Így készíts rántott ételeket bő olaj nélkül

Bő olajban sütni nem a legegészségesebb, mégsem kell lemondanunk az imádott rántott ételekről. Mutatjuk a megoldást!  

A hétvégi rántott hús sült krumplival és uborkasalátával milliók számára jelképezi a boldog családi pillanatokat. A rántott ételek azonban sajnos kifejezetten egészségtelennek számítanak. Ez persze nem jelenti azt, hogy sose ehetünk meg egy bő olajban sült krumplit vagy rántott sajtot/ húst, viszont ha a heti menü rendíthetetlen, oszlopos tagja a hétvégi rántott szelet, érdemes megismerkednünk egy olyan technikával, amihez tizedannyi olaj sem kell, az eredmény mégis ugyanolyan ropogós.

Ma már elég sokan ismerik az airfryereket, azaz az olaj nélküli fritőzkészülékeket, amelyek gyakorlatilag egy mini sütőként funkcionálnak, és egy evőkanál olaj hozzáadásával süthetünk bennük ropogósra zöldséget, fasírtot, hús, sajtot vagy krumplit. Ám, nem feltétlenül kell beszereznünk egy ilyen gépet ahhoz, hogy minimális olajjal süthessünk rántott ételeket.

via GIPHY

A gáz vagy villanysütőnkben is megvalósíthatjuk ezt, titok a megfelelő hőmérséklet és gőz aránya a sütés során. Nemcsak egészségesebb lesz így az étel, hanem a tűzhely melletti ácsorgást és a büdös olajszagot is elfelejthetjük. Szóval, csak nyerünk a dologgal. Sokan tartanak attól, hogy az így megsütött hús túl kemény és száraz lesz, ám ha betartunk pár egyszerű szabályt, nem lesz ilyen gondunk.

MILYEN LEGYEN A HÚS?

Először is érdemes zsírosabb húst választani, csirkecombot például a mell helyett – mivel eleve töredékét használjuk az olajnak, a különbség nem számottevő.

Rántott hús sütőben sütve

Szeretitek a rántott húst, de nem szeretnétek olajszagot a lakásban, illetve a fröcskölő olaj mellett álldogálni és takarítani utána?Akkor ezt nektek találták ki! Nem lesz száraz, ...

Sütőben sült rántott hús

Próbálok életmódot váltani, így a cukrot és a túl sok zsírt mellőzöm mostanában. Repceolajjall sütök, így azt végképp sajnáltam egy rántott húshoz :). Mivel a fasírtot is ...

PÁCOLJUNK

Hasznos ha adunk a húsnak egy kis extra nedvességet is, így a sütés során nem szárad ki. Vagy előző este, vagy fél órával a sütés előtt kenjük meg a húst egy kis joghurttal. Utána pedig a hagyományos módon panírozzuk be.

PANÍROZZUK, DE MIVEL?

Az egészen finomra darált morzsa ebben az esetben nem a legjobb – hiszen minél durvább morzsával dolgozunk, az eredmény annál ropogósabb lesz. Sokan keverik a morzsát egy kis kukoricaliszttel is, ez szintén ad egy extra, különlegesebb ropogósságot majd az ételnek, anélkül, hogy megkeményítené azt.

MIN SÜSSÜK?

A bepanírozott húst tegyük egy olajjal vékonyan megkent sütőpapírra úgy, hogy a szeletek ne érjenek egymáshoz.

HÁNY FOKON?

Ne legyen a sütő túl forró, mert a hús külseje hirtelen megég, miközben a belseje nem tud átsülni, végül pedig kiszárad az egész. Előmelegített 190 fokos sütőben süssük a húst 15 percet, majd fordítsuk meg őket, és süssük további negyed órát. Hasznos, ha a sütő aljába öntünk egy deci vizet, ezzel is elkerülhetjük, hogy kiszáradjon az étel.

Cukkinis fasírt olaj nélkül

Nem szeretek olajban sütni, ezért amit csak lehet sütőben készítek el. Legutóbb volt egy nagyon kevés darált husim, meg egy picit fonnyadt cukkinim a hűtőben, és árválkodott néhány ...

Gyors sütőben sült fánk

Arra azért ne várjatok, hogy pont olyan lesz, mint az olajban sütött változat, hiszen nem ott sütjük, de aki arra gondol, hogy ez csak egy bukta szerű élesztős sütemény, annak sincs ...

KRUMPLI, FALAFEL ÉS FASÍRT

Nemcsak húst, hanem klasszikus sültkrumplit , fánkot de falafelt is készíthetünk pár csepp olajjal a sütőben. A krumplit főzzük meg félig, és úgy tegyük a sütőlapra, így belül krémes, kívül ropogós lesz, a falafelből kivételesen ne golyókat, hanem lepénykéket formázzunk. Ahhoz pedig, hogy a fasírt ne legyen pillanatok alatt kőkemény, miután kivettük a sütőből, egy kicsivel vizesebbre készítsük a masszát, és mindenképp tegyünk a sütőbe egy tűzálló tálkában egy-két deci vizet, hogy a sütés során extra gőz keletkezzen a sütőtérben.

Ezeket olvastad már?

kép: getty

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...