Így készíts recept (és sütés) nélküli édességeket friss eperből

A friss eper szezonja alatt nem érezzük néha úgy, hogy szinte egy egész ládával fel tudnánk falni a gyümölcsből? Anélkül, hogy sütni-főzni kezdenénk vele? Az alábbi egyszerű receptekkel kiélhetjük efféle vágyainkat! Segít a Napi Tipp.

Amíg tart a szezon, lépten-nyomon epret veszünk, hazavisszük, és alkotunk vele a konyhában. Persze az alkotásnak nem kell mindig a hőkezelést is magában foglalnia – jobb, ha a koranyár friss, piros gyümölcsét ereje teljében, tehát nyersen is kiélvezzük kicsit. Így szinte robban majd a szánkban az eper, főleg akkor, ha néhány egyszerű ízzel társítva, sütésmentes desszertekké alakítjuk. Például az alábbi módokon.

Így készíts recept (és sütés) nélküli édességeket friss eperből

Adjunk neki krémes alapot

Ha nem sütünk, és nyers eperrel dolgozunk, érdemes pohárkrémekben, rétegezett desszertekben gondolkozni. Ezek elengedhetetlen eleme valamilyen krém – válasszunk olyat, ami prímán kiegészíti a gyümölcs enyhén savas édességét.

Az eper egyik legjobb barátja a tejszínhab: ne is cukrozzuk, csak használjuk magában a jó minőségű, zsíros tejterméket.

Persze bevethetjük a tejfölt is, mint savanykás-édeskés nagyágyút, ahogy a krémsajt vagy mascarpone is kiváló alapot adhat egy-egy sütésmentes epres desszertnek.

Epres-balzsamecetes sajttorta

Íme egy igazán könnyű kis desszert, csak hagyjatok időt a hűtésre. Egyszemélyes sajttortácskákat készítettem, ráadásul sütés nélkül, az egyik kedvenc gyümölcsömből, amit alig ...

Maceráljuk azt az epret

Attól még, mert nem sütünk és főzünk, ugyanúgy kicsalhatunk nedveket és szaftokat a gyümölcsből, és ugyanazzal a mozdulattal plusz aromákat is adhatunk hozzá.

A macerálás folyamata tulajdonképpen annyit jelent, hogy a felvágott epret némi cukorral és tetszőleges ízesítőkkel elkeverve állni hagyjuk.

Nem kell túlédesíteni a keveréket, 250 gramm eperhez 50 gramm cukor bőven elég: egy tálban keverjük össze a felkockázott gyümölcsöt a kristályokkal. Melléjük tegyünk citromhéjat és –levet (de a lime is működhet), zöldfűszert (bazsalikom, menta, citromfű, koriander), vaníliát, chilit, vagy amit akarunk.

Az így kapott eperkompótot használhatjuk pohárkrémekben, rakott desszertekben (pl. tiramisu, kekszrakottas) kedvünk szerint.

Ropogós elemek a gyümölcs mellé

Az állagbeli izgalom fenntartását ropogós elemek hozzáadásával érhetjük el. Jelen esetben – mivel nem akarunk sütni – ez kekszet jelent: biztos akad majd egy-egy csomag a kedvencünkből a kamrában.

A kekszből készülhet tiramisujellegű rakottas, szórhatjuk összemorzsolva pohárkrémekbe, de akár hamis „crumble”-t is készíthetünk a kekszből és a macerált eperből. Erre már csak egy kis vaníliafagylalt kell, és el is készült a hűsítő, nyári desszert.

Eton mess

Az egyik legikonikusabb angol édesség ez az epres-tejszínes pohárkrém, amit a ropogós habcsók tesz igazán különlegessé. Az Eton College nem csak a világ talán leghíresebb fiúiskolája ...

Duplán epres tiramisu

Kakaószórást nem igényel, sőt nem is illene hozzá, így marad teljesen epres és habos. A krém kellemesen fanyar lesz a citromhéjtól és kevéssé édeskés. Még azok a gyerekek is ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Konyhai tippek, amelyeket bizony érdemes megfogadni:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...