Praktikus és kényelmes az ételrendelés, viszont egyre inkább megfizethetetlen vagy luxus dolog lesz, hiába szeretjük időnként olyan ételekkel kényeztetni magunkat, amiket szeretünk, de nem feltétlenül készítenénk el otthon. Mivel a rendelős ételek között a hamburgerek, ázsiai jellegű ételek és a mexikói kaják azok, amelyek a legnagyobb népszerűségnek örvendenek, általában ezek azok, amiknek sokan nem is mernek nekiállni otthon, mondván, túl macerás, túl sok egzotikus hozzávaló kell hozzájuk, egyszerűbb, ha megrendelik.
Pedig épp az egyszerűségük miatt olyan népszerűek ezek az ételek: ha beszerzünk pár alap hozzávalót, nemcsak árban a töredékéért tudjuk egyetlen adag helyett egy komplett család számára elkészíteni őket, hanem sokszor sokkal finomabb (vagy épp egészségesebb) is lehet a végeredmény, mint a rendelt változatok!
Mutatjuk tehát, mi a hat hozzávaló, amelynek beszerzésével remek ázsiai vagy mexikói finomságokat tudsz te is otthon készíteni, gyakorlatilag bármikor.
Ázsia – a szószok titka
A fűszeres, sokszor csípős, és rendkívül ízes ázsiai tészták titka a legtöbbször nem az egyenként megválogatott szuper fűszerekben rejlik, hanem a készen kapható és remekül kombinálható ázsiai szószokban. Ezek nagy része már nemcsak szaküzletekben, de nagyobb boltokban is beszerezhető, sok közülük paszta formában kapható, felbontás után gyakorlatilag végtelen ideig eltartható a hűtőben.
Pirított szezámolaj
Nevében van a titka – a pirított szezámolaj gyakorlatilag életre kelti a fogásokat, olyan rendkívül finom szezámos, füstös, mély ízt ad nemcsak az ázsiai, de a közel-keleti ételeknek is, hogy könnyen addiktívvá is válhat, egyszer csak azt vesszük észre, hogy mindenben használjuk. Hatalmas előnye, hogy rendkívül kevés kell belőle, mert nagyon intenzív az íze, így egy üvegnyit hosszú hónapokig tudunk használni. Fontos azonban, hogy ha lassan fogy, inkább tegyük be a hűtőbe, nehogy megavasodjon.
Teriyaki szósz
Ez az az édes-sós pácszósz, ami miatt annyira tudunk rajongani a ragacsos ázsiai húsokért és zöldségekért. Eredetileg szójaszószból és mirinből és sakéból áll, de sokszor adnak hozzá már fokhagymát és gyömbért is. Magunk is elkészíthetjük, de azért ahhoz már kell egyfajta gyakorlat az ázsiai konyhában, így teljesen jó, ha az előre elkészített szószt vesszük meg. Tehetjük húsokra, zöldségekre, de pirított tésztára is.
Édes chili szósz
Nem igazán kell cifrázni, ez az az alap édes-savanyú és csípős szósz, amit a kínai pirított csirkéhez, a tavaszi tekercshez és gyakorlatilag mindenhez szokás kínálni a kínai éttermekben. Ők is a bolti szószt használják, tegyünk így mi is, szerezzünk be egy üveggel és nem sajnáljuk az ételeinkről.
Mexikó – csak szórd
Míg az ázsiai kajákhoz szószokat, a mexikói ízekhez inkább száraz fűszereket, keverékeket érdemes beszerezni – ezeknek is hatalmas előnye, hogy nagyon sokáig eltarthatók, jól variálhatók és alapvetően nem kell belőlük sok az ételekbe. A mexikói ihletésű ételekben szeretjük, hogy csípős, füstös, mély ízekkel találkozunk. A legtöbb ilyen étel valójában nem autentikusan mexikói, hanem az Egyesült Államok hatását magán viselő Tex-Mex konyha eredménye. Ezekben nagy hangsúlya van a füstös paprikáknak, chiliknek, a koriandernek, római köménynek és a fokhagymának.
Tex-mex vagy Fajitas fűszerkeverék
Itthon különböző fantázianeveken találunk mexikói ihletésű fűszerkeverékeket, nagy előnyük, hogy tényleg kellemesen füstös, nem feltétlenül túl csípős, mégis ízes ételeket lehet készíteni velük: szórhatjuk húsokra, zöldségekre, tehetjük paradicsomos raguba, chilibe, adhatjuk babpüréhez.
Füstölt paprika
Vegyünk bármilyen mexikói fűszerkeveréket, a legjobban akkor járunk, ha mellé külön beszerzünk egy adag tiszta füstölt paprikát is, amely gyakorlatilag nem más, mint az általunk is használt pirospaprika, csak füstölve. Hihetetlen mélységet, karaktert ad az ízeknek, lesz bennük valami plusz, valami mély, sűrű ízesség. Amint elkezdjük használni, tudni fogjuk, hogy tényleg kihagyhatatlan hozzávaló.
Chili és chilipehely
A friss chilipaprika mellett nem árt, ha szárított változatban, őrölve és pehelyként is beszerzünk valamilyen jófajta chilit, ezekből szórhatunk főzés közben is az ételekre, de a végén, a kész levest, szószt vagy épp pürét is feldobhatjuk velük. Nem kell, hogy minden ilyen étel extra csípős legyen, de az is biztos, hogy akkor igazán finomak, ha nem fukarkodunk a fűszerekkel.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Még több különlegesség itt: