Az édes gombóc nagy öröm a háznál: legyen túró, túrós vagy szilvás, szeretjük, kedveljük őket, leginkább frissen. De mi lesz a sorsuk akkor, ha másnapra maradnak, ilyenkor mihez kezdjünk velük? Természetesen melegítsük fel, és élvezzük őket ismételten: de előbb lessük el az édes gombócok megmelegítésének minden csínját-bínját! Jöhet az okosság?
A gombócmelegítés dilemmái
Szép dolog az újramelegítés, azonban nem engedhetjük meg magunknak, hogy annak során az étel veszítsen alakjából, állagából vagy minőségéből. A gombócok külön nagy fejtörést okoznak, több okból is.
Felvágás nélkül a legjobb melegíteni, mert így szinte eredeti formájában élvezhetjük a gombócot.
Ezért, ha nem akarjuk feldarabolni, és meg szeretnénk őrizni a prézlis bunda „száraz”, „ropogós” állagát, és elkerülnénk a szottyosságot, fogadjuk meg az alábbi tanácsokat.
Maradjanak csupaszon
Mindegy, milyen gombócról van szó, általában a kis labdák kapnak valamilyen bundát. Ez általában prézli, ami ugyan frissen kiváló kabát lehet, másnap, hidegen már kevésbé. Idővel megszívja magát nedvességgel, és nem nyújt majd olyan kellemes élményt.
Ezért a másnapra megmaradt gombócokat hagyjuk csupaszon, és tároljuk a főzővízben (maximum 1 éjszakát) vagy légmentesen zárható dobozban.
Gőz vagy víz
És akkor jöjjön maga a melegítés: persze tehetjük mikróba a labdákat, de ha ezt kerülnénk, járjunk el az alábbiak szerint. Forraljunk egy nagy lábasban vizet, és dobjuk bele a gombócokat melegedni. Mivel nem kell attól félnünk, hogy túlfőnek, mint a tészta vagy a rizs, ezért adhatunk nekik egy második forró fürdőt is, nem lesz bajuk tőle.
A lobogó vízben nagyjából 5 perc után ismét melegek lesznek. Ha azonban féltjük őket a közvetlen víztől, akkor tegyük őket egy szűrőbe, amit helyezzünk a lobogó víz fölé, majd fedjük le. Így a gőzben fognak melegedni, ami egy fokkal gyengédebb, de épp ezért lassabb folyamat.
Végül készítsünk friss pirított prézlit, és forgassuk bele a forró gombócokat. És már haraphatjuk is!
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További konyhai tippek várnak rád: