Így tárold a paradicsomot és a paprikát, hogy tovább éljenek

A paradicsom és a paprika mindketten népszerű nyári szereplők a konyhában, és mivel újabban elég borsos árban vannak, mindent meg kell tennünk azért, hogy meg is maradjanak ott. Jöjjön a mai, bombabiztos Napi Tipp!

Paradicsom minden konyhába kell, nem? Ha most annyira nincs is jó árban, azért egy-két szemet csak megengedünk magunknak a nyáron. Mellé pedig akkor már társulhat néhány szem paprika is. Nehogy hiány legyen, amikor valami jó pörköltöt, gulyást vagy egy klasszikus lecsót kell főzni. Persze nem mindegy, hova és hogyan tesszük el a paradicsomot és a paprikát, amíg a főzés pillanata elérkezik.

Így tárold a paradicsomot és a paprikát, hogy tovább éljenek

A paradicsom tárolása

Igen sok téves információ veszi körbe a gyümölcs tárolását: mindenki mást mond, mindenki másra esküszik a siker érdekében. Azonban a tapasztalat mégis azt mutatja, hogy jobb vigyázni a paradicsommal.

A legfontosabb, hogy ne tegyük hűtőbe, mert a hideg környezetet nem szereti. Itt érdekes módon gyorsabban megpuhul, kásás lesz a belseje.

További fontos szempontok a tárolással kapcsolatban:

  • semmiképp ne tegyük műanyag zacskóba, illetve, ha abban vettük (vagy zárt dobozban), akkor mindenképpen vegyük ki belőle, és tegyük át egy másik tárolóba
  • a legjobb tároló vagy a papírzacskó, egy nyitott doboz, ahol egymás mellett elférnek a paradicsomok, esetleg egy lapos tál a konyhapulton
  • ne halmozzuk egymásra a szemeket, mert összenyomják egymást, a zúzódás pedig korai penészedéshez vagy megromláshoz vezethet
  • kerüljük a közvetlen napfényes tárolóhelyeket, mert a melegtől és a fénytől is felgyorsulhat a romlás
  • a felvágott paradicsomot viszont tegyük a hűtőbe, légmentesen zárható dobozban, és egy napon belül feltétlenül fogyasszuk el
  • az egész paradicsom a fenti körülmények között akár egy hétig is eláll

A legszaftosabb bácskai rizses hús

A tökletesen szaftos bácskai rizses hús titka a megfelelő minőségű és mennyiségű zsiradékon, illetve az azon készült pörköltalapon múlik. Persze a legfinomabb és legjobb állagú a ...

Sertéspörkölt

Pörköltöt mindenből készítünk, de a legkedveltebbek között simán helyet foglal a sertéspörkölt. A következő receptből megtudhatod, hogy mennyire pofonegyszerű is elkészíteni ezt a ...

Szaftos paprikás csirke

A jó paprikás csirke két dolgon múlik: a sok hagymán, hogy vastag legyen a szaft, és a jó minőségű csirkén, hogy ne essen szét fél óra alatt. A többi már csak gyakorlat kérdése...

A paprika tárolása

Érdekes módon a paprika sok mindenben a paradicsom ellentéte, akkor legalábbis biztosan, ha a tárolásról van szó. Más környezetre, más hőmérsékletre és nedvességtartalomra van szüksége ahhoz, hogy sokáig elálljon.

Ezeket vegyük figyelembe, ha paprikát tárolunk:

  • ne hagyjuk kint sokáig a szabad levegőn, mert a héja felráncosodik és megpuhul, a húsa pedig megpunnyad belülről
  • a friss paprikákat tároljuk a hűtőben, az egyik erre kijelölt zöldséges fiókban, ahol nem tartózkodik más gyümölcs vagy lédús zöldség (keményebb zöldségekkel tárolhatjuk együtt: répa, krumpli, uborka, stb.)
  • ne halmozzuk túlságosan egymásra a zöldségeket, hagyjuk őket „lélegezni”, hogy ne puhuljanak meg
  • ne tároljuk a paprikát zacskóban, mert az könnyen bepárásodik, ettől pedig penész alakulhat ki, akár a paprika belsejében is
  • a felvágott paprikát – a paradicsomhoz hasonlóan – tegyük légmentesen zárható dobozba, és tároljuk a hűtőben, maximum 2 napig
  • a megfelelő körülmények között tárolt paprika 4-5 napot is kibír minőségi romlás nélkül

Hagyományos nyári lecsó

A nyár egyik legnépszerűbb ultimét étele a lecsó. Biztosan mindenki kóstolta már valamilyen formában, ismeri, szereti, és van saját bevált, családi receptje is, ami egész biztosan ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További okos tippekkel gazadgodhat a tárházad:

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...