Az élelmiszerhulladékot és ezáltal a pazarlást előzheted meg, ha tudod, hogy mely zöldségeket és gyümölcsöket nem szabad egymás közelében tárolni. Hogy mi ennek az oka? Az egész egyszerű kémia, ugyanis vannak olyan élelmiszerek, amelyek etilént termelnek, míg mások érzékenyek rá, és ha etilén éri őket, akkor gyorsabban megromlanak. Hogy mely találkozásokat érdemes elkerülni a hűtőben és a konyhapulton? Mutatjuk!
Hagyma – alma és krumpli
A legjobb példa az etilén problémára, a hagyma és a krumpli esete. Talán már te is hallottad, hogy őket sosem szabad egymás mellé tenni, mivel ilyenkor gyorsan megromlik a krumpli. Az egészben a ludas a már említett etilén, hiszen a hagyma (vöröshagyma és fokhagyma egyaránt) etilént termel, a krumpli azonban érzékeny rá, és a kipárolgó gáz közelében hamar szemeket és gyökereket ereszt, és ha nem figyelsz oda, pillanatok alatt a kukában végzi. Ugyan ezeket az alapanyagokat mind hűvös, sötét helyen kell tárolni, keress nekik elszeparált részeket a konyhádban.
Ugyanez a helyzet a hagyma és alma párosítással: nagyon nem jó ötlet!
Alma – minden más gyümölcs
Érdekesség, hogy az almák is sok etilént bocsátanak ki, és sajnos emiatt a tulajdonságuk miatt magányra vannak ítélve, nem szabad egy tálba tenni sok más gyümölcs társaságában.
Azonban az előnyödre is fordíthatod ezt. Ha épp az a célod, hogy egy gyümölcs, például a banán gyorsan megérjen, akkor pont érdemes alma mellé tenni.
Dinnye – minden más gyümölcs
Az almához és a banánhoz hasonlóan a dinnye is etilént termel, ami a közeli termékek túlérését okozhatja. A sárgadinnye számára a legjobb a szóló élet a pulton, amíg elég érett ahhoz, hogy elfogyaszd vagy zárt csomagolásban is tárolhatod, ami megvédi magát a gyümölcsöt és a közeli szomszédokat a hűtőszekrényben.
Karfiol, brokkoli, káposzta, kelbimbó – alma, kiwi, hagyma
A karfiolt a saját érdekében érdemes a legtöbb gyümölcstől és a hagymáktól távol tartani, mivel rendkívül érzékeny az etilénre. A karfiol frissen tartásához elengedhetetlen a levegő, ezért sose tárold zárt zacskóban.
Ezen túl azonban nyugodtan mehet például a hűtőszekrény zöldséges fiókjába más zöldségek társaságában, de a pultra is teheted, ha nincs útban.
Ugyanez vonatkozik a brokkolira, a káposztára és a kelbimbóra is, mert ezek mindegyike érzékeny az etilénre.
Gomba – csípős élelmiszerek
Nem is zöldségek és nem is gyümölcsök, mégis sokszor úgy kezeljük a gombákat, mint a többi alapanyagot, és ezekkel együtt tároljuk a hűtőben. Azonban a gombák érzékenyek a közeli, erős illatú élelmiszerekre, ezért fontos, hogy kevésbé csípős ételek közelében tárold őket.
A legjobb megoldás, ha egy papírzacskóba helyezed őket, ami lehetővé teszi a levegőáramlást, azonban megóvja a gombákat a szennyeződésektől, valamint a papír a nedvességet is felszívja, így megakadályozza, hogy idő előtt megromoljon az étel. Ha pedig már nedvesnek vagy vékonynak érzed a zacskót, akkor cseréld ki, és győződj meg arról, hogy a nedves zacskók nem érintkeznek szorosan más termékekkel.
Etiléntermelők és -érzékenyek külön
Ha kétségeid támadnak, vagy ha kevés a helyed, a gyümölcs- és zöldségtárolás legfontosabb szabálya, hogy az etiléntermelőket elkülönítsd az érzékenyektől.
Azonban azt is érdemes figyelembe venni, hogy vannak olyan gyümölcsök, amelyek nem érzékenyek az etilénre, például a citrusfélék; így helyhiány esetén ezeket nyugodtan tudod párosítani más termékekkel.
Etiléntermelők
- Avokádó
- Alma
- Banán (érett)
- Füge
- Szőlő
- Dinnye
- Körte
- Sárgabarack és őszibarack
- Paprika
- Krumpli
- Paradicsom
Etilénérzékenyek
- Banán (éretlen)
- Brokkoli
- Kelbimbó
- Káposzta
- Répa
- Karfiol
- Uborka
- Zöld levelesek
- Saláta
- Hagyma
- Tök
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Ismerd meg velünk az alapokat: