Így készíts tőkehalat gyorsan és egyszerűen...most sóskaszósszal!

Teljes értékű villám étkezés a nap bármely szakában, ezt a tökéletességet adja egy szelet tőkehal sóskamártással és párolt lencsével.

Ahhoz képest, hogy Magyarország területén mennyi természetes víz található, nagyon kevés halat fogyasztunk. Valahogy nincs meg a kultúrája. Tisztelet a kivételnek, például a Duna mentén Mohácsnak, Bajának, Paksnak, a Tiszánál Szegednek, Tiszafürednek, a Szalajka-völgyben Szilvásváradnak, vagy a Balaton-parti városkáknak, ahol a legtöbb helyen készítenek halas fogásokat. Legtöbbször halászlét és sült halat találunk, vagy a nagyszerű sült hekket, ami nem is helyi illetőségű. Ebből az ördögi körből hivatott kilépni az én kis gyors tőkehalas fogásom.

Igyekeztem anyagi értelemben a legkedvezőbben, ugyanakkor a lehető legegyszerűbben előállítani egy halas fogást, melynek a halas eleme cserélhető többek között hazai harcsára. Ettől nem lesz olcsóbb, ha jó szürkeharcsát választunk, viszont hasonlóan kevés szálkával kell megbirkóznunk. Itt meg is fejtettük az egyik ismérvét, miért kerül ritkán a tányérunkra hal: nincs kedvünk pepecselni, a könnyebben bekebelezhető étkeket kedveljük. A másik talán az lehet, hogy olyan országokban, ahol már pólyásan megismerik az egyének a tengeri herkentyűket, ott ez nem lelkesedés kérdése, simán a napi menetrendbe beépült szokás.

Tudtad?

Sokféle fogás készíthető tőkehalból, fűszerezve natúr süthetjük, citrommal locsolhatjuk, készíthetjük párolva, sörbundában vagy rántva, de kiváló salátába, halfasírtba, rakottasba vagy pástétomba.

A tőkehal az egyik legolcsóbb tengeri halféleség

Nyersen és szárítva is kínálják, utóbbi egy ősi tartósítási módszer, de áztatás után újból eredeti fényében láthatjuk, fogyaszthatjuk. Íze elég erőteljes, sokak számára ez már a túlságosan halas íz faktorba eshet. Vajon párolva, sok citrommal azonban ezt egyszerűen finomhangolhatjuk.

A lencse

Lencsét áztatni manapság már se időnk, se kedvünk, párolt lencse, minden további tartósítószer nélkül kapható konzervben is, ez a mai háziasszonyok nagy segítsége. Melegítés után gyönyörű szemekben tálalhatjuk, nem lesz szétfőtt egyáltalán. Ha tartunk ettől a formátumtól, akkor egy kevés hagymát párolhatunk alá pluszban, hogy visszaadjuk a frissességét.

A sóska

Sóskaszószhoz a friss és a fagyasztott alapanyag is megfelelő. A recepttől eltérően, a lencséhez készülővel egy adagban párolhatunk hagymát hozzá. Egyébként pedig a hal sütése után, ugyanabban a serpenyőben, kicsi vajon párolhatunk a sóskát. Ezt egy-két kanál mascarponéval, vagy ennek hiányában tejszínnel, de akár tejföllel is turmixolhatjuk, hogy szép krémes legyen a tőkehal mellett. A szószhoz tehetünk petrezselymet, ez nemcsak ízben, színben is dob rajta. Tálaláskor mehet rá a tépkedett petrezselyem, és helyezzünk egy szelet citromot is a tányérra.

Fotók és recept: Bagdi Gréta

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több szépség Grétitől:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...