Gyulladásgátló ételek - edd ezeket minden nap egészséged megőrzése érdekében!

A krónikus gyulladások mögött számos ok állhat, amelyek egy része a megfelelő étrenddel megelőzhető. Mutatjuk, mit kell enned rendszeresen ennek érdekében.

A szervezetünkben zajló különféle gyulladások okai és hatásai a mai orvostudomány egyik legfontosabb kutatási területe. Krónikus gyulladásos folyamatok kapcsolatba hozhatók pl. különféle autoimmun betegségekkel, ízületi gyulladásokkal, daganatos és szív- és érrendszeri megbetegedésekkel, sőt, még az elhízással is.

Persze a fenti betegségek kialakulásáért számos tényező felelős, de az biztos, hogy ezeknek a tényezőknek egy része a megfelelő életmóddal, táplálkozással megelőzhető. A kiegyensúlyozott táplálkozásnak is számos eleme van, amelyek közül az egyik legfontosabb,és gyakran hangoztatott elem a megfelelő, rendszeres, napi szintű zöldség és gyümölcsfogyasztás. Amellett, hogy ezek az élelmiszercsoportok gazdagok vitaminokban, ásványi anyagokban, élelmi rostokban - ők a legfontosabb antioxidánsforrásaink is. A vitaminokkal karöltve az antioxidánsok pedig főszerepet játszanak a gyulladásos folyamatok megelőzésében, leküzdésében. Ha szeretnéd a szervezeted a gyulladások legyőzésében maximálisan támogatni, akkor az alábbi élelmiszereket szerepeltesd rendszeresen az étrendedben!

Zöld leveles zöldségek

A zöld leveles zöldségek, mint pl. a spenót, a sóska, a mángold, a rukkola, a salátafélék, a fodros kel, a pak-choi, a brokkoli gazdagok K-vitaminban, C-vitaminban, karotinoidokban, folsavban és mangánban. Ehetjük őket levesek, főzelékek, saláták, sós piték vagy akár smoothiek részeként.

Bogyós gyümölcsök

Az épp szezonban lévő bogyós gyümölcsök, mint pl. szeder, áfonya, nyár elején az eper, ribizke, málna nagyon magas polifenoltartalmúak. A feketeribiszkének például, kevesen tudják, de magasabb a C-vitamintartalma, mint a citromnak. Hazai különlegesség a faeper, méltatlanul elhanyagolt falusi termésünk, aminek idén ugyan már lement a szezonja, de jövőre bátran szedjünk belőle, ehetjük magában vagy pitében, de készíthetünk belőle lekvárt is. Szintén szuper antioxidánsforrás a bodzabogyó, ebből is készíthetünk fanyar, csodás színű lekvárt. Jó hír, hogy a bogyós gyümölcsök antioxidáns-tartalmának nagy része a feldolgozás után is megmarad.

Szezonban fogyaszthatjuk őket frissen vagy joghurtba, kásába, túrókrémbe, turmixba keverve, szezonon kívül használjuk bátran a gyorsfagyasztott termékeket.

Tengeri halak

Itthon sajnos nem állunk jól a halfogyasztással, tenger híján a tengeri halfogyasztással meg különösen nem. Ugyanakkor egyre több áruházban kaphatóak már frissen vagy fagyasztva különféle tengeri halak, érdemes ezeket rendszeresen az étrendünkbe illeszteni. A tengeri halak gazdagok ómega-3 zsírsavakban, amelyek természetes gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek.

Mandula

A mandula - és egyébként a diófélék, olajos magvak is - szintén gazdag értékes telítetlen zsírsavakban. Általános egészségünk védelmében is szükségünk van az ún. telített zsírsavak mennyiségének csökkentésére és a telítetlen zsírsavak mennyiségének növelésére étrendünkben. Az E-vitaminban is gazdag mandula rendszeres fogyasztása kedvezően hat egészségünk megőrzésére, ráadásul magas telítőértékű, így pl. uzsonnára tökéletes megoldás. Ugyanakkor értékes zsírtartalmának köszönhetően magas az energiatartalma is, napi ajánlott mennyisége egy zárt maroknyi. Amellett, hogy nyersen fogyasztjuk, szórhatjuk pirítva leveseinkre, salátáinkra, kásánkra, müzlinkbe.

Gránátalma

Nem is gondolnánk, hogy ez a csodálatos külsejű gyümölcs milyen egészséges is. Érdemes megküzdeni a magokért, hiszen a magokat körbevevő gyümölcshús is értékes antioxidánsokat tartalmaz. Szórjuk a gránátalmamagokat salátánkra, kásánkra, vagy csak együk nagykanállal magában.

Fűszerek

A fűszerek közül a zöld leveles zöldségekhez hasonló értékei vannak a petrezselyemzöldnek, a koriandernek, a bazsalikomnak. Bár ezeket nem fogyasztjuk olyan mennyiségben egy-egy étkezésnél, mint a zöldségeket, érdemes ezeket is rendszeresen használni.

Szintén gyulladáscsökkentő hatású a gyömbér, amit használhatunk fűszerként is, de akár teaként is fogyaszthatjuk. Csodát persze ne várjunk tőle, nem fog meggyógyítani minden betegséget, de antioxidáns hatása segíti szervezetünk működését.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

via

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...