Sajnos több okból sem túl szerencsés gyorsfagyasztott pizzát enni

Alapvetően, ha az ember maga készíti, a pizza lehet ártalmatlan, akár egészséges étel is. A fagyasztott változatok azonban ritkán tesznek jót a szervezetnek, mutatjuk is, hogy miért.

Egy hosszú nap után hazatérve, amikor nincs kedved főzéssel és mosogatással bajlódni, igazi megváltás lehet a hűtőben megbújó fagyasztott pizza. Ritkán fogyasztva semmi gond nincs vele, mértékkel minden belefér az egészséges táplálkozásba is, de gyakran azért ne edd – van rá pár jó okunk, hogy miért ne.

Sajnos nem túl szerencsés gyorsfagyasztott pizzát enni

Rengeteg nátriumot fogsz megenni

A fagyasztott pizzák általában agyon vannak sózva, ami azt jelenti, hogy a fogyasztásukkal rengeteg nátriumot viszel be, ami nem éppen egészséges. Az Amerikai Szívtársaság (American Heart Association, AHA) listáján a „sós hatosban” szerepel a pizza, egy szelet belőle az ajánlott nátriumbeviteled egyharmadát fedezi a napra – és tegye fel a kezét, aki képes megállni egy szeletnél! Ha figyelni szeretnél a szívedre, akkor a nátriumbeviteled nem lesz több napi 2300 milligrammnál.

Annyi telített zsírt fogyasztasz, ami már egészségtelen

A pizzáról azért lehet sejteni, hogy nem egy zsírszegény valami, de a fagyasztott pizzákon jellemzően rengeteg a zsíros sajt, és a tészta sem a legegészségesebb összetevőkből készül – hogy a tetejére rakott feldolgozott húsokról már ne is beszéljünk. A telített zsír szintén a szívednek tesz nagyon rosszat, de hozzájárul az elhízáshoz is, ami meg egy sor más egészségügyi problémát hoz magával. Egy átlagos, 2000 kalóriás étrendhez például a zsírfogyasztást érdemes 20 gramm körül tartani, ennyi általában már egy, de két szelet pizzából biztosan összejön.

Hozzáadott cukrot is tartalmaznak

Ha a pizzára gondolunk, nem éppen a cukor ugrik be először, pedig a fagyasztott változatokban általában rengeteg van ebből is.

Mielőtt megveszed a terméket, nézd meg az összetevőket – az a ritkább, ha nincs tele a zsíron és a són kívül cukorral is az étel, hiszen ez a triumvirátus adja azt az ellenállhatatlan érzetet, ami miatt a gyorskajákat annyira szeretjük.

Túl sok bennük az egyszerű szénhidrát

A szénhidráttól nem kell félni, nem mumus – de érdemes összetettet fogyasztani belőle, ez ugyanis könnyebben emészthető, és nem is csapja fel annyira hirtelen a vércukorszintedet, hogy aztán le is húzza nagyon hamar, nagyon mélyre, farkaséhséget okozva. Az egyszerű szénhidrátokban alig van rost, ami megint a megfelelő emésztéshez lenne szükséges, gyakorlatilag üres kalóriákat jelentenek a szervezeted számára, amelyeket nem tud rendesen felhasználni.

Ha egészséges pizzát szeretnél, mindenképpen te készítsd el otthon, és figyelj arra, hogy a fenti problémákat kiküszöböld – ha sikerül, akkor akár a pizza is lehet egy nagyon egészséges étel.

Forrásunk volt.


Még több pizza itt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...