Sajnos több okból sem túl szerencsés gyorsfagyasztott pizzát enni

Alapvetően, ha az ember maga készíti, a pizza lehet ártalmatlan, akár egészséges étel is. A fagyasztott változatok azonban ritkán tesznek jót a szervezetnek, mutatjuk is, hogy miért.

Egy hosszú nap után hazatérve, amikor nincs kedved főzéssel és mosogatással bajlódni, igazi megváltás lehet a hűtőben megbújó fagyasztott pizza. Ritkán fogyasztva semmi gond nincs vele, mértékkel minden belefér az egészséges táplálkozásba is, de gyakran azért ne edd – van rá pár jó okunk, hogy miért ne.

Sajnos nem túl szerencsés gyorsfagyasztott pizzát enni

Rengeteg nátriumot fogsz megenni

A fagyasztott pizzák általában agyon vannak sózva, ami azt jelenti, hogy a fogyasztásukkal rengeteg nátriumot viszel be, ami nem éppen egészséges. Az Amerikai Szívtársaság (American Heart Association, AHA) listáján a „sós hatosban” szerepel a pizza, egy szelet belőle az ajánlott nátriumbeviteled egyharmadát fedezi a napra – és tegye fel a kezét, aki képes megállni egy szeletnél! Ha figyelni szeretnél a szívedre, akkor a nátriumbeviteled nem lesz több napi 2300 milligrammnál.

Annyi telített zsírt fogyasztasz, ami már egészségtelen

A pizzáról azért lehet sejteni, hogy nem egy zsírszegény valami, de a fagyasztott pizzákon jellemzően rengeteg a zsíros sajt, és a tészta sem a legegészségesebb összetevőkből készül – hogy a tetejére rakott feldolgozott húsokról már ne is beszéljünk. A telített zsír szintén a szívednek tesz nagyon rosszat, de hozzájárul az elhízáshoz is, ami meg egy sor más egészségügyi problémát hoz magával. Egy átlagos, 2000 kalóriás étrendhez például a zsírfogyasztást érdemes 20 gramm körül tartani, ennyi általában már egy, de két szelet pizzából biztosan összejön.

Hozzáadott cukrot is tartalmaznak

Ha a pizzára gondolunk, nem éppen a cukor ugrik be először, pedig a fagyasztott változatokban általában rengeteg van ebből is.

Mielőtt megveszed a terméket, nézd meg az összetevőket – az a ritkább, ha nincs tele a zsíron és a són kívül cukorral is az étel, hiszen ez a triumvirátus adja azt az ellenállhatatlan érzetet, ami miatt a gyorskajákat annyira szeretjük.

Túl sok bennük az egyszerű szénhidrát

A szénhidráttól nem kell félni, nem mumus – de érdemes összetettet fogyasztani belőle, ez ugyanis könnyebben emészthető, és nem is csapja fel annyira hirtelen a vércukorszintedet, hogy aztán le is húzza nagyon hamar, nagyon mélyre, farkaséhséget okozva. Az egyszerű szénhidrátokban alig van rost, ami megint a megfelelő emésztéshez lenne szükséges, gyakorlatilag üres kalóriákat jelentenek a szervezeted számára, amelyeket nem tud rendesen felhasználni.

Ha egészséges pizzát szeretnél, mindenképpen te készítsd el otthon, és figyelj arra, hogy a fenti problémákat kiküszöböld – ha sikerül, akkor akár a pizza is lehet egy nagyon egészséges étel.

Forrásunk volt.


Még több pizza itt:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...