Még egy nagyon jó okunk van rá, miért ne egyél sok gyorskaját

A gyorsételek jórészt egészségtelenek, ezért mindenki tudja, hogy fogyasztani őket csak mérsékelten érdemes. Egy friss kutatás azonban most még egy okot tett hozzá az eddigiekhez, ami ismét alátámasztja, miért ne egyél sok gyorskaját: az állati termékekben, alkoholban és cukorban gazdag étrend elpusztítja a jó baktériumokat a gyomrodban, és gyulladást okoz.

Kellemetlen, de egyáltalán nem meglepő tanulmány jelent meg a Gut tudományos folyóiratban: a holland Groningeni Egyetem kutatói azt találták, hogy az állati termékekben, alkoholban és cukorban gazdag étrend nem tesz jót a gyomornak, gyulladást idéz elő, emiatt egészségügyi problémákat okozhat. A gyorskaják pedig tele vannak tömve az előbb említett alapanyagokkal.

A növényi alapanyagokban gazdag étrend pontosan az ellenkezőjét mutatta, ott a „jó baktériumok” túlélésének segítésével csökken a gyulladás esélye, rendszeres fogyasztásuk az egészséges emésztőrendszerhez járul hozzá.

A gyomorban található baktériumok összetétele, egyensúlya befolyásolja azt, hogy mennyi gyulladás található meg az egész szervezetben. Az egészséges mikrobiom fenntartása tehát nagyon fontos, már csak azért is, mert egyre több kutatás mutatja ki: a gyomor mikrobiomja az egész szervezet működésével összefügg. A rendszeres gyulladás olyan betegségek kialakulását idézi elő, mint a cukorbetegség, az ízületi gyulladás, a különböző szívbetegségek és a szisztémás lupus erythematosus.

A holland szakértők összesen 1425 embernél vizsgálták az étrend, a bélrendszeri gyulladásos állapotok és a gyomor mikrobiomjának kapcsolatát. A kutatásban Chron betegek, IBS-ben szenvedők és egészséges emberek vettek részt.

A kutatás során 38 esetben találtak összefüggést az ételek és a mikrobiom között, 61 étel pedig 61 baktériumtörzshöz volt köthető, és összesen 249 metabolikus folyamathoz.

Hogy ez mit jelent pontosan?

Például azt, hogy a feldolgozott és állati eredetű ételek rendre olyan baktériumok elszaporodásához kapcsolódtak, amelyek gyulladást idézhetnek elő a gyomorban, ha túl sokan vannak. A halfélék és a növényi alapú ételek olyan baktériumok elszaporodását segítették, amelyek rövid láncú zsírsavakat termelnek, és ezzel csökkentik a gyulladást. A vörösbor szintén pozitív eredményeket hozott, de összességében az alkoholfogyasztás nem, és a túl sok kávé sem. A fermentált tejtermékek azonban szintén pozitív változásokhoz voltak köthetők.

Vega indiai lecsó

Ez egy pofonegyszerű vega kaja, amit mi neveztünk el indiai lecsónak a római kömény jellegzetes íze miatt. Nagyon egyszerűen el lehet készíteni, nem kell hozzá semmi ördöngőség.

Az olyan ételek, mint a húsok, a sültkrumpli, a majonéz és a cukros üdítők a rossz baktériumok elszaporodását segítették. Azt is fontos megjegyezni, hogy a rostszegény táplálkozás esetén (ami a gyorskajákra szintén jellemző) a gyomorbaktériumok a gyomor belső rétegét kezdik el felhasználni tápanyagforrásként, ami szintén nem tesz túl jót az egészségének.

A szakértők azt javasolják, hogy mindenki igyekezzen a jó baktériumokkal asszociált ételekből többet fogyasztani (halak, magvak, hüvelyesek, gyümölcsök és zöldségek), és kerüljék a feldolgozott és gyorsételeket.


Még több információ a gyorskajáról:

Forrásunk volt.

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...