A konzerv hatékony és kényelmes formája a tartósításnak, és ez a gyümölcsök esetében sincs másképp, miközben a bennük található vitaminokat is megőrizzük. Viszont annak érdekében, hogy az íz terén se szenvedjünk csorbát, a folyamat során cukorszirupot használnak a gyártók. Bár a gyümölcskonzervek esetében vannak különbségek a nehéz és a könnyű szirupok között, az eredmény ugyanaz: jelentősen édes gyümölcs. Bár gyakran jólesik az édes finomság, ami még vitaminokban is gazdag, az édes is lehet túl édes. Ha szeretnél kiegyensúlyozottabb ízű konzerv őszibarackot vagy körtét, aminek édessége nem vetekszik egy csokiszeletével, akkor adj hozzá citromlevet!
Adj citromlevet a túl édes gyümölcskonzervhez
A citrusfélék leve friss, savas és savanykás. Ideális minden ételhez, ami túl édes. Friss üdeségével azonnal kompenzálja a cukrosságot, kiemelve a gyümölcs saját, összetett ízvilágát.
A legfontosabb, hogy lassan kezdd, és ízlés szerint adagold a konzervhez a citruslevet.
Ha már egy tálba halmoztad a konzerv gyümölcsöt, add hozzá egy citrom kifacsart levét, keverd át, és ízleld meg - egy kevés savassággal is sokra mehetsz. Ennek megfelelően állítsd be, mennyire szeretnéd elvenni a konzerv gyümölcsök édességét.
Különböző gyümölcslevek a különböző gyümölcsökhöz, és az édesség csökkentésének további módjai
A citrom- és lime-lé jelentik a kézenfekvő választást a gyümölcskonzervek frissebbé tételéhez, de bármilyen citrusfélével hasonló hatását érhetsz el. A párosításokban lehetsz kreatív. Az őszibarack talán a legelterjedtebb a gyümölcskonzervek között, de rendkívül édes. A grapefruitlé nemcsak savasságot és savanyúságot kölcsönöz neki, hanem a lédús jegyeket egy fűszeres, virágos csavarral is feldobja. Eközben a konzerv körte szintén édes, de megvan a maga földessége, amellyel a grapefruitlé tökéletes harmóniát alkot. Az ananászkonzervnek alapvetően van egy csipetnyi savassága, ezt még inkább kihozhatod egy kis narancs- vagy lime-lével – vagy akár mindkettővel, ha épp trópusi hangulatra vágysz.
Amennyiben nincs kéznél semmilyen citrusféle, vagy egyéb okból más módokat keresel a gyümölcskonzervek édességének csökkentésére, több lehetőség közül választhatsz.
Csípősséget adhatsz a konzervhez egy kis chilipaprikával vagy tajinnal, vagy egy enyhébb, de még mindig finom fűszerkombinációval, például gyömbér és kardamom keverékével. Ezeket a fűszereket hozzáadhatod a konzervhez, mintha egy összetettebb salátát vagy salsát készítenél - a menta, a koriander és a bazsalikom jól kiegészíti a gyümölcsöket. És az egész tetejére még mindig facsarhatsz egy kis citromlevet!
Érdekes gasztrocikkek itt: