Használd izgalmasan az utolsó cső kukoricákat, mutatjuk, hogyan

Szinte pazarlásként is értékelhető a tény, hogy a nyár friss, csöves kukoricáit alig használjuk másra, mint egészben rágcsálásra. És míg kevés nagyobb élmény van a cső teljes, foggal történő lecsupaszításánál, érdemes lehet néha-néha különlegesebb dolgokat is kezdeni a zöldséggel. A Napi Tipp meg is mutatja, hogy például miket!

Az egyre gyengédebben perzselő nap színeit utánozva, nyár végén-koraősszel a friss kukorica is bearanyozza a zöldségesstandokat vaskos csöveivel. Ilyenkor az ember jó pár hét erejéig a közelébe sem megy a konzervbe zárt verziónak, inkább tonnaszám hordja haza egymás után az apró szemeket rejtő, zöldcsuhéjú kukoricát. És miért? Hogy vízben megfőzze, majd alaposan megsózza, elrágcsálja és még napokkal később is a fogközét piszkálja bosszantó helyekre bújt darabok után vadászva. Igen, ez is szép és nemes módja a friss, nyári kukorica kiélvezésének, de nem az egyetlen.

Az alábbi felhasználási módok és receptek is megérnek egy misét, ha még az ősz végleges beköszönte előtt készítenénk valami tényleg izgalmasat.

Használd izgalmasan az utolsó cső kukoricákat, mutatjuk, hogyan

Tésztaszósz

Semmi szokványos nincs ebben az ételben: a viszonylag korlátoltnak mondható paradicsomos-tejszínes szósztengelyen teljesen túl helyezi el magát a kukoricás mártás, ami tényleg semmihez nem fogható.

Benne van a nyári zöldség elképesztő édessége, amit fűszerek és egy nagy kupac sajt egészít ki.

Elkészítéséhez nincs más dolgunk, mint a friss, csőről levágott kukoricaszemeket bő vajon megfuttatni (hagyhatjuk, hadd kapjon egy kis karamellizált, barnás színt), majd vízzel felönteni, sóval, borssal és füstölt paprikával ízesíteni és puhára főzni. A megfőtt zöldségre leturmixolás és egy nagy halom reszelt sajt (pl. cheddar) vár. Bármilyen közepes méretű tésztával (penne, rigatoni, fusilli, farfalle) tálalható, kiválóan illik hozzá az újhagyma aprított zöldje illetve bármilyen csípős szósz.

Hideg leves

Ha még nem kaptunk teljesen herótot a nyár során különböző ízekben és színekben készülő hideg levesektől, akkor mindenképpen lássunk neki a műfaj kukoricás verziójának elkészítéséhez.

A megpárolt/megfőzött és a csutkáról levágott szemeket turmixoljuk le uborkával, paradicsommal és sárga kaliforniai paprikával (hogy viszonylag megmaradjon a szép, sárga színe). Sőt, ha találunk, paradicsomból is vehetünk sárgát.

Ízesítsük sóval, borssal, fokhagymával, és adjunk neki egy leheletnyi savasságot a kedvenc ecetünkkel vagy frissen facsart limelével. Tálaljuk aprított újhagyma zöldjével, korianderrel és pirítóssal.

Sütemény

Ha eszünkbe jutott már valaha, miközben fehér fogainkat a kukorica lédús szemeibe vájtuk, hogy ez a zöldség olyan nevetségesen édes, hogy akár édességekben, süteményekben is megállná a helyét. A dolog nem is olyan abszurd, mint gondolnánk!

Egyrészről készíthetünk egy friss zöldséget is használó, édes kukoricakenyeret (ami technikailag piskótának számít), vagy használhatjuk a főtt, tejjel leturmixolt szemeket prószákban, kevert piskótákban, kukoricadarás édességekben is.

Kolumbiai vajas kukorica-piskóta

Kukoricalisztől készült vajas piskóta kellemes ánizsos ízzel. Eredetileg a kolumbiai aguardiente nevű ánizsos szeszesitallal készül, de sambucával lehet helyettesíteni. Gyorsan és ...

Kukoricagazpacho

Fogszabályozás okán eltiltottak többek közt a főtt kukoricától is. Ez a válaszom erre is meg a kánikulára is.

Kukoricaprósza Karica konyhájából

Gyerekkorom egyszerű süteményei a különféle prószák. Ezek egyike a szilvalekváros kukoricaprósza, melynek receptjét Ábrahám Gézáné Vasi, zalai parasztételek és házi tartósítás ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További izgalmas, kipróbálásra érdemes ötletek várnak:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...