Ráérős hétvégéken nincs is jobb, mint házi készítésű meleg gofrival indítani a napot...Csakhogy a falatozást a takarítás követi, ami már cseppet sem olyan kellemes hétvégi program. A gofrisütőt nem lehet egyszerűen csak bedobni a mosogatógépbe, de még csak kézzel sem mosogathatod el, hiszen, khm, vezeték. Ráadásul tele van apró mélyedésekkel, ahova beleragadhat a tészta, a hely viszont kevés, hogy szivaccsal kiszedd. Kész rémálom az egész procedúra. A jó hír az, hogy van egy eszköz, aminek teljesen más a rendeltetése, mégis kiválóan alkalmas a gofrisütő megtisztítására. Ez pedig nem más, mint az evőpálcika. Ha lapul a fiókodban egy pár, amit a legutóbbi vacsora alkalmával hoztál el egy ázsiai étteremből, akkor minden rendelkezésedre áll, hogy ismét olyan tisztává varázsold a gofrisütőd, mint amilyen újkorában volt!
Így tisztítsd meg a gofrisütőt evőpálcikával
Az evőpálcikák kiválóan alkalmasak a gofrisütők tisztítására, mivel tompa hegyük van, és általában hő- és vízálló bambuszból vagy nyírfából készülnek, ezáltal nem karcolják meg a felhevített lemezeket, mint a fém eszközök vagy a különböző súrolók. Emellett van egy kis hegyük, amely végig tud siklani a sütőlap sugárútjain, ezáltal maradéktalanul ki tudod piszkálni az odatapadt tésztát.
Először is, húzd ki a sütőt a konnektorból, hogy áramtalanítsd. Érdemes közvetlenül használat után nekilátni a takarításnak, amikor még melegek a lemezek, mert a rátapadt, kihűlt, megégett darabokat nehezebb eltávolítani.
A pálcikák végére tehetsz egy nedves papírtörlőt is, hogy felszívja a zsírt, miközben végighaladsz a kis folyosókon, és körbemanőverezed a kockákat, amelyek a gofri jellegzetes mintázatát adják.
A nedves papírtörlő pufferként működik a pálcika és a gofrisütő tapadásmentes felülete között, megvédve azt az esetleges sérülésektől, ráadásul felfogja a morzsákat és a ropogós darabkákat. Miután eltávolítottad az ételmaradékokat, egyszerűen dobd ki a használt papírtörlőt. Végezetül, töröld át a lapokat egy kis szappanos vízzel, hogy eltávolítsd az esetleg még ottmaradt morzsákat.
Érdemes rendszeresen tisztítani
A gofrisütő tisztítása minden használat után elengedhetetlen a hosszú élettartam maximalizálásához, de a legízletesebb házi gofri elkészítéséhez is nagyon fontos. A rászáradt ételek ugyanis akadályozhatják a készülék hatékonyságát, valamint nem kívánt szagokat is okozhatnak.
Bár a fogkefe vagy az üvegtisztító sok esetben hasznos eszköz lehet takarításnál, sörtéikben baktériumok tanyázhatnak, ezért szükséges a rendszeres fertőtlenítésük. Egy evőpálcikát azonban használat után könnyen el lehet mosni és meg lehet szárítani, hogy a következő gofrireggeli után újra bevethesd. Még ha olyan gofrisütőd is van, amelynek levehető lemezei a mosogatóban moshatók, egy evőpálca hasznos lehet, hogy minden mélyedésből és a zsanérok közül is eltávolítsd a kicsöpögött tészta maradékát.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több hasznos konyhai tipp vár rád itt: