Ezt főzd, ha ismerkednél a mexikói konyhával, de nem tudod, hol kezdd

A világ tele van izgalmas ételekkel, azonban a megkóstolásukhoz vezető út gyakran kétségekkel kövezett. Ha szívesen ismerkednénk más nemzetek konyháival, de nem vagyunk biztosak a dolgunkban, nem tudjuk, merre induljunk, használjuk iránytűként az alábbi cikket, amely a mexikói konyha néhány kezdő receptjével segít elindítani a felfedezést.

Ismerjük a mexikói konyhát nem? Persze, vágjuk rá magabiztosan, hiszen rendszeresen eszünk chilis babot, sőt, néha egy-egy tacót vagy burritót is szoktunk rendelni. Amit valójában a magyar ember megismerhet, az leginkább a tex-mex, azaz a mexikói fogások amerikaivá tett verziója. Ilyen messze az anyaországtól ez nem is csoda, főleg, ha hozzátesszük az Egyesült Államok mindenhol érezhető befolyását (no, persze nem háttérhatalmilag, hanem egyszerűen a popkultúra és a mindennapi élet felől nézve). Pedig a tradicionális mexikói konyha elképesztően gazdag múlttal rendelkezik, hagyományokban és természetesen ízes fogásokban is dúskál – ismerjünk most meg ebből egy kezdő szeletet!

Ezt főzd, ha ismerkednél a mexikói konyhával, de nem tudod, hol kezdd

Ismerős alapok

Több helyen is olvashatjuk az állítást, hogy a mexikói konyha alapját három dolog, a bab, a kukorica és a chili adja. És tényleg: nehéz lenne olyan ételt említeni, amelyben ne szerepelne a triónak legalább az egyik tagja.

A babok közül két kifejezetten népszerű fajtával találkozhatunk: a pinto babbal főleg északon, míg a fekete babbal inkább az ország déli részein.

Ezeket Magyarországon leginkább konzervben tudjuk beszerezni, már nagyobb élelmiszerboltokban is. A húsok közül gyakori a marha és a sertés, de a csirke is feltűnik (főleg déli ételekben), valamint a tengerparti részeken természetesen halak és más tengeri állatok is terítékre kerülnek.

A legnépszerűbb gabona a rizs: ez például gyakran kíséri az olyan szószos ételeket, mint a mole. Szintén megkerülhetetlen a masa harina, amit itthon általában összekeverünk a kukoricaliszttel. Sajnos a helyettesítés nem tökéletes, azonban masát nemigen fogunk találni – tartsunk otthon kukoricalisztet, mert tortillakészítéshez például simán használható.

Érdekes kapcsolat a magyar és a mexikói konyhák között, hogy a tengerentúlon is dívik a disznózsír használata: sok autentikus recept ezt használja alapként. Mindenképpen jó minőségűt tartsunk belőle otthon!

Ízesítés fűszerkeverék nélkül

A szupermarketek polcai tele vannak különféle fűszerkeverékekkel, és amikor „mexikóit” főzünk, sokan hagyatkozunk a „taco”, „fajitas” vagy „chili con carne” feliratú kis tasakokra. És míg ezekben is megvan minden szükséges, nem feltétlenül olyan arányban, ahogy azt mi szeretnénk.

Hagyatkozzunk inkább a saját ízlésünkre, és használjuk az alábbi fűszereket:

  • szegfűbors: erről ismerszik meg egy igazán autentikus, dél-mexikói recept, egészben vegyük, és ha kell, otthon őröljük porrá a mozsarunkban
  • fűszercsokor: babérlevél, kakukkfű és majoranna hármasa alkotja, mindegyik frissen a legjobb, de ha csak szárítottan jutunk hozzájuk, az is megfelel
  • fahéj: a mexikói fajta kevésbé erőteljes aromájú, mint amit mi ismerünk, így bánjunk vele óvatosan
  • köménymag: nagyon fontos, hogy egész köményt használjunk, amit főzés előtt pirítsunk meg száraz serpenyőben (a túl sok őrölt kömény mindent elynom, a tex-mex egyik ismertetőjele)
  • chili: a mexikói konyhában szárítva használják, egy fajta, amit itthon is egészen biztosan megtalálunk majd, az a chipotle

Így tedd autentikusabbá

Ha tényleg a legközelebb szeretnénk kerülni a tradicionális mexikói ételekhez a saját kis konyhánkban, figyeljünk oda a következő dolgokra.

