Üvegtészta, rizstészta, soba, ramen: mikor melyik ázsiai tésztát használjuk

Az ázsiai tésztakultúra legalább olyan változatos és gazdag, mint a nyugati, szokott is bizonytalanságot szülni, hogy nehéz kiigazodni a különféle fajták között.

A legszélesebb körben ismert vékony és vastagabb rizs- és üvegtésztákon kívül rengetegféle ázsiai tésztát szokás használni, sokszor nem is igen tudjuk, hogy az egyes helyi, autentikus ételekhez milyen alapanyagból készülő és formájú ázsiai tészta való és miért. A helyzet csak elsőre tűnik bonyolultnak, az biztos, hogy érdemes a megszokottakon kívül is kipróbálni más fajtákat is, most megmutatjuk, miből milyen étel készíthető. 

Búzából, hajdinából, babból

Azt gondolnánk, hogy Ázsiában mindenhol rizstésztát eszik mindenki, de ez koránt sincs így. A búzából, tojással készült tésztafélék ugyanúgy elterjedtek egész Ázsiában, de készül tészta hajdinalisztből, konjaclisztből és mungóbabból is. 

A japán tésztafélék közül a legismertebb a tésztaféle a búzalisztből készülő udon, amely egy egészen vastag tésztaféle, használják levesekben és különböző húsos, zöldséges egytálételekben is. 

Diós ízek és a soba

Hajdinából, tojás nélkül készül az itthon egyre nagyobb ismertségnek örvendő soba, amely külsőleg leginkább a spagettihez hasonlít, kellemes diós-földes íze van, gyakran használják levesbetétként és különböző sült zöldséges-húsos fogásokban. Ázsiában frissen használják általában, itthon szárítva kapható, ilyenkor nyár elején nagyon jól párosítható a friss, nyári káposztával és répával, szójaszósszal és különböző ázsiai pasztákkal remek gyors fogások készíthetők, ráadásul nagyon egészséges is, megtalálható benne a B-vitamin majdnem minden fajtája. 

Ramen, a fodros

A másik tradicionális japán tésztaféle a ramen, amelyről a legtöbbünknek a gyors, zacskós levesek jutnak eszébe, de valójában ez egy búzalisztből és vízből készülő tészta, amelynek vannak hullámos-fodros változatai, törékeny, és forró vízzel leöntve akár pár pillanat múlva fogyaszthatunk. 

Egészséges, fogyókúrás: konjactészta

Itthon az utóbbi években kezd egyre ismertebb lenni a shirataki nevű hagyományos japán tésztaféle, amely a konjac növény porrá őrölt gyökeréből készül, számos jótékony egészségügyi tulajdonsága mellett a fogyókúrázók álma, mivel rendkívül magas a rosttartalma, szénhidráttartalma viszont nulla - így aztán, aki megbarátkozik ízével és hőkezelés után is rágós állagával, büntetlenül fogyaszthatja fogyókúra idején is, egyedül a magas rosttartalommal kell vigyázni, sok folyadék fogyasztása javasolt mellé, mert emésztési kellemetlenséget okozhat. 

Vega miso ramen

A miso paszta a japán konyha tradicionális alapanyaga, nem véletlenül, hiszen nagyon sokoldalúan felhasználható, pácokba, öntetekbe, szószokba, levesekbe és főételekhez egyaránt ...

Ízletes szárnyas pho

Sokak számára elképzelhetetlen a nem marhából, de legalábbis jó adag disznóból készített pho, én se ettem túl sok emlékezetest. De ennek most vége, mert ez a csirke-kacsa pho ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több ázsiai tartalom itt:

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...