Így melegítheted újra a szilvás gombócot és gömböctársait

Az édes gombócok ugyan frissen a legfinomabbak, mégis gyakran megesik, hogy másnapra is marad belőlük, főleg, ha nagyobb adaggal készültünk. A mai Napi Tipp keretében ezeknek a maradékoknak az újramelegítését fogjuk tanulmányozni.

Az édes gombóc nagy öröm a háznál: legyen túró, túrós vagy szilvás, szeretjük, kedveljük őket, leginkább frissen. De mi lesz a sorsuk akkor, ha másnapra maradnak, ilyenkor mihez kezdjünk velük? Természetesen melegítsük fel, és élvezzük őket ismételten: de előbb lessük el az édes gombócok megmelegítésének minden csínját-bínját! Jöhet az okosság?

Így melegítheted újra a szilvás gombócot és gömböctársait

A gombócmelegítés dilemmái

Szép dolog az újramelegítés, azonban nem engedhetjük meg magunknak, hogy annak során az étel veszítsen alakjából, állagából vagy minőségéből. A gombócok külön nagy fejtörést okoznak, több okból is.

Felvágás nélkül a legjobb melegíteni, mert így szinte eredeti formájában élvezhetjük a gombócot.

Ezért, ha nem akarjuk feldarabolni, és meg szeretnénk őrizni a prézlis bunda „száraz”, „ropogós” állagát, és elkerülnénk a szottyosságot, fogadjuk meg az alábbi tanácsokat.

Maradjanak csupaszon

Mindegy, milyen gombócról van szó, általában a kis labdák kapnak valamilyen bundát. Ez általában prézli, ami ugyan frissen kiváló kabát lehet, másnap, hidegen már kevésbé. Idővel megszívja magát nedvességgel, és nem nyújt majd olyan kellemes élményt.

Ezért a másnapra megmaradt gombócokat hagyjuk csupaszon, és tároljuk a főzővízben (maximum 1 éjszakát) vagy légmentesen zárható dobozban.

Gőz vagy víz

És akkor jöjjön maga a melegítés: persze tehetjük mikróba a labdákat, de ha ezt kerülnénk, járjunk el az alábbiak szerint. Forraljunk egy nagy lábasban vizet, és dobjuk bele a gombócokat melegedni. Mivel nem kell attól félnünk, hogy túlfőnek, mint a tészta vagy a rizs, ezért adhatunk nekik egy második forró fürdőt is, nem lesz bajuk tőle.

A lobogó vízben nagyjából 5 perc után ismét melegek lesznek. Ha azonban féltjük őket a közvetlen víztől, akkor tegyük őket egy szűrőbe, amit helyezzünk a lobogó víz fölé, majd fedjük le. Így a gőzben fognak melegedni, ami egy fokkal gyengédebb, de épp ezért lassabb folyamat.

Végül készítsünk friss pirított prézlit, és forgassuk bele a forró gombócokat. És már haraphatjuk is!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További konyhai tippek várnak rád:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Hirdetés

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...