Nem használsz tapadásmentes serpenyőt, és emiatt a halsütés mindig kifog rajtad, mert a drága alapanyag hozzáragad az edényhez? Most egy biztos tippet hoztunk, amivel megakadályozhatod, hogy bármilyen hal hozzátapadjon a serpenyődhöz!
A BRAVA Food séfjének és tulajdonosának, Amara Encisónak – aki egyébként az alaszkai tenger gyümölcseinek elkészítésére specializálódott – van egy tökéletes megoldása erre a ragadós helyzetre.
Az elmúlt hat évben napi rendszerességgel sütöttem halat, és az optimális rostosság elérése érdekében számos különböző sütőolajat és zsiradékkombinációt teszteltem
– mondta.
Végül egy házi készítésű, 80/20%-os étolajkeverék lett a befutó.
A titok: a 80/20 olaj
A keverék elkészítése egyszerű: tölts meg egy nagy nyomós adagoló palackot (vagy egy kényelmesen használható üveget) 80 százalékban magas füstpontú olajjal, például növényi, földimogyoró- vagy repceolajjal, majd a maradék 20%-ot töltsd meg magas zsírtartalmú olajjal, például olíva- vagy kókuszolajjal.
A magas füstpontú olaj lehetővé teszi, hogy a halat gyorsan, magas hőfokon süssük meg anélkül, hogy megégne (ez kulcsfontosságú például a laposhal esetében, amelyet könnyű túlsütni), míg a magas zsírtartalmú olaj egyenletes sülést és ropogós felületet eredményez, valamint gazdag ízt ad hozzá. Mivel az olajok viszkozitási szintje minden esetben azonos, a keverék nem fog szétválni.
A minőség is számít
Ezután nézzük az alapanyagot. Ezzel a módszerrel bármilyen halat elkészíthetsz, de van egy szempont, amire érdemes odafigyelni a választásnál. „A hal minősége 90 százaléka annak, hogy egy nagyszerű halételben gyönyörködhessünk" – mondja Enciso. Azt ajánlja, hogy keressünk egy helyi halkereskedőt, aki kiváló minőségű, fenntartható halat szállít.
Amikor pedig elérkezel oda, hogy elkészítsd a halat, először törölgesd szárazra a filét egy papírtörlővel, ezután pedig dörzsöld be egy teáskanál 80/20 keverékkel és a kívánt fűszerekkel, amíg nedves pasztát nem kapsz.
Melegíts fel egy öntöttvas serpenyőt két evőkanál 80/20 keverékkel és egy evőkanál sótlan vajjal. Tedd a halat (adott esetben a bőrével lefelé) a forró serpenyőbe, és süsd, amíg az alja aranybarnára sül. Fordítsd meg, és folytasd a sütést, szükség szerint csökkentve a hőfokot.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Ha elakadnál a konyhában, fogadd meg tanácsainkat: