Meglepő, de a krumpli elképesztően egészséges, ha jól készíted el

Jellemzően nagyon rossz híre van a krumplinak, és csak kevesen tudják, hogy ha nem zsírban vagy olajban tocsogva, esetleg két kiló vajjal készítik, nagyon is egészséges zöldségről van szó. Sőt, ha a tápanyagsűrűséget nézzük, a burgonya nagyon sok más, sokkal egészségesebbnek tartott zöldséget és gyümölcsöt is kenterbe ver.

Ha a C-vitaminról és annak fogyasztásáról beszélünk, az ember általában először a citrusfélékhez vagy a bogyós gyümölcsökhöz nyúl, pedig kutatások szerint nem ezek azok, amelyek grammra, kalóriára vagy akár egységnyi árra vetítve a leggazdagabbak mikrotápanyagokban.

A burgonya például a C-vitamintartalma mellett rengeteg más hasznos tápanyagot is tartalmaz, ezért jobb megoldás lehet, mint megenni két kiló narancsot – már ha megfelelően, egészséges módon van elkészítve, ugye.

Tudtad?

A tápanyagsűrűség azt mutatja meg, hogy egy adott étel egy bizonyos mértékegységre (grammra, kalóriára, árra) a másikhoz képest mennyi hasznos tápanyagot tartalmaz.

A burgonya igazi szupersztár ebben a kategóriában: a nyolc fontos tápanyag és vitamin, mint a kálium, rost, fehérje, C- és E-vitamin, kalcium, vas és magnézium ebben a zöldségben a legtöbb egy dollárra levetítve. Ebből is látszik, hogy a krumpli nagy előnye, hogy olcsó, azon túl, hogy rengeteg hasznos mikro- és makrotápanyag található meg benne.

Fűszeres töltött burgonya

Nem túl gyors, ám annál finomabb télies egytálétel. Szerintem a fűszerezéstől lesz különleges, de nyugodtan lehet rajta variálni, ha soknak érzitek a koriander. :) Recept Reza Mahammad ...

Sütőben sült sült-krumpli

Sütőben sütött krumpli. Azért találtam ki, mert nem bírja a gyomrom az olajos, zsíros ételeket. Így ez talán a legegészségesebb sült krumpli, és sütés közben se lesz olajszag. ...

Káliumból például a burgonya a napi szükséglet 15 százalékát tartalmazza adagonként, ugyanekkora adagra levetítve a szükséges rostmennyiség 7 százalékát kapjuk meg belőle. Ami még fontosabb: egy 150 grammos krumpliban a napi C-vitaminszükséglet 30 százaléka megtalálható, ami nagyjából 27 milligrammot jelent. Ez több, mint amennyi egy közepes paradicsomban vagy egy közepes édesburgonyában van.

A C-vitamin pedig nemcsak az immunrendszer erősítéséhez járul hozzá, hanem például a kollagéntermelést is támogatja, és antioxidánsként is működik, ami küzd a szabad gyökök ellen a szervezetben, ezzel meggátolja a sejtkárosodást.

A burgonya azért is zseniális zöldség, mert olcsó, és mindenhol elérhető – így azokon a területeken is tápanyagban gazdag élelmiszert biztosít, ahol nagy az élelmiszer-bizonytalanság.

Fontos azonban, hogy nem mindegy, hogyan készítjük el

Az olajtól tocsogó sült krumpli továbbra sem jó választás, de a sütőben sült változat, vagy a kevés növényi zsiradék felhasználásával készülő egyéb alternatívák is jó megoldást jelentenek.

Itt az ideje tehát, hogy a krumplival ne bánjunk ilyen mostohán - egészen nyugodtan fogyaszthatja bárki, aki olcsón szeretne fontos tápanyagokhoz jutni, és tudja is, hogyan kell úgy elkészíteni, hogy az ne tocsogjon zsírban vagy olajban.

Forrásunk volt.


További krumplis cikkeinkből:

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...