Így lesz tökély a gőzgombóc, Közép-Európa pufi kedvence

Németek, osztrákok, csehek és szlovákok mind magukénak vallják a gőzgombócot. Talán mindegy is, ki készítette először, a lényeg, hogy aki kóstolja, szinte kivétel nélkül beleszeret. Így készül a gőzgombóc!

A gőzgombóc legismertebb feltalálási helye a sípályák, hütték világa, ami ugye jócskán telet feltételez, mint évszakot. Éppen ezért még most, a hideg idő utolsó leheletének okán érdemes lesz elkészítenetek, íme pár jó tanács hozzá.

A gőzgombóc tésztájáról

Könnyű, élesztős knédlitészta, ami készül, tele lesz sok levegőbuborékkal, no nem olyan nagyokkal, csak épphogy, hiszen nem a szivacsos állag a célunk. A lisztet érdemes átszitálni, ez segítheti az élesztő által beindított légiesítő folyamatot. Csak friss élesztőt használjunk, ezt morzsoljuk langyos tejbe, és szórjunk hozzá egy-két kanál cukrot, hogy legyen mit ennie, ettől felfutása grandiózus lesz. Egy tojás és két evőkanál vaj kell még a végleges puhaság eléréséhez.

Először fakanállal forgassuk össze az egészet, majd, mivel a kéz melegétől lesz tökéletes, most hagyjuk ki a robotgépet, és mi magunk gyúrjuk össze.

A kis, puha adag tésztánkat tegyük tiszta konyharuhával letakart tálban meleg helyre. Lehet ez a sütő, ami icipicit meleg, vagy a vánkos alá, ha ismeritek még ezt a kifejezést a párnára, vagy csak egy jó vastag takaró alá. Vigyázat, nagyon beindul a terjeszkedés, tehát nagy tálat használjatok! Egy óra múlva borítsátok lisztezett felületre, könnyed mozdulatokkal gyúrjátok össze, majd nyújtsátok ki a tésztát.

A töltelékről

A germknödel, vagyis a gőzgombóc mit sem érne desszertként, ha nem lenne benne az isteni, az utánozhatatlan, a százszázalékos és cukormentes szilvalekvár! Tényleg ilyet keressetek az elkészítéshez. Egyrészről azért, mert a jó szilvához nem kell semmi csak idő, szép lassan, hosszú órákon át készül. Pont ezért drágább is mint a silányabb termékek, de itt az idő, most még jól fog esni a lekváros gombóc! Másrészről a nem tisztán szilvából készült lekvárok folyósak és eláztatják a tésztát, ilyenkor könnyen kilyukad és kifolyik a beltartalom, a helyett, hogy mi lapátolhatnánk be. Sokan fahéjjal bolondítják a szilvás tölteléket, finom lesz úgy is, de akkor a mák már kevésbé érezhető, el is hagyható.

Tudtad?

A gőzgombóc egyik újított változata a málnalekvárral töltött és darált dióval szórt gombóc. Ezt és a még újabb cseresznyelekváros, pirított mandulaforgácsos receptet is érdemes kipróbálni!

A szószról

Itt egy szabály létezik, hogy a több az tényleg több. Minimum dupla adagot érdemes a vaníliasodóból készíteni, ha nem rögön háromszorozzuk meg. Ahány tojássárgája, annyi deci tej, és sok vanília, lehetőleg vaníliarúdból kikaparva, vagy esszenciaként az öntethez keverve. Vajjal is locsolhatjuk a bucit, de a sodó akkor is szükséges.

A feltétről

Nudli és gőzgombóc, két alap tészta, ami darált mákot kíván. Kis porcukorral keverjük, de ha túl édes lenne a sodó, akkor figyeljünk az arányokra! Sokan vannak, akik a mákot nem kedvelik, nekik a darált diót vagy mandulát ajánlom. Ezekkel nem lesz olyan szép az összkép, de mindenképpen jobb az ízhatás.

Az elkészítésről

Kipróbáltam párolóedényben, gőz fölött, aztán vasedényben, a sütőben, pici víz aláöntésével, végül vízben megfőzve, jelentem, mindhárom megoldás működik, és az egyik gyorsabb, mint a másik.

Szóval, itt úgy érdemes dönteni, hogy van-e kedvünk a sütőt bekapcsolni, vagy csak a főzőplatniig nyúlunk szívesebben, mosogatni, ugyanis mindegyik esetben ugyanannyit kell.

A gőzgombóc, mivel nagyon laktató étel, leves után, második fogásként is adható, de akinek nagy a kapacitása, nyugodtan próbálja ki, hogy előtte bevállal mondjuk egy sültet, s meglátja, vajon beleférhet még a desszert is... Én inkább a leves + gombóc összeállítást ajánlanám, mert ez a finomság tényleg csak frissen jó, később picit veszíthet az állagából, látványából, gombócból duplázni viszont ér!

Receptek és fotók: Bagdi Gréta

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több különleges receptcsoda itt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...