Így készíts tőkehalat gyorsan és egyszerűen...most sóskaszósszal!

Teljes értékű villám étkezés a nap bármely szakában, ezt a tökéletességet adja egy szelet tőkehal sóskamártással és párolt lencsével.

Ahhoz képest, hogy Magyarország területén mennyi természetes víz található, nagyon kevés halat fogyasztunk. Valahogy nincs meg a kultúrája. Tisztelet a kivételnek, például a Duna mentén Mohácsnak, Bajának, Paksnak, a Tiszánál Szegednek, Tiszafürednek, a Szalajka-völgyben Szilvásváradnak, vagy a Balaton-parti városkáknak, ahol a legtöbb helyen készítenek halas fogásokat. Legtöbbször halászlét és sült halat találunk, vagy a nagyszerű sült hekket, ami nem is helyi illetőségű. Ebből az ördögi körből hivatott kilépni az én kis gyors tőkehalas fogásom.

Igyekeztem anyagi értelemben a legkedvezőbben, ugyanakkor a lehető legegyszerűbben előállítani egy halas fogást, melynek a halas eleme cserélhető többek között hazai harcsára. Ettől nem lesz olcsóbb, ha jó szürkeharcsát választunk, viszont hasonlóan kevés szálkával kell megbirkóznunk. Itt meg is fejtettük az egyik ismérvét, miért kerül ritkán a tányérunkra hal: nincs kedvünk pepecselni, a könnyebben bekebelezhető étkeket kedveljük. A másik talán az lehet, hogy olyan országokban, ahol már pólyásan megismerik az egyének a tengeri herkentyűket, ott ez nem lelkesedés kérdése, simán a napi menetrendbe beépült szokás.

Tudtad?

Sokféle fogás készíthető tőkehalból, fűszerezve natúr süthetjük, citrommal locsolhatjuk, készíthetjük párolva, sörbundában vagy rántva, de kiváló salátába, halfasírtba, rakottasba vagy pástétomba.

A tőkehal az egyik legolcsóbb tengeri halféleség

Nyersen és szárítva is kínálják, utóbbi egy ősi tartósítási módszer, de áztatás után újból eredeti fényében láthatjuk, fogyaszthatjuk. Íze elég erőteljes, sokak számára ez már a túlságosan halas íz faktorba eshet. Vajon párolva, sok citrommal azonban ezt egyszerűen finomhangolhatjuk.

A lencse

Lencsét áztatni manapság már se időnk, se kedvünk, párolt lencse, minden további tartósítószer nélkül kapható konzervben is, ez a mai háziasszonyok nagy segítsége. Melegítés után gyönyörű szemekben tálalhatjuk, nem lesz szétfőtt egyáltalán. Ha tartunk ettől a formátumtól, akkor egy kevés hagymát párolhatunk alá pluszban, hogy visszaadjuk a frissességét.

A sóska

Sóskaszószhoz a friss és a fagyasztott alapanyag is megfelelő. A recepttől eltérően, a lencséhez készülővel egy adagban párolhatunk hagymát hozzá. Egyébként pedig a hal sütése után, ugyanabban a serpenyőben, kicsi vajon párolhatunk a sóskát. Ezt egy-két kanál mascarponéval, vagy ennek hiányában tejszínnel, de akár tejföllel is turmixolhatjuk, hogy szép krémes legyen a tőkehal mellett. A szószhoz tehetünk petrezselymet, ez nemcsak ízben, színben is dob rajta. Tálaláskor mehet rá a tépkedett petrezselyem, és helyezzünk egy szelet citromot is a tányérra.

Fotók és recept: Bagdi Gréta

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több szépség Grétitől:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...