Így melegítheted újra a szilvás gombócot és gömböctársait

Az édes gombócok ugyan frissen a legfinomabbak, mégis gyakran megesik, hogy másnapra is marad belőlük, főleg, ha nagyobb adaggal készültünk. A mai Napi Tipp keretében ezeknek a maradékoknak az újramelegítését fogjuk tanulmányozni.

Az édes gombóc nagy öröm a háznál: legyen túró, túrós vagy szilvás, szeretjük, kedveljük őket, leginkább frissen. De mi lesz a sorsuk akkor, ha másnapra maradnak, ilyenkor mihez kezdjünk velük? Természetesen melegítsük fel, és élvezzük őket ismételten: de előbb lessük el az édes gombócok megmelegítésének minden csínját-bínját! Jöhet az okosság?

Így melegítheted újra a szilvás gombócot és gömböctársait

A gombócmelegítés dilemmái

Szép dolog az újramelegítés, azonban nem engedhetjük meg magunknak, hogy annak során az étel veszítsen alakjából, állagából vagy minőségéből. A gombócok külön nagy fejtörést okoznak, több okból is.

Felvágás nélkül a legjobb melegíteni, mert így szinte eredeti formájában élvezhetjük a gombócot.

Ezért, ha nem akarjuk feldarabolni, és meg szeretnénk őrizni a prézlis bunda „száraz”, „ropogós” állagát, és elkerülnénk a szottyosságot, fogadjuk meg az alábbi tanácsokat.

Kölesgombóc, a vegán túrógombóc

A kölesgombócot sokan a vegán túrógombócként is emlegetik, hiszen ízében és állagában nagyon hasonlít a kettő. A kókusztejben szinte teljesen szétfőtt köles csodálatosan krémes ...

Mentes túrógombóc

A túrógombóc is egy olyan fogás, ami nagy népszerűségnek örvend. Ráadásul szinte tökéletesen elkészíthető laktóz-, glutén- és cukormentes változatban is.

Maradjanak csupaszon

Mindegy, milyen gombócról van szó, általában a kis labdák kapnak valamilyen bundát. Ez általában prézli, ami ugyan frissen kiváló kabát lehet, másnap, hidegen már kevésbé. Idővel megszívja magát nedvességgel, és nem nyújt majd olyan kellemes élményt.

Ezért a másnapra megmaradt gombócokat hagyjuk csupaszon, és tároljuk a főzővízben (maximum 1 éjszakát) vagy légmentesen zárható dobozban.

Gőz vagy víz

És akkor jöjjön maga a melegítés: persze tehetjük mikróba a labdákat, de ha ezt kerülnénk, járjunk el az alábbiak szerint. Forraljunk egy nagy lábasban vizet, és dobjuk bele a gombócokat melegedni. Mivel nem kell attól félnünk, hogy túlfőnek, mint a tészta vagy a rizs, ezért adhatunk nekik egy második forró fürdőt is, nem lesz bajuk tőle.

A lobogó vízben nagyjából 5 perc után ismét melegek lesznek. Ha azonban féltjük őket a közvetlen víztől, akkor tegyük őket egy szűrőbe, amit helyezzünk a lobogó víz fölé, majd fedjük le. Így a gőzben fognak melegedni, ami egy fokkal gyengédebb, de épp ezért lassabb folyamat.

Végül készítsünk friss pirított prézlit, és forgassuk bele a forró gombócokat. És már haraphatjuk is!

Hagyományos gőzgombóc

Németek, osztrákok, csehek és szlovákok mind magukénak vallják a gőzgombócot. Talán mindegy is ki készítette először, a lényeg, hogy aki kóstolja, szinte kivétel nélkül beleszeret. ...

Diós morzsás szilvás gombóc

Szilvásgombóc, ó-ó-ó-ó! A megunhatatlan gyerekdal az ősszel együtt kúszott vissza a fülekbe, nem maradt hát más választás, mint elkészíteni! A hagyományos morzsába csempésztünk ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További konyhai tippek várnak rád:

Legújabb receptek

Borsos tokány

Hentes, zöldborsós vagy éppen borsos tokány, mindegyiket szeretjük. A lényeg, hogy a húst itt is ott is vékony csíkokra vágjuk, és mindenhol valami mással egészül ki az étel. Ennél ...

Tejbegrízkeksz

Ízükben a retró menzák tejbegrízeit idézik ezek a kakaóba és fahéjba forgatott, roppanós-omlós kekszek. Elkészítésük lehengerlően egyszerű, elfogyasztásuk pedig még ...

Vaníliás grízpuding

A házi vaníliapuding grízzel kiegészített verziója ez, a búzadara pedig valahogyan sokkal otthonosabbá, szinte nosztalgikussá teszi a desszertet. Elkészíteni nem olyan bonyolult, ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!