A friss spenót rendkívül sokoldalúan felhasználható a smoothie-tól a ragukon és quiche-en át a klasszikus főzelékig, ráadásul a levélzöldség tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, így többek között C-vitaminnal, magnéziummal, vassal és B6-vitaminnal. Ezért erősen ajánljuk, hogy mindig legyen a hűtőszekrényedben spenót... amivel annyi a bökkenő, hogy a friss spenótlevelek igencsak hamar el tudnak fonnyadni. Mit tehetsz ellene? Mutatjuk, hogy tedd a hűtőbe a spenótot, hogy garantáltan tovább álljon el!
Hogyan kell a friss spenótot tárolni?
Mindenekelőtt: még mielőtt bármit tennél, az első lépés, ha spenóttárolásról van szó, hogy alaposan megmosod a leveleket. A tisztaság ebben az esetben kulcsfontosságú. Miután leöblítetted a spenótot, tedd salátacentrifugába vagy terítsd ki őket egyesével egy konyharuhára száradni. Ha meggyőződtél róla, hogy szárazak a levelek, egy visszazárható zacskóba tedd őket.
Általános szabály, ha valamit zacskóban kell betenni a hűtőbe vagy a fagyasztóba, a legfontosabb, hogy az összes levegőt el kell távolítani a zacskóból a hosszabb eltarthatóság biztosítása érdekében.
Ebben az esetben viszont épp az ellenkezőjére van szükség, vagyis minél több levegő kell legyen a zacskóban. Ez azért fontos, hogy a spenót friss maradjon, emellett a levelek zúzódását is megelőzi. A hűtőd alsó fiókjaiban tárold a bezacskózott spenótot.
A helyes mosási technika lépésről-lépésre
Ahhoz, hogy a friss spenótot biztosan megszabadítsd minden apró, nem étvágygerjesztő földmaradványtól és piszoktól, a leveleket megfelelően meg kell mosnod. A csomagolt spenót esetében ezt a lépést kihagyhatod, hiszen ezeket előzetesen megmossák, azonban, ha a piacon szerezted be a friss zöldséget, az alábbi lépéseket kövesd.
- Tölts meg egy nagy tálat hideg vízzel.
- Tedd bele a spenótot, ügyelve arra, hogy a levelek ne nyomódjanak össze túlságosan.
- Forgasd meg a spenótot a vízben, hogy minden törmelék fellazuljon a leveleken.
- Öntsd le a vizet, és ismételd meg a műveletet.
- Tedd a spenótot egy salátacentrifugába.
- Fontos, hogy a spenótot alaposan meg kell szárítani, miután megmosod. A friss spenótleveleken visszamaradt víz miatt gyorsabban meg fog rohadni a zöldséged.
Ha nincs salátacentrifugád, az sem baj!
Egyszerűen csak használj egy tiszta konyharuhát – papírtörlőt is alkalmazhatsz, de az felesleges szemét -, és tekerd fel a spenótot, finoman nyomkodd meg, hogy a maradék vizet is felszívja az anyag.
Szükség szerint tekerd újra egy másik száraz ruhába vagy papírtörlőbe a spenótot, majd mehet ugyanúgy a zacskóba.
Meddig áll el a friss spenót?
Ha a fentiek szerint tárolod, a friss spenót körülbelül egy hétig áll el. Onnan tudod, hogy a spenótnak már leáldozott, hogy a levelek összefonnyadnak, zúzódások fedezhetőek fel rajtuk, és a színük élénkzöldből egészen sötétté változott.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több szeretett klasszikus itt: