Ezért egyél idén sok medvehagymát – Íme 4 jótékony hatása

Sokan pogácsába sütik, mások pestót készítenek belőle, és vannak, akik salátába teszik ízesítőnek. A medvehagymát rengetegféleképpen fel lehet használni, és sokan nem is tudják, hogy ez a vadon termő finomság nemcsak ízletes, de kimondottan egészséges is!

A medvehagyma gyűjtése az egyik legjobb tavaszi program. Kirándulni az ébredező erdőben, majd délután pogácsát sütni a begyűjtött illatos levelekből tökéletes hétvégi elfoglaltság az egész családnak. Ezt a különleges növényt már a dédanyáink is előszeretettel gyűjtötték, és szerencsére 2 kg-ig még ma is bárki szedhet magának saját felhasználásra medvehagymát. A legnépszerűbb medvehagymás ételek a pogácsa és a pesto, de számos más módon is fel lehet használni, és fogyasztása kimondottan jót tesz az egészségnek. 

Ezért egyél idén sok medvehagymát – Íme 4 jótékony hatása

Természetes antibiotikum

Bár manapság leginkább főzéshez használjuk, a medvehagyma sokáig fontos gyógynövény volt, és elsősorban meghűlések, megfázások kezelésére használták. A fokhagymához hasonlóan ennek a növénynek is gyulladáscsökkentő hatása van, és hatékonyan veszi fel a harcot különféle baktériumok és vírusok ellen. 

Jót tesz a keringésnek

A medvehagyma fogyasztása a keringésnek is jót tesz, mivel a növénynek vérnyomáscsökkentő és értisztító hatása van.

Ezzel összefüggésbe hozható, hogy segít a koleszterinszint szabályozásában, így szív- és érrendszeri problémákkal küzdőknek is érdemes fogyasztania belőle. 

Szabályozza a vércukorszintet

A fokhagymához hasonlóan a medvehagyma is tele van antioxidánsokkal, ami hozzájárul az alacsony vércukorszint megőrzéséhez. Rendszeres fogyasztásuk jó kiegészítése lehet egy alacsony glikémiás indexű ételekből álló étrendnek. 

Máj- és vesetisztító

Ha tavaszi tisztítókúrába fognánk, a medvehagyma kiváló alapanyaga lesz a reggeli zöld turmixoknak. Nemcsak különleges ízt fog adni az italunknak, de védi a májat és a veséket is.

Ha elindulunk medvehagymát gyűjteni, tájékozódjunk előzetesen, hogy az adott területen hol szabad és hol tilos a növény szedése. Figyeljünk arra, hogy fejenként maximum 2 kg zöld levelet gyűjthetünk be naponta. Ne tévesszük össze a hagymát a gyöngyvirág leveleivel, mivel az erősen mérgező, fogyasztása komoly rosszulléthez is vezethet. Ha bizonytalanok vagyunk, dörzsöljük meg a növény leveleit, a jellegzetes fokhagymás illatról biztosan el tudjuk dönteni, hogy gyöngyvirággal vagy medvehagymával van-e dolgunk. 

Forrásunk volt.

Szerző: Kremmer Magdi

Főzz, értékelj és nyerj, vadonatúj játékunkban hasznos ajándékok várnak!

Ezeket edd, ha fontos számodra az egészség:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Vegán hamburgerzsemle

Ha a hamburgert egy új szintre szeretnénk emelni, akkor ideje házilag készíteni a bucit. Illetve most az érzékenyeknek is kedvezünk, ugyanis egy tej- és tojásmentes buci receptet hoztunk.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...