Ezért egyél idén sok medvehagymát – Íme 4 jótékony hatása

Sokan pogácsába sütik, mások pestót készítenek belőle, és vannak, akik salátába teszik ízesítőnek. A medvehagymát rengetegféleképpen fel lehet használni, és sokan nem is tudják, hogy ez a vadon termő finomság nemcsak ízletes, de kimondottan egészséges is!

A medvehagyma gyűjtése az egyik legjobb tavaszi program. Kirándulni az ébredező erdőben, majd délután pogácsát sütni a begyűjtött illatos levelekből tökéletes hétvégi elfoglaltság az egész családnak. Ezt a különleges növényt már a dédanyáink is előszeretettel gyűjtötték, és szerencsére 2 kg-ig még ma is bárki szedhet magának saját felhasználásra medvehagymát. A legnépszerűbb medvehagymás ételek a pogácsa és a pesto, de számos más módon is fel lehet használni, és fogyasztása kimondottan jót tesz az egészségnek. 

Ezért egyél idén sok medvehagymát – Íme 4 jótékony hatása

Természetes antibiotikum

Bár manapság leginkább főzéshez használjuk, a medvehagyma sokáig fontos gyógynövény volt, és elsősorban meghűlések, megfázások kezelésére használták. A fokhagymához hasonlóan ennek a növénynek is gyulladáscsökkentő hatása van, és hatékonyan veszi fel a harcot különféle baktériumok és vírusok ellen. 

Jót tesz a keringésnek

A medvehagyma fogyasztása a keringésnek is jót tesz, mivel a növénynek vérnyomáscsökkentő és értisztító hatása van.

Ezzel összefüggésbe hozható, hogy segít a koleszterinszint szabályozásában, így szív- és érrendszeri problémákkal küzdőknek is érdemes fogyasztania belőle. 

Szabályozza a vércukorszintet

A fokhagymához hasonlóan a medvehagyma is tele van antioxidánsokkal, ami hozzájárul az alacsony vércukorszint megőrzéséhez. Rendszeres fogyasztásuk jó kiegészítése lehet egy alacsony glikémiás indexű ételekből álló étrendnek. 

Máj- és vesetisztító

Ha tavaszi tisztítókúrába fognánk, a medvehagyma kiváló alapanyaga lesz a reggeli zöld turmixoknak. Nemcsak különleges ízt fog adni az italunknak, de védi a májat és a veséket is.

Ha elindulunk medvehagymát gyűjteni, tájékozódjunk előzetesen, hogy az adott területen hol szabad és hol tilos a növény szedése. Figyeljünk arra, hogy fejenként maximum 2 kg zöld levelet gyűjthetünk be naponta. Ne tévesszük össze a hagymát a gyöngyvirág leveleivel, mivel az erősen mérgező, fogyasztása komoly rosszulléthez is vezethet. Ha bizonytalanok vagyunk, dörzsöljük meg a növény leveleit, a jellegzetes fokhagymás illatról biztosan el tudjuk dönteni, hogy gyöngyvirággal vagy medvehagymával van-e dolgunk. 

Forrásunk volt.

Szerző: Kremmer Magdi

Főzz, értékelj és nyerj, vadonatúj játékunkban hasznos ajándékok várnak!

Ezeket edd, ha fontos számodra az egészség:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...