Ezeket a zöldség és gyümölcs párosokat sose tárold együtt

Vannak olyan ételpárosítások, amik igazán ütősek együtt, és vannak olyanok, amelyek csak rosszat tesznek egymásnak. Eláruljuk, mely zöldségekre és gyümölcsökre figyelj, hogy ne kerüljenek egymás közelébe. Napi Tippünk következik, hogy könnyebben boldogulj a konyhában!

Az élelmiszerhulladékot és ezáltal a pazarlást előzheted meg, ha tudod, hogy mely zöldségeket és gyümölcsöket nem szabad egymás közelében tárolni. Hogy mi ennek az oka? Az egész egyszerű kémia, ugyanis vannak olyan élelmiszerek, amelyek etilént termelnek, míg mások érzékenyek rá, és ha etilén éri őket, akkor gyorsabban megromlanak. Hogy mely találkozásokat érdemes elkerülni a hűtőben és a konyhapulton? Mutatjuk!

Ezeket a zöldség és gyümölcs párosokat sose tárold együtt

Hagyma – alma és krumpli

A legjobb példa az etilén problémára, a hagyma és a krumpli esete. Talán már te is hallottad, hogy őket sosem szabad egymás mellé tenni, mivel ilyenkor gyorsan megromlik a krumpli. Az egészben a ludas a már említett etilén, hiszen a hagyma (vöröshagyma és fokhagyma egyaránt) etilént termel, a krumpli azonban érzékeny rá, és a kipárolgó gáz közelében hamar szemeket és gyökereket ereszt, és ha nem figyelsz oda, pillanatok alatt a kukában végzi. Ugyan ezeket az alapanyagokat mind hűvös, sötét helyen kell tárolni, keress nekik elszeparált részeket a konyhádban.

Ugyanez a helyzet a hagyma és alma párosítással: nagyon nem jó ötlet!

Alma – minden más gyümölcs

Érdekesség, hogy az almák is sok etilént bocsátanak ki, és sajnos emiatt a tulajdonságuk miatt magányra vannak ítélve, nem szabad egy tálba tenni sok más gyümölcs társaságában.

Azonban az előnyödre is fordíthatod ezt. Ha épp az a célod, hogy egy gyümölcs, például a banán gyorsan megérjen, akkor pont érdemes alma mellé tenni.

Dinnye – minden más gyümölcs

Az almához és a banánhoz hasonlóan a dinnye is etilént termel, ami a közeli termékek túlérését okozhatja. A sárgadinnye számára a legjobb a szóló élet a pulton, amíg elég érett ahhoz, hogy elfogyaszd vagy zárt csomagolásban is tárolhatod, ami megvédi magát a gyümölcsöt és a közeli szomszédokat a hűtőszekrényben.

Az almának bizony mindentől távol a helye

Karfiol, brokkoli, káposzta, kelbimbó – alma, kiwi, hagyma

A karfiolt a saját érdekében érdemes a legtöbb gyümölcstől és a hagymáktól távol tartani, mivel rendkívül érzékeny az etilénre. A karfiol frissen tartásához elengedhetetlen a levegő, ezért sose tárold zárt zacskóban.

Ezen túl azonban nyugodtan mehet például a hűtőszekrény zöldséges fiókjába más zöldségek társaságában, de a pultra is teheted, ha nincs útban.

Ugyanez vonatkozik a brokkolira, a káposztára és a kelbimbóra is, mert ezek mindegyike érzékeny az etilénre.

Gomba – csípős élelmiszerek

Nem is zöldségek és nem is gyümölcsök, mégis sokszor úgy kezeljük a gombákat, mint a többi alapanyagot, és ezekkel együtt tároljuk a hűtőben. Azonban a gombák érzékenyek a közeli, erős illatú élelmiszerekre, ezért fontos, hogy kevésbé csípős ételek közelében tárold őket.

A legjobb megoldás, ha egy papírzacskóba helyezed őket, ami lehetővé teszi a levegőáramlást, azonban megóvja a gombákat a szennyeződésektől, valamint a papír a nedvességet is felszívja, így megakadályozza, hogy idő előtt megromoljon az étel. Ha pedig már nedvesnek vagy vékonynak érzed a zacskót, akkor cseréld ki, és győződj meg arról, hogy a nedves zacskók nem érintkeznek szorosan más termékekkel.

Etiléntermelők és -érzékenyek külön

Ha kétségeid támadnak, vagy ha kevés a helyed, a gyümölcs- és zöldségtárolás legfontosabb szabálya, hogy az etiléntermelőket elkülönítsd az érzékenyektől.

Azonban azt is érdemes figyelembe venni, hogy vannak olyan gyümölcsök, amelyek nem érzékenyek az etilénre, például a citrusfélék; így helyhiány esetén ezeket nyugodtan tudod párosítani más termékekkel.

Etiléntermelők

  • Avokádó
  • Alma
  • Banán (érett)
  • Füge
  • Szőlő
  • Dinnye
  • Körte
  • Sárgabarack és őszibarack
  • Paprika
  • Krumpli
  • Paradicsom

Etilénérzékenyek

  • Banán (éretlen)
  • Brokkoli
  • Kelbimbó
  • Káposzta
  • Répa
  • Karfiol
  • Uborka
  • Zöld levelesek
  • Saláta
  • Hagyma
  • Tök

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Ismerd meg velünk az alapokat:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...