Ne nyomjuk el az ízeket sajttal és tejföllel: ezek a kiegészítők ugyan jelen vannak Mexikó gasztronómiájában, azonban sokkal minimálisabb szerep jut nekik, mint a tex-mexben. Hagyjuk inkább érvényesülni az ételek aromáit, álljunk meg egy kanál tejfölnél. Mivel rendes mexikói sajtot itthon nem fogunk kapni, jobban járunk, ha inkább teljesen elhagyjuk.

Pirítsuk meg a zöldségeket: ha egy szószt vagy egytálételt készítünk, érdemes a hagymát, fokhagymát, paprikát, paradicsomot vagy kukoricát nagyobb darabokban egy forró, száraz serpenyőben (a legjobb, ha öntöttvas) olaj nélkül megpirítani. Ez a lépés mély, enyhén füstös aromát ad a zöldségeknek.

Fontos a zöldségek előzetes megpirítása

Válasszuk a száraz babot: a konzerv gyorsaságát ugyan nem múlja felül, de mind ízben, mind textúrában viszi a pálmát az előre beáztatott, majd megfőzött száraz hüvelyes.

Ébresszük fel: a friss korianderlevél és limelé megannyi mexikói étel utolsó simítása lehet. A savasság kihangsúlyozza és egymáshoz simítja az ízeket, ezért kár lenne kihagyni.

Ínyenc fogások kezdőknek

Következzenek most olyan receptek, amelyek tradicionálisak és részét képezik az autentikus (és nem tex-mex!) mexikói konyhának, mégsem fog beletörni a bicskánk az elkészítésükbe, ha még csak ismerkedünk ezzel a világgal.

Tostada

A tostada az egyik legklasszabb mexikói tortillaétel, ami a nevét és lényegét onnan kapja, hogy a kukoricatortilla-lapokat másodszor is lepirítják, és úgy pakolják meg mindenféle földi ...

  • Chilaquiles: az egyik leggyakrabban fogyasztott reggeli étel, ami ropogós tortilladarabokból és egy zöld vagy piros salsából áll, a tetejére pedig kerülhet avokádó, koriander és egy kevés tejföl.
  • Tacos al pastor: a taco kifejezés nem egy konkrét ételt jelöl (és főleg nem azt a ropogós, hússal és zöldségekkel megtöltött tortillát, amit tex-mex éttermekben kaphatunk), hanem olyan fogásokra utal, amelyek alapját egy puha, lapos, kukoricalisztes tortilla adja. Az al pastor verzióra marinált, sült sertéshús, hagyma, koriander és grillezett ananász kerül.
  • Pozole: a spanyol gyarmatosítók megjelenése előtt is létezett már ez a leves/ragu, amelynek alapját hús (sertés vagy csirke) és kukorica adja. Kerülhet bele továbbá káposzta, retek, avokádó, fokhagyma és lime.
  • Mole poblano: csakúgy, mint a taco, a mole sem egy étel – a legpontosabb fordítása talán „szósz” lehet. A mole a mexikói konyha egyik alapköve, megannyi verziója ismert szerte az országban, például a mole poblano, ami egy sűrű, sötét színű szósz. Általában sült csirkére vagy sertésre öntve tálalják, rizzsel, esetleg tortillával.

Flan, a latin-amerikai krémdesszert

A crème caramel világszerte népszerű és rengeteg variációban létezik. Bár a legtöbben Franciaországhoz kötjük, valójában a spanyoloknál, a portugáloknál és egykori gyarmataikon ...

Mexikói achiotés csirkés tortilla

Ez a recept úgy született, hogy maradt egy adag achiotéval készült csirke, amit azon nyomban fel kellett falnunk. A kukoricás tortillába minden otthon lelhető finomság belekerült. ...

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ismerj meg még több nemzetközi konyhát:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...