Palacsintatésztát keverni nem ördöngösség, de nem is a legegyszerűbb dolog a világon: ha nem megfelelő az állaga, akkor bizony sok-sok palacsintánk kárba vész majd. Kerüljük el ezt a tragédiát, és nézzük meg, milyen lépésekkel érhetjük el, hogy a palacsintatésztánk mindig tökéletesen sikerüljön. Nem kell aggódni, nem lesz bonyolult.
Szobahőmérsékletű alapanyagok
Mint a legtöbb édes tésztánál, itt is lényeges, hogy milyen alapanyagokkal dolgozunk. Összességében elmondható, hogy a nem jéghideg, hanem szobahőmérsékletű hozzávalók jobban viselkednek a keverés közben.
A tej, a tojás és a szóda mind kapjanak egy kis időt a bekeverés előtt, hogy kellően fel tudjanak engedni.
Szitálás
A palacsinta egyik legnagyobb ellensége a csomó, hiszen a darabos tésztát nem lehet olyan könnyen kisütni, ráadásul nem is túl esztétikus. Ahhoz, hogy ezt elkerüljük, érdemes leszitálni a lisztet.
Sőt, nemcsak a lisztet, hanem az összes száraz hozzávalót: mivel a sóban és a lisztben is lehetnek kisebb-nagyobb darabok, ezektől egy csapásra megszabadulhatunk a szita segítségével.
Gépi segítség
Szintén erre a problémára jelenthet megoldást a botmixer vagy turmixgép használata. Ha netán mégis maradna egy-egy makacs csomó a masszában, a gép biztosan szétzúzza majd. Turmixgép használata esetén először mindig a tejet, olajat és tojást tegyük a kehelybe, és csak utána a lisztet, így biztosan nem ragad bele az egész a gépbe.
Dúsítás szódával
Az alapos (de erőszakos) keverés szükséges, azonban kontraproduktív is lehet, ha szódás palacsintatésztát keverünk. A buborékoktól lesz olyan könnyed és légies a tészta, mint amilyennek lennie kell, azonban, ha ezeket kikeverjük, sokat veszíthetünk.
Ezért a szódát csak az utolsó lépésként adjuk hozzá a masszához: óvatosan keverjünk párat ez egészen, hogy egységes legyen, és már indulhat is a sütés.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több konyhai trükköt leshetsz el innen: