Soha nem szárad ki a húsvéti kalács ezekkel a tárolási tippekkel

Napokkal előre megvettük a húsvéti kalácsot, és félünk, hogy kiszárad? Aggodalomra semmi ok, a legjobb tanácsok már a kamrában vannak.

A húsvéti rohangálás elkerülése érdekében sokan előre megvesszük vagy megsütjük a kalácsot. Nem mindegy azonban, hogy az ünnepig tartó pár nap alatt hogyan tároljuk. Nagyon könnyen kiszárad a kalács, ha nem megfelelő módon várja, hogy hétvégén végre megvágjuk.

Milyen szomorú, amikor az ünnepi asztalra, a húsvéti ételek mellé helyezve jövünk rá, hogy bizony a több napos várakozás alatt kiszáradt a kalács. A gyönyörűen megfont kelt tészta ugyanis kényesen viselkedik még vágatlan állapotban is. Ha hosszú időre a szabad levegőn hagyjuk, bizony sokat veszít frissességéből. Kerüljük el ezt a végzetes sorsot, tároljuk megfelelő helyen az ünnep díszét!

Nem szárad ki a húsvéti kalács ezekkel a tárolási tippekkel

Légmentes doboz

A legjobb megoldás, ha van otthon olyan műanyag vagy fém dobozunk, amit légmentesen lehet zárni. Ebben biztosan jó dolga lesz a kalácsnak, hiszen ha nem nyitogatjuk, friss és omlós marad.

Ha túl nagy a kalácsunk (vagy túl kicsi a doboz), nyugodtan vágjuk félbe. Ugyan így veszít egy keveset a szépségéből, de legalább nem lesz kellemetlenül száraz. A legtöbb asztalon úgyis szeletekre vágva díszeleg. Érdemes itt is arra figyelni, hogy ne az egészet szeleteljük fel, hanem mindig csak annyit, amennyi szerintünk elfogy majd.

Kenyértartó

Azért került csak a második helyre ez az alkalmatosság, mert már egyre kevesebb háztartás rendelkezik vele. A klasszikus, fából készült kenyértartó pedig az egyik legalkalmasabb hely a pékáruk tárolására.

Méretre tökéletes, felhajtható eleje pedig általában elég jól megóvja a benne lévő kenyeret, kalácsot a levegőtől. Ha biztosra akarunk menni, borítsuk be a kalácsot alufóliával, és kerüljük a fedél gyakori nyitogatását.

Fagyasztózacskó

Amennyiben egyik fenti módszer sem áll rendelkezésünkre, használjunk fagyasztózacskót. Ezek a vastagabb műanyagból készült, szorosan záró tasakok képesek hosszabb ideig frissen tartani a bennük tárolt élelmiszert.

A kalácsot beletéve próbáljuk meg, amennyire tudjuk, kipréselni a zacskóba került levegőt. A tetején lévő zárócsíkot alaposan nyomjuk össze, a légmentes tárolás érdekében.

Gluténmentes húsvéti kalács

Húsvétkor nem hiányozhat a főtt sonka és a kaszinótojás mellől a friss foszlós kalács. Íme egy finom, jól bevált recept glutén- vagy laktózérzékenyek számára is.

Vegán kalács

Kalácsot sütni bizony a vegánok is szeretnek, ezzel a recepttel pedig tudni is fognak: ez a vegán kalács ugyanis nem csak finom, de napokig puha is marad - bár valószínűleg úgyis előbb ...

Alufólia

Felvágás után biztosan a legjobb megoldás, de még egészben is jól megóvja a kalácsunkat az alufólia. Ne használjunk azért végtelen mennyiséget belőle, egy réteggel alaposan körbecsavarva a siker garantált.

Figyeljünk, hogy ne maradjanak kis lyukak a csomagoláson, ahol beszökhet a levegő.

Ezeket kerüljük

Semmiképpen se tegyük a kalácsot papírzacskóba vagy konyharuhába. Ezek az anyagok jobban magukba szívják a nedvességet, mint a műanyag vagy fólia, ettől a pékáru szikkadt, száraz lesz.

Az egyszer használatos, füles nejlonszatyor sem jó választás. Mivel nem tudjuk rendesen megkötni, alkalmatlan kalács tárolásárára.

Ezt még jó tudni

Mindig száraz, sötét helyre tegyük, szobahőmérsékletre. Kiváló hely számára a kamra, spájz.

Csokis csavart kalács

Csokis kalács egy kis csavarral! ;) Kívül ropogós, belül puha, nagyon csokis, és szuperül néz ki! Ezt mindenképp ki kell próbálni!

Citromos-mákos kalácskoszorú

Nagy kedvencünk a mák, jöhet télen-nyáron. Ahogy beköszönt a hűvösebb időszak, a mákos receptek szinte lélekmelengető hatással bírnak. Mi most egy elképesztően mutatós és még ...

Nutellás csavart kalács

A gyermekeim nagyon szeretik a nutellás finomságokat. Egyik kedvenc reggelijük a nutellával megkent fonott kalács :) innen jött az ötlet, hogy készítek egy ahhoz hasonló sütit kicsit ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Semmi nem állhat a tökéletes húsvét útjába:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...