Így melegítheted újra a szilvás gombócot és gömböctársait

Az édes gombócok ugyan frissen a legfinomabbak, mégis gyakran megesik, hogy másnapra is marad belőlük, főleg, ha nagyobb adaggal készültünk. A mai Napi Tipp keretében ezeknek a maradékoknak az újramelegítését fogjuk tanulmányozni.

Az édes gombóc nagy öröm a háznál: legyen túró, túrós vagy szilvás, szeretjük, kedveljük őket, leginkább frissen. De mi lesz a sorsuk akkor, ha másnapra maradnak, ilyenkor mihez kezdjünk velük? Természetesen melegítsük fel, és élvezzük őket ismételten: de előbb lessük el az édes gombócok megmelegítésének minden csínját-bínját! Jöhet az okosság?

Így melegítheted újra a szilvás gombócot és gömböctársait

A gombócmelegítés dilemmái

Szép dolog az újramelegítés, azonban nem engedhetjük meg magunknak, hogy annak során az étel veszítsen alakjából, állagából vagy minőségéből. A gombócok külön nagy fejtörést okoznak, több okból is.

Felvágás nélkül a legjobb melegíteni, mert így szinte eredeti formájában élvezhetjük a gombócot.

Ezért, ha nem akarjuk feldarabolni, és meg szeretnénk őrizni a prézlis bunda „száraz”, „ropogós” állagát, és elkerülnénk a szottyosságot, fogadjuk meg az alábbi tanácsokat.

Maradjanak csupaszon

Mindegy, milyen gombócról van szó, általában a kis labdák kapnak valamilyen bundát. Ez általában prézli, ami ugyan frissen kiváló kabát lehet, másnap, hidegen már kevésbé. Idővel megszívja magát nedvességgel, és nem nyújt majd olyan kellemes élményt.

Ezért a másnapra megmaradt gombócokat hagyjuk csupaszon, és tároljuk a főzővízben (maximum 1 éjszakát) vagy légmentesen zárható dobozban.

Gőz vagy víz

És akkor jöjjön maga a melegítés: persze tehetjük mikróba a labdákat, de ha ezt kerülnénk, járjunk el az alábbiak szerint. Forraljunk egy nagy lábasban vizet, és dobjuk bele a gombócokat melegedni. Mivel nem kell attól félnünk, hogy túlfőnek, mint a tészta vagy a rizs, ezért adhatunk nekik egy második forró fürdőt is, nem lesz bajuk tőle.

A lobogó vízben nagyjából 5 perc után ismét melegek lesznek. Ha azonban féltjük őket a közvetlen víztől, akkor tegyük őket egy szűrőbe, amit helyezzünk a lobogó víz fölé, majd fedjük le. Így a gőzben fognak melegedni, ami egy fokkal gyengédebb, de épp ezért lassabb folyamat.

Végül készítsünk friss pirított prézlit, és forgassuk bele a forró gombócokat. És már haraphatjuk is!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További konyhai tippek várnak rád:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek