Ugyan minden ételre igaz, a zöldséges receptekre kétszeresen, hogy a fűszerezés viszi el a hátán az ízek nagy részét. A néhány alapon túl vannak olyan berögzült párosítások a konyhában, amelyek nélkül nem lenne ugyanolyan egy spagetti vagy rakott cukkini, lecsó vagy zöldbabfőzelék. Ezeket fogjuk most közelebbről megvizsgálni, megismerkedünk a fűszerezés erejével.
Paradicsom+bazsalikom
Ahogy ezt majdnem az össze olasz étel alátámasztja, a paradicsom mellé kötelező a bazsalikom. Van ebben a fűszerben valami, ami elvegyül a piros savasságban, képes azt elmélyíteni, legyen szó bármilyen fogásról.
Főzés közben teljesen jó a szárított verzió, de egy fogás befejezéséhez (ami nemcsak díszítés, de ízesítés is egyben) erősen ajánlott a friss levél.
Mivel a bazsalikom aromája nagyon erőteljes, gyakran nem is kell mellé semmi más a borson és són kívül. Esetleg párosíthatjuk még oreganóval.
Hüvelyesek+kömény
Érdekes „szabály” ez, hiszen a hüvelyesek első ránézésre mind nagyon különbözőek, és eltérő ételekben szerepelnek. Mégis van közös pont a bableves, a hummusz és a chilis bab világában, ez pedig a kömény.
A jellegzetesen „földes”, komplex ízű fűszer képes megmagyarázhatatlan mélységet adni ezeknek a fogásoknak, ezért ne hagyjuk ki.
Répák+petrezselyem
Talán azért működik ilyen jól ez a kombináció, mert a zöldfűszer egyenes ági leszármazottja az egyik zöldségnek. Oda-vissza kiérezhetjük a fehérrépa ízét a petrezselyemben és fordítva, ezért az ízek fokozására kifejezetten alkalmas a párosítás.
Ez az egyszerű sárgarépa esetében is igaz, sokat nyer abból aromában, ha összefőzzük a petrezselyemmel. Gondoljunk csak a különböző zöldséglevesekre (pl. borsóleves) vagy a finomfőzelékre.
Édesburgonya+fahéj
A fahéj sokak fejében kifejezetten „édes” fűszerként él, már csak azért is, mert elsősorban édességekben, süteményekben használjuk. Nos, ha mégis átevezünk vele a sós főételek vizére (ahol csupa fantasztikus íz vár ránk), válasszunk mellé egy szintén „édes” zöldséget.
Főzzünk édesburgonyából krémlevest, ragukat vagy egytálételeket, a lényeg, hogy mindegyik esetében szerepeljen a fahéj is a fűszerek közt.
Gomba+bors
Utolsónak egy igen szerény páros maradt. A gomba önmagában is egy komplex ízű zöldség, amihez nem kell, sőt, nem is szabad túl sok ízesítőt használni. A cél az egyszerű, mégis határozott fűszerezés, amit a legkönnyebben a borssal érhetünk el.
Az egyszerű pirított gombát, a gombalevest és a gombapörköltet mind szórjuk meg bőségesen borssal. Az enyhe csípősség nagyon jót tesz neki, kiegészíti a gomba „erdei” aromáját.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Főzz zöldségekkel, mutatjuk, hogyan: