Így melegítheted újra a szilvás gombócot és gömböctársait

Az édes gombócok ugyan frissen a legfinomabbak, mégis gyakran megesik, hogy másnapra is marad belőlük, főleg, ha nagyobb adaggal készültünk. A mai Napi Tipp keretében ezeknek a maradékoknak az újramelegítését fogjuk tanulmányozni.

Az édes gombóc nagy öröm a háznál: legyen túró, túrós vagy szilvás, szeretjük, kedveljük őket, leginkább frissen. De mi lesz a sorsuk akkor, ha másnapra maradnak, ilyenkor mihez kezdjünk velük? Természetesen melegítsük fel, és élvezzük őket ismételten: de előbb lessük el az édes gombócok megmelegítésének minden csínját-bínját! Jöhet az okosság?

Így melegítheted újra a szilvás gombócot és gömböctársait

A gombócmelegítés dilemmái

Szép dolog az újramelegítés, azonban nem engedhetjük meg magunknak, hogy annak során az étel veszítsen alakjából, állagából vagy minőségéből. A gombócok külön nagy fejtörést okoznak, több okból is.

Felvágás nélkül a legjobb melegíteni, mert így szinte eredeti formájában élvezhetjük a gombócot.

Ezért, ha nem akarjuk feldarabolni, és meg szeretnénk őrizni a prézlis bunda „száraz”, „ropogós” állagát, és elkerülnénk a szottyosságot, fogadjuk meg az alábbi tanácsokat.

Kölesgombóc, a vegán túrógombóc

A kölesgombócot sokan a vegán túrógombócként is emlegetik, hiszen ízében és állagában nagyon hasonlít a kettő. A kókusztejben szinte teljesen szétfőtt köles csodálatosan krémes ...

Mentes túrógombóc

A túrógombóc is egy olyan fogás, ami nagy népszerűségnek örvend. Ráadásul szinte tökéletesen elkészíthető laktóz-, glutén- és cukormentes változatban is.

Maradjanak csupaszon

Mindegy, milyen gombócról van szó, általában a kis labdák kapnak valamilyen bundát. Ez általában prézli, ami ugyan frissen kiváló kabát lehet, másnap, hidegen már kevésbé. Idővel megszívja magát nedvességgel, és nem nyújt majd olyan kellemes élményt.

Ezért a másnapra megmaradt gombócokat hagyjuk csupaszon, és tároljuk a főzővízben (maximum 1 éjszakát) vagy légmentesen zárható dobozban.

Gőz vagy víz

És akkor jöjjön maga a melegítés: persze tehetjük mikróba a labdákat, de ha ezt kerülnénk, járjunk el az alábbiak szerint. Forraljunk egy nagy lábasban vizet, és dobjuk bele a gombócokat melegedni. Mivel nem kell attól félnünk, hogy túlfőnek, mint a tészta vagy a rizs, ezért adhatunk nekik egy második forró fürdőt is, nem lesz bajuk tőle.

A lobogó vízben nagyjából 5 perc után ismét melegek lesznek. Ha azonban féltjük őket a közvetlen víztől, akkor tegyük őket egy szűrőbe, amit helyezzünk a lobogó víz fölé, majd fedjük le. Így a gőzben fognak melegedni, ami egy fokkal gyengédebb, de épp ezért lassabb folyamat.

Végül készítsünk friss pirított prézlit, és forgassuk bele a forró gombócokat. És már haraphatjuk is!

Hagyományos gőzgombóc

Németek, osztrákok, csehek és szlovákok mind magukénak vallják a gőzgombócot. Talán mindegy is ki készítette először, a lényeg, hogy aki kóstolja, szinte kivétel nélkül beleszeret. ...

Diós morzsás szilvás gombóc

Szilvásgombóc, ó-ó-ó-ó! A megunhatatlan gyerekdal az ősszel együtt kúszott vissza a fülekbe, nem maradt hát más választás, mint elkészíteni! A hagyományos morzsába csempésztünk ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További konyhai tippek várnak rád:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...