Így készíts rántott ételeket bő olaj nélkül

Bő olajban sütni nem a legegészségesebb, mégsem kell lemondanunk az imádott rántott ételekről. Mutatjuk a megoldást!  

A hétvégi rántott hús sült krumplival és uborkasalátával milliók számára jelképezi a boldog családi pillanatokat. A rántott ételek azonban sajnos kifejezetten egészségtelennek számítanak. Ez persze nem jelenti azt, hogy sose ehetünk meg egy bő olajban sült krumplit vagy rántott sajtot/ húst, viszont ha a heti menü rendíthetetlen, oszlopos tagja a hétvégi rántott szelet, érdemes megismerkednünk egy olyan technikával, amihez tizedannyi olaj sem kell, az eredmény mégis ugyanolyan ropogós.

Ma már elég sokan ismerik az airfryereket, azaz az olaj nélküli fritőzkészülékeket, amelyek gyakorlatilag egy mini sütőként funkcionálnak, és egy evőkanál olaj hozzáadásával süthetünk bennük ropogósra zöldséget, fasírtot, hús, sajtot vagy krumplit. Ám, nem feltétlenül kell beszereznünk egy ilyen gépet ahhoz, hogy minimális olajjal süthessünk rántott ételeket.

via GIPHY

A gáz vagy villanysütőnkben is megvalósíthatjuk ezt, titok a megfelelő hőmérséklet és gőz aránya a sütés során. Nemcsak egészségesebb lesz így az étel, hanem a tűzhely melletti ácsorgást és a büdös olajszagot is elfelejthetjük. Szóval, csak nyerünk a dologgal. Sokan tartanak attól, hogy az így megsütött hús túl kemény és száraz lesz, ám ha betartunk pár egyszerű szabályt, nem lesz ilyen gondunk.

MILYEN LEGYEN A HÚS?

Először is érdemes zsírosabb húst választani, csirkecombot például a mell helyett – mivel eleve töredékét használjuk az olajnak, a különbség nem számottevő.

PÁCOLJUNK

Hasznos ha adunk a húsnak egy kis extra nedvességet is, így a sütés során nem szárad ki. Vagy előző este, vagy fél órával a sütés előtt kenjük meg a húst egy kis joghurttal. Utána pedig a hagyományos módon panírozzuk be.

PANÍROZZUK, DE MIVEL?

Az egészen finomra darált morzsa ebben az esetben nem a legjobb – hiszen minél durvább morzsával dolgozunk, az eredmény annál ropogósabb lesz. Sokan keverik a morzsát egy kis kukoricaliszttel is, ez szintén ad egy extra, különlegesebb ropogósságot majd az ételnek, anélkül, hogy megkeményítené azt.

MIN SÜSSÜK?

A bepanírozott húst tegyük egy olajjal vékonyan megkent sütőpapírra úgy, hogy a szeletek ne érjenek egymáshoz.

HÁNY FOKON?

Ne legyen a sütő túl forró, mert a hús külseje hirtelen megég, miközben a belseje nem tud átsülni, végül pedig kiszárad az egész. Előmelegített 190 fokos sütőben süssük a húst 15 percet, majd fordítsuk meg őket, és süssük további negyed órát. Hasznos, ha a sütő aljába öntünk egy deci vizet, ezzel is elkerülhetjük, hogy kiszáradjon az étel.

KRUMPLI, FALAFEL ÉS FASÍRT

Nemcsak húst, hanem klasszikus sültkrumplit , fánkot de falafelt is készíthetünk pár csepp olajjal a sütőben. A krumplit főzzük meg félig, és úgy tegyük a sütőlapra, így belül krémes, kívül ropogós lesz, a falafelből kivételesen ne golyókat, hanem lepénykéket formázzunk. Ahhoz pedig, hogy a fasírt ne legyen pillanatok alatt kőkemény, miután kivettük a sütőből, egy kicsivel vizesebbre készítsük a masszát, és mindenképp tegyünk a sütőbe egy tűzálló tálkában egy-két deci vizet, hogy a sütés során extra gőz keletkezzen a sütőtérben.

Ezeket olvastad már?

kép: getty

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek