A füstöléstől kezdve a savanyításig, az ember mindig kereste a módját az élelmiszerek tartósításának. Az ételek konzervben való, légmentes lezárása Napóleon korához köthető. A folyton harcban álló franciáknak ki kellett találniuk egy új tartósítási módszert annak érdekében, hogy ételt tudjanak biztosítani a fronton harcoló katonák számára. Feltalálták a konzerválást, amely annyira jó módszernek bizonyult, hogy azóta világszerte mindenki előszeretettel vásárolja meg a közértben a könnyen felhasználható és sokáig elálló konzerv ételeket. De vajon minden konzerv egészséges?
Galériánkban mutatjuk azokat a konzerveket, amelyeket jobb a boltban hagyni, katt a képre!
4 egészségtelen konzerv, amit inkább ne vegyél le a polcról
Paradicsomos bab
Ha megkívánod az angol reggelit, inkább készíts saját paradicsomos babot a konzerv változat helyett. Az egyébként rengeteg fehérjét és értékes ásványi anyagokat, vitaminokat tartalmazó fehérbab paradicsomos-sós-cukros lében úszva hosszútávon sokat veszít tápanyagtartalmából, és megdobja a vércukorszintet.
Albacore tonhal
A konzerves tonhal sokféleképpen felhasználható, teheted szendvicsbe vagy salátába, készíthetsz belőle krémet vagy akár halfasírtot is. Azonban a hosszú úszójú “albacore” tonhalfajtát jobb elkerülni. A faj ezen fajtája háromszor annyi metilhiganyt tartalmaz, mint a normál tonhal. A metilhigany mérgező anyag, nagy mennyiségű fogyasztása higanymérgezéshez is vezethet.
Leves
Bár egyszerű megoldásnak tűnhet konzervből megfőzni a vasárnapi levest, a dobozos leves nem olyan jó választás. Jellemzően tele vannak sóval és annyi cukorral, amennyi biztosan nem kell a (hús)levesedbe. Konzerv helyett inkább készíts saját alaplevet, és tedd el a fagyasztóba, vagy próbálj ki néhány alternatív megoldást.
Érdekes gasztrocikkek itt: