Ezzel a 4 trükkel kihozhatod a maximumot az ebédedből

Mindig a reggeli és a vacsora körül forog minden, pedig az sem mindegy egyáltalán, hogy a nap közepén mit eszel.

Tudjuk, hogy a reggeli a nap legfontosabb étkezése, és hogy sok múlik azon, mit vacsorázol, de az ebédet sem érdemes elbagatellizálni – egyrészt az egészséges étkezés része, másrészt az energiaszinted is múlhat rajta munka közben. Sokan mégsem figyelnek oda arra, hogy ebédre mit fogyasztanak – vagy rendelnek valami egészségtelent a kollégákkal, vagy csak valami nassolnivalóval kihúzzák estig. Ez egyáltalán nem jó hozzáállás, érdemes az ebédet is komolyan venni.

Ezzel a 4 trükkel kihozhatod a maximumot az ebédedből

Az alábbi 4 trükk segíthet, hogy a maximumot hozd ki belőle.

Időzítsd jól!

Az ebéd kihagyása vagy rosszul időzítése délutáni fáradságot idézhet elő. Ha nem eszel rendszeresen, a vércukorszinted lecsökken, és emiatt fáradtnak, ingerlékenynek és zavarodottnak érezheted magad. Az időzítés minden bizonnyal egyéni döntés, és leginkább azon alapul, hogy mennyit ettél a reggelinél, és mennyire voltál aktív napközben. De ha reggel 7 óra és 9 óra között reggeliztél, erős az esélye annak, hogy déltől 1-ig meg fogsz éhezni, akkor is, ha falatoztál délelőtt.

A kiegyensúlyozottság a kulcs

Alapvetően az a legjobb, ha az ebéd mindhárom makrotápanyagot tartalmazza: van benne szénhidrát, fehérje és zsír is. Ez segíthet fenntartani a megfelelő energiaszintet és elősegíteni a jóllakottságot. Egyébként is szerencsés, ha minden étkezésnél ügyelsz arra, hogy mindhárom makrotápanyag jelen legyen valamilyen szinten – még akkor is, ha éppen kevesebb szénhidrátot, vagy éppen kevesebb zsírt fogyasztasz.

Nem kell mindig mindent otthon készíteni!

A nagyobb szupermarketekben teljesen jó ebédeket lehet kapni, amelyek egészségesek is, és aránylag kevésbé feldolgozottak. Ha nem akarsz teljesen innen ebédelni, akkor csinálj otthon magadnak valamilyen húsfélét, a köretet pedig mindig vedd frissen csomagolva a boltokban. Nem a legszerencsésebb minden nap ugyanazt enni ebédre sem, még akkor is fel tudod így turbózni a menüt, ha előre dobozolsz.

Figyelj oda, miközben eszel!

Ha teheted, ne az íróasztalod előtt fogyaszd el az ebédedet, hanem menj ki a konyhába, egy étterembe, akár a szabadba is, és ott egyél! Így jobban oda is tudsz figyelni arra, hogy éppen ebédelsz, és egy kicsit ki is tudsz zökkenni a munkából, ami nagyon egészséges tud lenni. Próbálj meg ráhangolódni arra, hogy mit fogyasztasz, milyen íze és illata van, és mikor lesz elégedett a tested az elfogyasztott élelmiszer mennyiségével – így elkerülheted a túlevést is.

Forrásunk volt.


Még több az egészségről:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...