A sült gyökérzöldség egy laktató, sok módon felhasználható étel. Ez a sokszínűség sajnos nem tükröződik a zöldségek ízében: véges ízesítési lehetőség áll rendelkezésünkre, amikor ezekkel a kemény delikvensekkel dolgozunk. Az egyszerű fűszerezés és olajjal megsütés ugyan egy nagyon megbízható módszer, mégis, ha valami többre vágyunk, akkor adjunk a sült gyökérzöldségnek egy ragacsos, ízletes mázat. Egyszerűbb, mint gondolnánk.
Miből álljon a máz?
Mivel egy ragacsos mázról van szó, mindenképpen szükségünk lesz valamilyen édes elemre. Ez nemcsak a karamellizálódást segíti, hanem kellemesen kiegészíti a gyökérzöldségek természetesen édeskés ízét.
A legjobban a mézzel járunk, ez viselkedik a legjobban a sütő hőjében. Ráadásul egyszerűbben párosíthatjuk más elemekkel.
Az édesítő mellett használjunk még valamilyen krémes alapanyagot, például mustárt, sűrített paradicsomot, ketchupot vagy majonézt. Továbbá fűszerezzük sóval, borssal, paprikával és facsarjunk bele egy kevés citromot is, hogy még komplexebb legyen.
Süssük duplán a zöldséget!
Ahhoz, hogy teljesen puhára süljön a zöldség, de ne égjen meg rajta a külső máz, duplán kell megsütnünk. Először a máz nélkül, másodszor pedig már mázasan.
Pucoljuk meg és vágjuk egységes méretű darabokra a zöldséget, majd egy kevés olajjal és sóval masszírozzuk össze. Tegyük egy tepsire, és süssük (mérettől függően) nagyjából 15 percig. Ne süssük meg teljesen, hanem épphogy csak kezdjen el megpuhulni.
Ekkor vegyük ki a sütőből, és várjunk egy kicsit, nehogy megégessük a kezünket. Ugyanis ez a legjobb módja a máz eloszlatásának a zöldségdarabokon: kézzel elkeverve biztosak lehetünk benne, hogy minden egyes darabot alaposan bevonunk.
A mázzal együtt mehet vissza a sütőbe, újabb 15 perce. Hagyjuk bátran kissé odakapni: a mázban lévő cukor kellemesen karamellizálódik, ettől még mélyebb lesz a zöldség íze.
Mit mivel?
Süthetünk egyszerűen krumplit majonézzel, sóval, borssal és egy leheletnyi citromlével.
A répához nagyon jól illik a sűrített paradicsom, barna cukor, paprika és kömény. Ugyanezt az édesburgonyával is eljátszhatjuk.
A sütőtök barátja a limelé, a sűrített paradicsom, méz és chili.
Céklát süssünk tahinivel, mézzel, köménnyel és citromlével, csicsókát pedig mustárral, citromlével, mézzel, sóval és borssal.
Köretként adjunk melléjük valamilyen főtt gabonát vagy kuszkuszt és egy friss zöldsalátát.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Különleges konyhai technikák és módszerek: