Édesítőszerre cseréled a cukrot? Erre a néhány dologra figyelj

Hasznos dolog, amikor fogyni szeretnénk, vagy ha cukorbetegnek sütünk, ha édesítőszert alkalmazunk sütéskor, de nem mindegy, melyiket választjuk, és hogyan használjuk.

Nem mindegyik bírja a hőt

Először is fontos a kiválasztás: vannak olyan édesítőszerek, amik jól működnek kávéban, de hő hatására elveszítik édesítő képességüket. Ilyen az aszpartám, amit csak hideg desszertekhez, krémekhez, sütés nélküli tortákhoz lehet tehát alkalmazni. A szacharin hőlabilis, tehát ezt sem érdemes süteményekhez használni.Ezek az édesítők az ideálisak, ha pohárkrémet, tiramisut, vagy egyszerű tejszínhabot, joghurtot édesítenénk.

Óvatosan a mennyiséggel

A legtöbb édesítő valamivel gyengébb erővel rendelkezik a cukorénál, én mégis inkább kevesebbet szoktam egy-egy süteményhez tenni belőle, mint amennyit a recept cukorból előír. Leginkább azért, mert a legtöbb édesítőnek van valamilyen mellékíze, ami sokkal zavaróbb lehet, mintha a sütemény kevésbé édes a megszokottnál. Ha csak a kalóriabevitelen szeretnénk csökkenteni, remek trükk a cukor mennyiségének egy részét cserélni édesítőre, így biztosan nem kerül túl sok a szervezetünkbe egyszerre belőle.

via GIPHY

Xilit vagy nyírfacukor

A legelterejdtebb cukorhelyettesítőről sokan nem tudták, hogy ugyanolyan mesterségesen állítják elő, mint a cukrot, a kalóriatartalma is teljesen megegyezik vele. Azért van előnye is: a vércukorszintet nem emeli meg annyira hirtelen, mint a cukor, és bár szénhidráttartalma a cukoréval azonos, a szervezet csak a feléből csinál cukrot. Kis mennyiségben jól édesít, nagyobb adagokban viszont hasmenést okoz, kutyákra életveszélyes, érdemes hát vigyázni vele.

Szorbit

Nagyon hasonló tulajdonságokkal rendelkezik a xilithez, mert a cukorral megegyező az energiatartalma, de kevésbé ugrik meg tőle a vércukor, viszont édesítőereje a cukor felével egyezik csupán meg. Nagy mennyiségben mellékhatásokat okozhat, de a hőt jól állja.Szorbittal és xilittel gyakran édesítenek fagylaltokat, de mivel hőálló, süteményeket is lehet vele készíteni, aprósüteményekhez, kekszekhez is használható.

Fanta szelet kiscsillagtól

Mivel a családban csak én diétázom, ezért kis adagot csináltam magamnak. Ebből a mennyiségből 12 szelet lett. Nem akartam szénsavas üdítővel csinálni, miután alaposan elolvastam a ...

Raffaello kiscsillagtól

Hosszas keresgélés után rábukkantam erre a tejpor nélküli receptre, de egy kicsit változtattam rajta. Nagyon finom lett, egyből elnyerte a tetszésemet. Szerintem ezentúl gyakrabban ...

Meggyes-joghurtos pite

Az eredeti recept kefírrel készült, de nálam mindig van itthon natúr joghurt, ezért én azzal készítettem. A joghurtot nagyon szeretem enni magában is. :)

Eritrit

Az eritritben egyáltalán nincs kalória, sem szénhidrát, nem emeli meg a vércukrot sem. Bizonyított mellékhatásai nincsenek, vagy csak nagyon nagy mennyiség elfogyasztása után, bár felmerülnek aggodalmak a bélflórára gyakorolt negatív hatásaival kapcsolatban. Kristály állagú, de kávédarálóval porcukorrá őrölhető. Édesítő ereje a cukor 70 százaléka, és viszonylag jól bírja a hőt, de csak 170 fokig, fölötte veszíthet a képességeiből. Ettől függetlenül akár kelt tészták, kevert tésztájú muffinok és omlós tészták is jól édesíthetők vele, csak kicsivel alacsonyabb hőmérsékleten, és hosszabb ideig kell sütni őket.

Sztívia

A sztívia természetes, kalóriatartalma nincs, szénhidrátot sem tartalmaz, és nem emeli a vércukrot, ráadásul van benne egy csomó vitamin és ásványi anyag. A többi szerrel ellentétben nagyon édes, 300-szoros erővel bír, ami nem is baj, mivel van egy markáns mellékíze. Éppen ezért gyakran alkalmazzák más édesítőkkel kombinálva. A hőt jól bírja, tehát lehet vele sütni is, fogyasztása veszélytelen.Bármilyen süteményhez alkalmazhatjuk, csak számítsuk át a receptben megadott cukortartalmat, és a súly harmadát adjuk hozzá belőle.

Sült túrótorta 3. - zabkeksszel

Hosszas próbálgatás, tesztelés és kísérletezés után ezennel véglegesen leteszem a voksomat - sült túrótorta esetén - a saját gyártmányú kekszből készített tortaalapra. A ...

Mézes krémes sütőtök-torta

Most, hogy újra itt a sütőtök-szezon, eszembe jutott a kedvenc nyuszis répatorta receptem, miért is ne próbálhatnám ki ugyanúgy elkészíteni, csak répa helyett sütőtökkel. Miért nem ...

Nem eteti az élesztőt, nem karamellizálódik

Ha a fentiek mentén sikerült megállapodni valamelyik szernél, akkor is érdemes két dologra figyelni, mielőtt belekezdünk a recept elkészítésébe: az egyik, hogy az édesítők nem segítenek az élesztőnek a munkában, így egy nagyon pici cukor mindenképp kell a kelt tésztáknak ahhoz, hogy megemelkedjenek. A másik fontos tudnivaló, hogy nem karamellizálódnak, nem érdemes ilyen célokkal próbálkozni velük.

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...