Nem is kérdés, hogy a friss zöldségek használata előnyösebb azok fagyasztott verzióinál, persze nem tudunk mindig ezzel a lehetőséggel élni, hiszen az aktuális szezon gyakran ellehetetleníti terveinket. De persze olyanok is vannak, akik inkább kényelemből választják a fagyasztottat: ez pedig sok esetben teljesen érthető. A friss spenót előkészítése kiváló példa erre: ugyan a harsány, zöld levelek tényleg sokkal ízesebbek és zamatosabbak, azonban meg kell dolgoznunk az élvezetükért.
A legnagyobb galibát a mosás okozhatja: ha nem végezzük el kellő alapossággal, a zavaró homokszemcsék belekerülhetnek a megfőzött ételbe is. Lássuk hát, milyen módszerrel szabadulhatunk meg a friss spenót szennyeződéseitől egyszer s mindenkorra!

Minden spenótot meg kell mosni?
Sok különböző formában beszerezhetjük a friss spenótot a boltokban és a piacokon, és érdekes módon nem mindegyiknél kell megmosnunk a leveleket. Az előre csomagolt termékek esetében elhagyhatjuk ezt a lépést (a csomagoláson általában jelzik, hogy mosott termékről van szó), a dobozolt spenót azonban olykor mosatlan lehet.
Minden olyan zöldség, amit a piacon, kimérve veszünk, csak enyhén van átmosva, a levelek hátoldala és a szárrészek megtartanak valamennyi homokot, szennyeződést.
Miért nem elég a szűrő
Egyszerű és gyors módszernek tűnhet a spenótlevelek szűrőbe pakolása, majd folyóvíz alatti átmosása, azonban ezzel több probléma is akad. Egyrészt, a legtöbb fogáshoz, amit több főre tervezünk, igen sok spenótra van szükség (hiszen a levelek szignifikánsan összeesnek párolás, főzés hatására), ami csak több körben férne bele még egy nagyobb méretű szűrőbe is.
Másrészt, mivel a nedves levelek egymáshoz tapadnak, nem engedik át mindenhol a vízfolyást, még akkor sem, ha a szűrő tartalmát folyamatosan forgatjuk a kezünkkel.
Jobban járunk, ha a teljes mosogatót vagy egy nagy tálat teleengedünk bő, hideg vízzel, majd abban mossuk át a leveleket. Így azok szabadon úszhatnak a fürdőben, a homokszemek pedig lesüllyedhetnek a mosogató/tál aljára.
FONTOS: A víz, amiben a leveleket mossuk, tényleg legyen jéghideg: ezzel megőrizhetjük a törékeny levelek zsenge, friss állagát és színét. A melegtől összeeshet, elszíneződhet a spenót.
A nedvesség eltávolítása
Ugyan a spenót főzése során megpároljuk/megfőzzük a leveleket, érdemes a nedvesség nagy részét eltávolítani a mosás után: ez megkönnyíti majd a konyhai munkát és nem fog az egész konyha vízben úszni.
Leghatásosabban egy salátacentrifugával szabadulhatunk meg a víztől, ennek hiányában a leveleket tegyük egy tiszta, száraz konyharuhába, fogjuk össze a széleit, majd a csomagot alaposan rázzuk ki a mosogató fölött, hogy a nedvességet mind felszívja a textília.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Olvass tovább, ha szeretnél még egy-két konyhai tippet:
Hozzászólások (0)
A hozzászólás íráshoz belépés szükséges!