnepi asztal közepén. Most képzeljük el ugyanezt a kalácsot, csak lilás ...

Márványos kakaós kalács

Pihe-puha, foszlós és még ráadásul kakaós is. Vajjal megkenve, egy bögre tej társaságában a kedvenc reggelink közé tartozik a kakaós kalács, ami nemes egyszerűségében egy nagyszerű ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több ötlet, ha már készülődnél húsvétra:

Legújabb receptek

Rántott gomba

A rántott gomba egy nagyszerű fogás, amit pillanatok alatt össze lehet dobni. Kívül ropogós, belül csodálatosan lédús. Tartármártással és rizi-bizivel tálalva egy örök klasszikus.

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Betilthatja a magyar kormány ezt az élelmiszert

Az Agrárminisztérium még 2024 nyarán bocsájtotta társadalmi vitára a terveit a műhús előállításának és forgalomba hozatalának tilalmáról. Úgy néz ki, az ezzel kapcsolatos aggályok megállják a helyüket, és betiltás lesz a vége a történetnek hazánkban.

Top Receptek

Gyors cacio e pepe

Imádjuk ezt a cacio e pepe receptet, mert mindössze 4 összetevőt igényel! Nagyon gyorsan és egyszerűen elkészíthető, így tökéletes hétköznapra, ebédre vagy munka után vacsorára. Ez ...

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!