A szervezetünkben zajló különféle gyulladások okai és hatásai a mai orvostudomány egyik legfontosabb kutatási területe. Krónikus gyulladásos folyamatok kapcsolatba hozhatók pl. különféle autoimmun betegségekkel, ízületi gyulladásokkal, daganatos és szív- és érrendszeri megbetegedésekkel, sőt, még az elhízással is.
Persze a fenti betegségek kialakulásáért számos tényező felelős, de az biztos, hogy ezeknek a tényezőknek egy része a megfelelő életmóddal, táplálkozással megelőzhető. A kiegyensúlyozott táplálkozásnak is számos eleme van, amelyek közül az egyik legfontosabb,és gyakran hangoztatott elem a megfelelő, rendszeres, napi szintű zöldség és gyümölcsfogyasztás. Amellett, hogy ezek az élelmiszercsoportok gazdagok vitaminokban, ásványi anyagokban, élelmi rostokban - ők a legfontosabb antioxidánsforrásaink is. A vitaminokkal karöltve az antioxidánsok pedig főszerepet játszanak a gyulladásos folyamatok megelőzésében, leküzdésében. Ha szeretnéd a szervezeted a gyulladások legyőzésében maximálisan támogatni, akkor az alábbi élelmiszereket szerepeltesd rendszeresen az étrendedben!
Zöld leveles zöldségek
A zöld leveles zöldségek, mint pl. a spenót, a sóska, a mángold, a rukkola, a salátafélék, a fodros kel, a pak-choi, a brokkoli gazdagok K-vitaminban, C-vitaminban, karotinoidokban, folsavban és mangánban. Ehetjük őket levesek, főzelékek, saláták, sós piték vagy akár smoothiek részeként.
Bogyós gyümölcsök
Az épp szezonban lévő bogyós gyümölcsök, mint pl. szeder, áfonya, nyár elején az eper, ribizke, málna nagyon magas polifenoltartalmúak. A feketeribiszkének például, kevesen tudják, de magasabb a C-vitamintartalma, mint a citromnak. Hazai különlegesség a faeper, méltatlanul elhanyagolt falusi termésünk, aminek idén ugyan már lement a szezonja, de jövőre bátran szedjünk belőle, ehetjük magában vagy pitében, de készíthetünk belőle lekvárt is. Szintén szuper antioxidánsforrás a bodzabogyó, ebből is készíthetünk fanyar, csodás színű lekvárt. Jó hír, hogy a bogyós gyümölcsök antioxidáns-tartalmának nagy része a feldolgozás után is megmarad.
Szezonban fogyaszthatjuk őket frissen vagy joghurtba, kásába, túrókrémbe, turmixba keverve, szezonon kívül használjuk bátran a gyorsfagyasztott termékeket.
Tengeri halak
Itthon sajnos nem állunk jól a halfogyasztással, tenger híján a tengeri halfogyasztással meg különösen nem. Ugyanakkor egyre több áruházban kaphatóak már frissen vagy fagyasztva különféle tengeri halak, érdemes ezeket rendszeresen az étrendünkbe illeszteni. A tengeri halak gazdagok ómega-3 zsírsavakban, amelyek természetes gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek.
A mandula - és egyébként a diófélék, olajos magvak is - szintén gazdag értékes telítetlen zsírsavakban. Általános egészségünk védelmében is szükségünk van az ún. telített zsírsavak mennyiségének csökkentésére és a telítetlen zsírsavak mennyiségének növelésére étrendünkben. Az E-vitaminban is gazdag mandula rendszeres fogyasztása kedvezően hat egészségünk megőrzésére, ráadásul magas telítőértékű, így pl. uzsonnára tökéletes megoldás. Ugyanakkor értékes zsírtartalmának köszönhetően magas az energiatartalma is, napi ajánlott mennyisége egy zárt maroknyi. Amellett, hogy nyersen fogyasztjuk, szórhatjuk pirítva leveseinkre, salátáinkra, kásánkra, müzlinkbe.
Gránátalma
Nem is gondolnánk, hogy ez a csodálatos külsejű gyümölcs milyen egészséges is. Érdemes megküzdeni a magokért, hiszen a magokat körbevevő gyümölcshús is értékes antioxidánsokat tartalmaz. Szórjuk a gránátalmamagokat salátánkra, kásánkra, vagy csak együk nagykanállal magában.
Fűszerek
A fűszerek közül a zöld leveles zöldségekhez hasonló értékei vannak a petrezselyemzöldnek, a koriandernek, a bazsalikomnak. Bár ezeket nem fogyasztjuk olyan mennyiségben egy-egy étkezésnél, mint a zöldségeket, érdemes ezeket is rendszeresen használni.
Szintén gyulladáscsökkentő hatású a gyömbér, amit használhatunk fűszerként is, de akár teaként is fogyaszthatjuk. Csodát persze ne várjunk tőle, nem fog meggyógyítani minden betegséget, de antioxidáns hatása segíti szervezetünk működését.
Ezeket olvastad már?
Ezeket olvastad már?
8 szokás, amivel megelőzheted a rákot
Nem lehet elég sokszor elmondani, hogy mennyi mindent tehetünk annak érdekében, hogy megelőzzük a daganatos betegségek kialakulását. Olvass figyelmesen!
Bodon Judit dietetikusEz a hosszú élet titka: 5 szokás, amivel akár tíz...
A helytelen életmóddal összefüggő krónikus betegségek itthon is rengeteg embert érintenek. Így kerülheted el, hogy a te életed is rövidebb legyen miattuk.
Bodon Judit dietetikusFőleg a hasadra hízol? Akkor erre kell nagyon odafigyelned!
Karcsú derék, vaskosabb combok, nagy fenék. Kis fenék, vékony végtagok, előregömbölyödő has. Vajon melyik típusú elhízás rejt magában több kockázatot?
Bodon Judit dietetikusFogyókúrás mintaétrend EGY HÉTRE: 1500 kcal/160 g szénhidrát
Itt a nyár, és ezzel az őrült kampánydiéták ideje. Ha te viszont szeretnél okosan fogyni, akkor vess egy pillantást a dietetikusaink által összeállított heti étrendre!
Bodon Judit dietetikus