A mirelit zöldségekkel való főzés gyakran sok kívánnivalót hagy maga után, főleg akkor, ha nem a megfelelő módszert alkalmazzuk. Senki nem szereti, ha a tányérról egy halom szomorú, szottyadt és íztelen répa, borsó és karfiol tekint vissza rá. Szerencsére van egy jó megoldás, amivel a mirelit zöldségeket finomabbá tehetjük: a sütőben, ráadásul kiolvasztás nélkül.
Miért nem kell kiolvasztani?
Ahogy a legtöbb mirelit termék esetében, a zöldségeknél is igaz, hogy még fagyasztott állapotban a legjobb őket felhasználni. Ha kiolvasztjuk őket, nagyon vizesek lesznek, és nem lehet például lepirítani az egyes darabokat.
Ha fagyasztva tesszük a sütőbe, a nedvesség gyorsan távozik, gőz lesz belőle, és ez is elősegíti a főzés folyamatát.
Az első fázisban tehát párolódnak a zöldek, miután pedig az összes pára eltűnt, elkezdenek enyhén lepirulni: ebben segíti őket a zsiradék is.
Sütőpapír: vele vagy nélküle?
A sütőpapír használata egyszerre előny és hátrány is. Ha kibéleljük a tepsit, nem kell aggódnunk a tisztítás és az elpakolás miatt, cserébe viszont elvesszük a forró fémedény pirító képességét.
Sütőpapír nélkül egyenletesebb és mélyebb barnulás megy végbe, ami pozitív hatással van a zöldségek ízére is. Döntsük el, hogy mit választunk: fantasztikus aromákat és egy kis mosogatást vagy egyhangúbb köretet és kényelmet?
A zsiradék szerepe
Ahogy korábban már olvashattuk, a zsiradék nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a zöldségek szépen lepiruljanak. Nem kell sok, mivel a fagyasztott zöldségek a főzés első felében csak párolódnak (ergo nem ragadnak le), és a másodikban indul meg a pirulás.
Választhatunk olaj és vaj közül, tulajdonképpen mindegy, hogy melyikkel dolgozunk. Az olajnak annyi előnye van, hogy teljesen és egyenletesen bevonja az összes különböző méretű és alakú darabot.
A módszer, kiolvasztás nélkül
Melegítsük elő a sütőt 230℃-ra, és tegyük be melegedni a tepsit is. Ezzel még gyorsabban végbemegy majd a főzés folyamata. Egy tálban keverjük össze a fagyasztott zöldséget egy kevés zsiradékkal és tetszőleges fűszerekkel.
Szórjunk mindent a tepsire, egyenletes rétegben, és hagyjunk elég helyet a darabok között, hogy mindnek legyen esélye átsülni. Tegyük be a sütőbe, majd félúton keverjük át az egészet.
Különböző zöldségek
Minden zöldség elkészítési ideje más, ezért érdemes olyanokat egymás mellé tenni a tepsire, amik nagyjából egyszerre készülnek majd el.
Szintén jó döntés lehet egy előre összeállított keverék használata, ebben ugyanis hasonló méretű darabok lesznek.
A zöldségek sütési ideje így alakul:
- spárga: 15-18 perc
- brokkoli: 18-20 perc
- kelbimbó: 25-30 perc
- répa: 22-25 perc
- karfiol: 25-30 perc
- kukorica: 15-20 perc
- vegyes zöldségkeverék: 16-18 perc
- borsó: 12-16 perc
- cukkini: 12-16 perc
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Okos trükkök, tippek és receptek a konyhában: