A tudósok már évtizedek óta hangoztatják, hogy a mesterséges édesítőszerek rákot okoznak. Eddig azonban még csak azt tudták bebizonyítani, hogy a laboratóriumi állatok esetében nőtt a rák kialakulásának kockázata, azt is megállapították, hogy a rágcsálókon végzett tesztek eredményei nem határozzák meg, az emberre milyen hatása van ezeknek a szereknek. Egy új tanulmányból azonban kiderült, az emberekre is veszélyesek a mesterséges édesítőszerek.
A Plos Medicine című tudományos lapban megjelent publikációban a kutatók több mint 100 ezer francia önkéntestől több mint egy évtizeden át gyűjtött adatokat vizsgálták – írja a hvg.hu.
Az eredményeikből azt a konklúziót vonták le, hogy a mesterséges édesítőszerek használata valóban növeli a rák kialakulásának kockázatát. Számszerűsítve ez azt jelenti: akik fogyasztják, azoknál 13-14 százalékkal nagyobb eséllyel alakul ki valamilyen daganatos megbetegedés.
A kutatásban három édesítőszer fogyasztásának a hatását vizsgálták: az aszpartámra, a szukralózra és az aceszulfám-K-ra. Ezeket különböző neveken találhatók meg a boltok polcain.
A tudósók azonban szeretnék felhívni a figyelmet, hogy azt biztosan nem tudják kijelenteni, hogy ezek a szerek valóban rákot okoznak-e, de a rendelkezésükre álló adatok alapján, biztosan megnövelik a rák kialakulásának kockázatát. Az aszpartám esetében 15 százalékkal, az aceszulfám-K esetben 13 százalékkal, míg a szukralóz esetében 3 százalékkal nő ennek esélye.
A fenti eredményt úgy kapták meg, hogy figyelembe vettek más, a rák kialakulásával kapcsolatos lehetséges tényezőket is, mint például a nem, az életkor vagy a dohányzás. Érdemes tehát odafigyelni azokra a termékekre a boltok polcain, melyek tartalmazzák ezeket az édesítőszereket, amik között lehetnek sütemények, üdítők és péksütemények is.
A BGR szerint ugyanakkor a cégek gyakran hirdetik úgy ezeket a termékeket, hogy egészségesebbek, mint a cukros változat.
Még több cikk az egészséged érdekében: