Sok gyümölcslé tele van hozzáadott cukorral, így nemhogy nem egészséges, de akár ártalmas is lehet, mások viszont sokrétű egészségvédő tulajdonságokkal rendelkeznek. Ilyen a meggylé is, mely erős gyulladáscsökkentő.
A meggy egészségre gyakorolt hatását leginkább az mutatja, hogy kutatások szerint az összes élelmiszer közül a meggyben található a legtöbb gyulladást csökkentő hatóanyag.
Ha gyulladások vannak a szervezetedben, az komoly egészségügyi problémák forrása lehet. A Harvard Medical School szerint a krónikus gyulladás olyan betegségek kialakulásával függhet össze, mint a rák, az ízületi gyulladás, a Crohn-kór vagy a fekélyes vastagbélgyulladás. Jessica Isaacs dietetikus ezért is tartotta fontosnak kiemelni, hogy a meggylé fogyasztása milyen előnyökkel jár.
„A meggylé antioxidánsokat és polifenolvegyületeket tartalmaz, amelyekről kimutatták, hogy felgyorsítják az erőnléti edzések utáni regenerációt, illetve enyhítik az izomgyulladást és -fájdalmat. A meggylé fogyasztása az egyik legjobb módja annak, hogy antioxidánsokat vigyünk az étrendünkbe, ezáltal elkerülve a sejtkárosodást, és csökkentve a krónikus betegségek kialakulásának kockázatát” – mondta a szakember.
További előnyei:
- A köszvény elleni harcban is eredményesen veszi fel a harcot a káliumnak köszönhetően, rendszeres fogyasztása esetén csökkennek a húgykőlerakódások.
- Lúgosító hatásával újra megnyitja a kapilláris ereket, ezért kifejezetten hasznos érbetegségek ellen is.
- Kitűnő vízhajtó tulajdonsága miatt ödéma esetén is hasznát vehetjük.
- A gyümölcssavak serkentőleg hatnak a bélmozgásra, B-vitamin- tartalmának köszönhetően a meggy segíti a kiegyensúlyozott emésztést, ezen kívül kedvezően hat az idegrendszerre is. A vér hígításával kitisztulnak a vese apró erei, továbbá serkenti a májműködést.
- Hozzájárul az agy egészségéhez, valamint javítja az alvásminőségét és az immunrendszer működését is.
Mennyit fogyasszunk belőle?
Ahhoz, hogy a meggylé jótékony hatásai érvényesüljenek, naponta 2,5-3,5 decit kell meginni belőle. Helyettesíthető ugyanakkor friss vagy fagyasztott meggyel is – ez esetben legalább 2 csészényi mennyiséget érdemes megenni napi két adagra lebontva.
Szerző: Németh Orsi
Még több egészség: