Bár a kemény tojások tárolása nem túl bonyolult, van néhány lépés, amit érdemes megtenni, hogy tovább maradjanak frissek.
Hagyd kihűlni
Miután a kemény tojások megfőttek és kivetted őket a vízből, érthető módon forróak lesznek, tehát ha tudod, hogy csak később szeretnéd elfogyasztani őket, akkor is várj egy kicsit, mielőtt beteszed őket a hűtőbe. Ugyanis, ha melegen teszed be őket, akkor a többi élelmiszer hőmérséklete is megemelkedhet, egészen addig, hogy akár a baktériumok elszaporodásához alkalmas közeg jön létre.
A hűtési folyamat felgyorsítása érdekében akár néhány percre hideg vízbe vagy jégfürdőbe is helyezheted a tojásokat.
Mi a helyzet a hámozással?
Ha megkímélnéd magad a későbbi munkától, mert mondjuk út közben ennéd meg a tojásokat vagy rohannod kell reggel, akkor ne feledd, hogy légmentesen záródó tasakba vagy dobozba tedd őket. Mivel hámozott tojásokról van szó, ezeket védeni kell a levegőtől, a szagoktól, és az esetlegesen jelen lévő mikroorganizmusoktól. Ezen felül érdemes a tárolót (a legegyszerűbb dolgot akkor van, ha dobozt használsz), papírtörlővel kibélelni, amivel megakadályozhatod, hogy kiszáradjanak (ezt a feladatot alapesetben a héj látná el). A tárolót a hűtő középső polcára tedd, ahol a legstabilabb a hőmérséklet.
A hámozatlan kemény tojásokat szintén a hűtőszekrény középső polcán, szintén légmentesen záródó edényben vagy újrazárható tasakban kell tárolni. Hogy miért? Mert a főzési folyamat során a héjat borító védőréteg eltávolításra kerül, így a tojás érzékenyebbé válik a levegő és a káros mikroorganizmusok jelenlétére. Viszont ebben az esetben a papírtörlőt elhagyhatod, hiszen itt a héj még érintetlen.
Mit NE tegyél a kemény tojással?
Kerüld el ezeket a hibákat a főtt tojások tárolásakor - nemcsak azért, hogy meghosszabbítsd az eltarthatósági idejüket, hanem azért is, hogy megóvd magad az esetleges fertőzésektől
- Szobahőmérsékleten
Ahogy már megszokhattuk, a főtt tojásokat sem szabad két óránál tovább szobahőmérsékleten hagyni, mert ennyi idő után már elkezdenek szaporodni a baktériumok.
- Fagyasztva
Kézenfekvő lenne, hogy a keményre főtt tojásokat a hosszabb eltarthatóság érdekében betegyük a fagyasztóba, ez azonban nem jó ötlet.
Felolvasztás után a tojásfehérje kemény, vizes állagú lesz, és ehetetlenné válik.
Mennyi ideig áll el a főtt tojás?
Bár a főtt tojások nem állnak el olyan sokáig, mint a nyersek, a szakértők szerint akár egy hétig is eltarthatóak, függetlenül attól, hogy hámozva vannak-e vagy sem. Ha pedig nyálkás vagy meszes állagú a tojás, vagy összetéveszthetetlenül kellemetlen szagot áraszt, akkor sajnos ki kell dobni.
Még több inpsiráció a húsvéthoz: