Friss spenót: az egyetlen biztos módszer, amivel az utolsó homokszemet is eltávolíthatod a levelekről

Tavasz van, eljött ismét a friss spenót szezonja: végre nem kell a mirelit pürével főznünk, hanem dolgozhatunk magával a zsenge zöldséggel. Ennek talán csak egy nagy hátránya van, mégpedig a homok. Lássuk a Napi Tipp keretében, hogyan távolíthatjuk el a legalaposabban.

Nem is kérdés, hogy a friss zöldségek használata előnyösebb azok fagyasztott verzióinál, persze nem tudunk mindig ezzel a lehetőséggel élni, hiszen az aktuális szezon gyakran ellehetetleníti terveinket. De persze olyanok is vannak, akik inkább kényelemből választják a fagyasztottat: ez pedig sok esetben teljesen érthető. A friss spenót előkészítése kiváló példa erre: ugyan a harsány, zöld levelek tényleg sokkal ízesebbek és zamatosabbak, azonban meg kell dolgoznunk az élvezetükért.

A legnagyobb galibát a mosás okozhatja: ha nem végezzük el kellő alapossággal, a zavaró homokszemcsék belekerülhetnek a megfőzött ételbe is. Lássuk hát, milyen módszerrel szabadulhatunk meg a friss spenót szennyeződéseitől egyszer s mindenkorra!

Friss spenót konyhai szűrőben
Ezzel a módszerrel biztosan nem lesz homokos a spenót

Minden spenótot meg kell mosni?

Sok különböző formában beszerezhetjük a friss spenótot a boltokban és a piacokon, és érdekes módon nem mindegyiknél kell megmosnunk a leveleket. Az előre csomagolt termékek esetében elhagyhatjuk ezt a lépést (a csomagoláson általában jelzik, hogy mosott termékről van szó), a dobozolt spenót azonban olykor mosatlan lehet.

Minden olyan zöldség, amit a piacon, kimérve veszünk, csak enyhén van átmosva, a levelek hátoldala és a szárrészek megtartanak valamennyi homokot, szennyeződést.

Miért nem elég a szűrő

Egyszerű és gyors módszernek tűnhet a spenótlevelek szűrőbe pakolása, majd folyóvíz alatti átmosása, azonban ezzel több probléma is akad. Egyrészt, a legtöbb fogáshoz, amit több főre tervezünk, igen sok spenótra van szükség (hiszen a levelek szignifikánsan összeesnek párolás, főzés hatására), ami csak több körben férne bele még egy nagyobb méretű szűrőbe is.

Másrészt, mivel a nedves levelek egymáshoz tapadnak, nem engedik át mindenhol a vízfolyást, még akkor sem, ha a szűrő tartalmát folyamatosan forgatjuk a kezünkkel.

Jobban járunk, ha a teljes mosogatót vagy egy nagy tálat teleengedünk bő, hideg vízzel, majd abban mossuk át a leveleket. Így azok szabadon úszhatnak a fürdőben, a homokszemek pedig lesüllyedhetnek a mosogató/tál aljára.

FONTOS: A víz, amiben a leveleket mossuk, tényleg legyen jéghideg: ezzel megőrizhetjük a törékeny levelek zsenge, friss állagát és színét. A melegtől összeeshet, elszíneződhet a spenót.

A nedvesség eltávolítása

Ugyan a spenót főzése során megpároljuk/megfőzzük a leveleket, érdemes a nedvesség nagy részét eltávolítani a mosás után: ez megkönnyíti majd a konyhai munkát és nem fog az egész konyha vízben úszni.

Leghatásosabban egy salátacentrifugával szabadulhatunk meg a víztől, ennek hiányában a leveleket tegyük egy tiszta, száraz konyharuhába, fogjuk össze a széleit, majd a csomagot alaposan rázzuk ki a mosogató fölött, hogy a nedvességet mind felszívja a textília.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Olvass tovább, ha szeretnél még egy-két konyhai tippet:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...