Gyulladásgátló ételek - edd ezeket minden nap egészséged megőrzése érdekében!

A krónikus gyulladások mögött számos ok állhat, amelyek egy része a megfelelő étrenddel megelőzhető. Mutatjuk, mit kell enned rendszeresen ennek érdekében.

A szervezetünkben zajló különféle gyulladások okai és hatásai a mai orvostudomány egyik legfontosabb kutatási területe. Krónikus gyulladásos folyamatok kapcsolatba hozhatók pl. különféle autoimmun betegségekkel, ízületi gyulladásokkal, daganatos és szív- és érrendszeri megbetegedésekkel, sőt, még az elhízással is.

Persze a fenti betegségek kialakulásáért számos tényező felelős, de az biztos, hogy ezeknek a tényezőknek egy része a megfelelő életmóddal, táplálkozással megelőzhető. A kiegyensúlyozott táplálkozásnak is számos eleme van, amelyek közül az egyik legfontosabb,és gyakran hangoztatott elem a megfelelő, rendszeres, napi szintű zöldség és gyümölcsfogyasztás. Amellett, hogy ezek az élelmiszercsoportok gazdagok vitaminokban, ásványi anyagokban, élelmi rostokban - ők a legfontosabb antioxidánsforrásaink is. A vitaminokkal karöltve az antioxidánsok pedig főszerepet játszanak a gyulladásos folyamatok megelőzésében, leküzdésében. Ha szeretnéd a szervezeted a gyulladások legyőzésében maximálisan támogatni, akkor az alábbi élelmiszereket szerepeltesd rendszeresen az étrendedben!

Zöld leveles zöldségek

A zöld leveles zöldségek, mint pl. a spenót, a sóska, a mángold, a rukkola, a salátafélék, a fodros kel, a pak-choi, a brokkoli gazdagok K-vitaminban, C-vitaminban, karotinoidokban, folsavban és mangánban. Ehetjük őket levesek, főzelékek, saláták, sós piték vagy akár smoothiek részeként.

Bogyós gyümölcsök

Az épp szezonban lévő bogyós gyümölcsök, mint pl. szeder, áfonya, nyár elején az eper, ribizke, málna nagyon magas polifenoltartalmúak. A feketeribiszkének például, kevesen tudják, de magasabb a C-vitamintartalma, mint a citromnak. Hazai különlegesség a faeper, méltatlanul elhanyagolt falusi termésünk, aminek idén ugyan már lement a szezonja, de jövőre bátran szedjünk belőle, ehetjük magában vagy pitében, de készíthetünk belőle lekvárt is. Szintén szuper antioxidánsforrás a bodzabogyó, ebből is készíthetünk fanyar, csodás színű lekvárt. Jó hír, hogy a bogyós gyümölcsök antioxidáns-tartalmának nagy része a feldolgozás után is megmarad.

Szezonban fogyaszthatjuk őket frissen vagy joghurtba, kásába, túrókrémbe, turmixba keverve, szezonon kívül használjuk bátran a gyorsfagyasztott termékeket.

Tengeri halak

Itthon sajnos nem állunk jól a halfogyasztással, tenger híján a tengeri halfogyasztással meg különösen nem. Ugyanakkor egyre több áruházban kaphatóak már frissen vagy fagyasztva különféle tengeri halak, érdemes ezeket rendszeresen az étrendünkbe illeszteni. A tengeri halak gazdagok ómega-3 zsírsavakban, amelyek természetes gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek.

Mandula

A mandula - és egyébként a diófélék, olajos magvak is - szintén gazdag értékes telítetlen zsírsavakban. Általános egészségünk védelmében is szükségünk van az ún. telített zsírsavak mennyiségének csökkentésére és a telítetlen zsírsavak mennyiségének növelésére étrendünkben. Az E-vitaminban is gazdag mandula rendszeres fogyasztása kedvezően hat egészségünk megőrzésére, ráadásul magas telítőértékű, így pl. uzsonnára tökéletes megoldás. Ugyanakkor értékes zsírtartalmának köszönhetően magas az energiatartalma is, napi ajánlott mennyisége egy zárt maroknyi. Amellett, hogy nyersen fogyasztjuk, szórhatjuk pirítva leveseinkre, salátáinkra, kásánkra, müzlinkbe.

Gránátalma

Nem is gondolnánk, hogy ez a csodálatos külsejű gyümölcs milyen egészséges is. Érdemes megküzdeni a magokért, hiszen a magokat körbevevő gyümölcshús is értékes antioxidánsokat tartalmaz. Szórjuk a gránátalmamagokat salátánkra, kásánkra, vagy csak együk nagykanállal magában.

Fűszerek

A fűszerek közül a zöld leveles zöldségekhez hasonló értékei vannak a petrezselyemzöldnek, a koriandernek, a bazsalikomnak. Bár ezeket nem fogyasztjuk olyan mennyiségben egy-egy étkezésnél, mint a zöldségeket, érdemes ezeket is rendszeresen használni.

Szintén gyulladáscsökkentő hatású a gyömbér, amit használhatunk fűszerként is, de akár teaként is fogyaszthatjuk. Csodát persze ne várjunk tőle, nem fog meggyógyítani minden betegséget, de antioxidáns hatása segíti szervezetünk működését.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

via

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Hirdetés

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...