A hétvégi rántott hús sült krumplival és uborkasalátával milliók számára jelképezi a boldog családi pillanatokat. A rántott ételek azonban sajnos kifejezetten egészségtelennek számítanak. Ez persze nem jelenti azt, hogy sose ehetünk meg egy bő olajban sült krumplit vagy rántott sajtot/ húst, viszont ha a heti menü rendíthetetlen, oszlopos tagja a hétvégi rántott szelet, érdemes megismerkednünk egy olyan technikával, amihez tizedannyi olaj sem kell, az eredmény mégis ugyanolyan ropogós.
Ma már elég sokan ismerik az airfryereket, azaz az olaj nélküli fritőzkészülékeket, amelyek gyakorlatilag egy mini sütőként funkcionálnak, és egy evőkanál olaj hozzáadásával süthetünk bennük ropogósra zöldséget, fasírtot, hús, sajtot vagy krumplit. Ám, nem feltétlenül kell beszereznünk egy ilyen gépet ahhoz, hogy minimális olajjal süthessünk rántott ételeket.
A gáz vagy villanysütőnkben is megvalósíthatjuk ezt, titok a megfelelő hőmérséklet és gőz aránya a sütés során. Nemcsak egészségesebb lesz így az étel, hanem a tűzhely melletti ácsorgást és a büdös olajszagot is elfelejthetjük. Szóval, csak nyerünk a dologgal. Sokan tartanak attól, hogy az így megsütött hús túl kemény és száraz lesz, ám ha betartunk pár egyszerű szabályt, nem lesz ilyen gondunk.
MILYEN LEGYEN A HÚS?
Először is érdemes zsírosabb húst választani, csirkecombot például a mell helyett – mivel eleve töredékét használjuk az olajnak, a különbség nem számottevő.
PÁCOLJUNK
Hasznos ha adunk a húsnak egy kis extra nedvességet is, így a sütés során nem szárad ki. Vagy előző este, vagy fél órával a sütés előtt kenjük meg a húst egy kis joghurttal. Utána pedig a hagyományos módon panírozzuk be.
PANÍROZZUK, DE MIVEL?
Az egészen finomra darált morzsa ebben az esetben nem a legjobb – hiszen minél durvább morzsával dolgozunk, az eredmény annál ropogósabb lesz. Sokan keverik a morzsát egy kis kukoricaliszttel is, ez szintén ad egy extra, különlegesebb ropogósságot majd az ételnek, anélkül, hogy megkeményítené azt.
MIN SÜSSÜK?
A bepanírozott húst tegyük egy olajjal vékonyan megkent sütőpapírra úgy, hogy a szeletek ne érjenek egymáshoz.
HÁNY FOKON?
Ne legyen a sütő túl forró, mert a hús külseje hirtelen megég, miközben a belseje nem tud átsülni, végül pedig kiszárad az egész. Előmelegített 190 fokos sütőben süssük a húst 15 percet, majd fordítsuk meg őket, és süssük további negyed órát. Hasznos, ha a sütő aljába öntünk egy deci vizet, ezzel is elkerülhetjük, hogy kiszáradjon az étel.
KRUMPLI, FALAFEL ÉS FASÍRT
Nemcsak húst, hanem klasszikus sültkrumplit , fánkot de falafelt is készíthetünk pár csepp olajjal a sütőben. A krumplit főzzük meg félig, és úgy tegyük a sütőlapra, így belül krémes, kívül ropogós lesz, a falafelből kivételesen ne golyókat, hanem lepénykéket formázzunk. Ahhoz pedig, hogy a fasírt ne legyen pillanatok alatt kőkemény, miután kivettük a sütőből, egy kicsivel vizesebbre készítsük a masszát, és mindenképp tegyünk a sütőbe egy tűzálló tálkában egy-két deci vizet, hogy a sütés során extra gőz keletkezzen a sütőtérben.
Ezeket olvastad már?
Gyors vacsik másnap ebédre: ezeket főzd a családnak este, hogy...
Nincs könnyű dolgunk így szeptember elején: a gyerekek uzsonnája mellett a gyors, de kiadós vacsoráról is gondoskodnunk kell, amiből nem baj, ha marad másnapra is.
Szekeres DóraÍgy (ne) főzz, ha fogyni akarsz!
Bő zsírban sütés, szalonnával tűzdelés – ez csak kettő azok közül a konyhatechonlógiai eljárások közül, amelyeket fogyókúra idejére érdemes elfelejteni. Nézzük mi van még!
Bodon Judit dietetikusEgyszerű trükköt mutatunk, hogy a serpenyőd hónapokkal tovább húzza
Évente legalább egy, ha nem két serpenyőt használsz el? Nem kell így lennie, figyeld, micsoda trükkünk van hozzá!
Országh Kitti13 pofon egyszerű tepsis hús a maga puritán gyönyörűségében
A tepsis hús az egyik legegyszerűbben összedobható ételünk: belerétegzed a hozzávalókat egy tűzálló tálba, és irány a sütő. Míg sül, te kényelmesen elkészítheted a köretet.
Nosaltykép: getty