Sokak kedvenc édes reggelije az amerikai palacsinta, mert viszonylag gyorsan összedobható, egyszerű alapanyagokból készül, és nem mellesleg fantasztikusan puha állaga csodás reggelindító. Néha azonban megesik, hogy a kis körök valahogy laposabbak lesznek, mint szeretnénk. Az amerikai palacsinta elkészítésének vannak olyan furfangjai, amelyekkel garantálhatjuk a tökéletesen puha, levegős állagot és a szép, magas külsőt.
Tej helyett
A palacsinta tésztájának egyik alapanyaga a tej, azonban, ha ezt kicseréljük íróra vagy joghurtra, sokat javíthatunk az állagon. Mivel ez utóbbi két tejtermék savasabb, ezért reakcióba lépnek a szódabikarbónával és sütőporral.
Ez a reakció pedig buborékokat képez, amelyek „felfújják” a tésztát, és könnyed állagot adnak a palacsintának.
Dupla felfújó erő
Éppen ezért is fontos, hogy a masszához használjunk sütőport és szódabikarbónát is. Találkozhatunk majd olyan receptekkel, amelyek csak az egyiket vagy a másikat írják, de mi inkább szórjunk mindkettőből a tálba.
A túlkeverés veszélye
Természetesen fontos, hogy csomómentes palacsintatésztát kapjunk, azonban nem szabad, hogy ez túlkeveréshez vezessen. A túl sok ideig dolgozott masszában megerősödnek a gluténszálak, ami rágósabb, masszívabb állaghoz vezet. Keverjük a masszánkat turmixgépben, vagy kézzel, egy habverő segítségével.
Pihenjen a tészta
Szintén a gluténszálak ellazulásához vezet az is, ha hagyjuk a bekevert tésztát pihenni a sütés előtt. Adjunk a kész tésztának 15 percet, addig ne keverjünk bele, ne nyúljunk hozzá.
Forró serpenyő
Az utolsó dolog pedig, amit megtehetünk a légies, magas palacsinták érdekében, hogy előmelegítjük a serpenyőnket. Ha kellően forró lesz az edény, akkor a beleöntött tészta alja hirtelen hőt kap, ettől pedig azonnal elkezd nőni. Az első oldalon mindig kicsit több időt tölt a palacsinta, így vigyázzunk, oda ne égjen: idővel moderáljuk a serpenyő alatti lángot.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Ezeket a konyhai trükköket is lesd el tőlünk: