Mélyhűtős vacsora: készíts sült zöldséget, kiolvasztás nélkül

Majdnem minden háztartás fagyasztójában rejlik egy-egy zacskó mirelit zöldség, ami csak arra vár, hogy gyors és ízletes ételeket hozzunk össze belőle. Például a sütőben.

A mirelit zöldségekkel való főzés gyakran sok kívánnivalót hagy maga után, főleg akkor, ha nem a megfelelő módszert alkalmazzuk. Senki nem szereti, ha a tányérról egy halom szomorú, szottyadt és íztelen répa, borsó és karfiol tekint vissza rá. Szerencsére van egy jó megoldás, amivel a mirelit zöldségeket finomabbá tehetjük: a sütőben, ráadásul kiolvasztás nélkül.

Mélyhűtős vacsora: készíts sült zöldséget, kiolvasztás nélkül

Miért nem kell kiolvasztani?

Ahogy a legtöbb mirelit termék esetében, a zöldségeknél is igaz, hogy még fagyasztott állapotban a legjobb őket felhasználni. Ha kiolvasztjuk őket, nagyon vizesek lesznek, és nem lehet például lepirítani az egyes darabokat.

Ha fagyasztva tesszük a sütőbe, a nedvesség gyorsan távozik, gőz lesz belőle, és ez is elősegíti a főzés folyamatát.

Az első fázisban tehát párolódnak a zöldek, miután pedig az összes pára eltűnt, elkezdenek enyhén lepirulni: ebben segíti őket a zsiradék is.

Sütőpapír: vele vagy nélküle?

A sütőpapír használata egyszerre előny és hátrány is. Ha kibéleljük a tepsit, nem kell aggódnunk a tisztítás és az elpakolás miatt, cserébe viszont elvesszük a forró fémedény pirító képességét.

Sütőpapír nélkül egyenletesebb és mélyebb barnulás megy végbe, ami pozitív hatással van a zöldségek ízére is. Döntsük el, hogy mit választunk: fantasztikus aromákat és egy kis mosogatást vagy egyhangúbb köretet és kényelmet?

A zsiradék szerepe

Ahogy korábban már olvashattuk, a zsiradék nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a zöldségek szépen lepiruljanak. Nem kell sok, mivel a fagyasztott zöldségek a főzés első felében csak párolódnak (ergo nem ragadnak le), és a másodikban indul meg a pirulás.

Választhatunk olaj és vaj közül, tulajdonképpen mindegy, hogy melyikkel dolgozunk. Az olajnak annyi előnye van, hogy teljesen és egyenletesen bevonja az összes különböző méretű és alakú darabot.

A módszer, kiolvasztás nélkül

Melegítsük elő a sütőt 230℃-ra, és tegyük be melegedni a tepsit is. Ezzel még gyorsabban végbemegy majd a főzés folyamata. Egy tálban keverjük össze a fagyasztott zöldséget egy kevés zsiradékkal és tetszőleges fűszerekkel.

Szórjunk mindent a tepsire, egyenletes rétegben, és hagyjunk elég helyet a darabok között, hogy mindnek legyen esélye átsülni. Tegyük be a sütőbe, majd félúton keverjük át az egészet.

Különböző zöldségek

Minden zöldség elkészítési ideje más, ezért érdemes olyanokat egymás mellé tenni a tepsire, amik nagyjából egyszerre készülnek majd el.

Szintén jó döntés lehet egy előre összeállított keverék használata, ebben ugyanis hasonló méretű darabok lesznek.

A zöldségek sütési ideje így alakul:

  • spárga: 15-18 perc
  • brokkoli: 18-20 perc 
  • kelbimbó: 25-30 perc
  • répa: 22-25 perc
  • karfiol: 25-30 perc
  • kukorica: 15-20 perc
  • vegyes zöldségkeverék: 16-18 perc
  • borsó: 12-16 perc
  • cukkini: 12-16 perc

Ratatouille tepsiben sütve

A ratatouille (ratatui) padlizsánból és más zöldségekből készülő francia egytálétel, nevezik mediterrán vagy francia lecsónak is. Gyorsan elkészíthető, tepsiben kényelmesebb, mert ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Okos trükkök, tippek és receptek a konyhában:

Forrásunk volt

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...