Amikor lecsap a kajakóma – mit tehetsz, hogy elkerüld?

Jártál már úgy, hogy egy jó ebéd után máshoz sem volt kedved, csak egy kellemes alváshoz?

Az étkezések után beindulnak az emésztési folyamatok: több vér áramlik a gyomorba és a bélrendszerbe, az agy oxigénellátása pedig csökken. A rád törő fáradtságot ez a folyamat okozza. De vajon tehetsz ellene? Eláruljuk, hogy igen.

Nem meglepő, de az, hogy mit eszünk, befolyásolja az emésztésünket. Ha az ételben sok a szénhidrát és a cukor, a szervezet több inzulint kezd termelni, ezáltal felborítva a vércukorszintet. Ha a vércukorszint megváltozik, csökkenthet a test energiaszintje, és ezzel együtt a koncentrációs képesség is. A hirtelen megnövekedett vércukor ráadásul újabb cukorbevitelre ösztönzi majd a szervezetet, a sóvárgásnak viszont mindenképpen ellen kell állni, ha azt szeretnéd, hogy helyreálljon az energiaszinted. Hogy milyen élelmiszerekkel viszel be túl sok szénhidrátot és cukrot? Például a fehér lisztből készült pékárukkal, tésztafélékkel, és a feldogozott, hozzáadottcukros ételekkel. De ne csüggedj, van megoldás, csak néhány alapvető dolgot kell betartanod.

Reggelizz táplálóan!

Ha jól reggelizel, elkerülheted a kajakómát. Ha az első étkezéssel biztosítod a szervezeted számára a megfelelő energiabevitelt, délben kevesebb étellel is beéred majd, ez pedig segít elkerülni a test túlzott leterhelését.

Reggeli burrito

Reggelire burritot?  Miért is ne? Valószínűleg ez a recept nem fog nevezni a "leggyorsabban elkészíthető reggelik" versenyén, ám elkészítése erősen ajánlott azoknak, akik szeretnek ...

Hidratálj, főleg étkezések előtt!

Biztosan hallottál már arról, hogy van, hogy a test éhségként értelmezi a szomjúságot. Vagyis ha nem ittál eleget, és éhesnek érzed magad, az is lehet, hogy csak folyadékra van szüksége a szervezetednek. Ha felmerül a gyanú benned, hogy erről van szó, igyál, mielőtt enni kezdenél. Ha az étkezések előtt szűk fél órával elfogyasztasz egy-egy pohár vizet, ezzel a vízháztartásodnak is kedvezel, és a túlevést is megelőzheted.

Ebédelj!

Az, hogy kihagyod az ebédet, mert túl fáradt vagy utána, szóba se jöjjön! Az energiapótlásra mindig szükséged van. Viszont nem mindegy, mit eszel. Bizonyos triptofán tartalmú ételek javítják az alvás minőségét, ezeket napközben érdemes elkerülni: többek között a sajtot, a tonhalat, a tojást és a vörös húsokat érdemes nem akkor fogyasztani, mikor koncentrálnod kell evés után.

Zöld vegán shakshuka

Egy jó shakshuka mindig jó ötlet, hiszen egyszerű és finom, tele finomnál finomabb zöldségfélékkel. Klasszikus, paradicsomos receptből jó pár verziót mutattunk már nektek, így ...

Mozogj!

Nemcsak a jól megválogatott, minőségi életekkel tudod megkönnyíteni az emésztést, hanem azzal is, hogy mozogsz egy keveset az étkezések urán. Persze nem edzésre gondolunk, hanem inkább egy könnyű sétára. Ne legyél rest, állj fel, és menj egy kört az iroda körül, vagy hozd fel a postát. Hidd el, a tested meghálálja!

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

via

via

Legújabb receptek

Rántott gomba

A rántott gomba egy nagyszerű fogás, amit pillanatok alatt össze lehet dobni. Kívül ropogós, belül csodálatosan lédús. Tartármártással és rizi-bizivel tálalva egy örök klasszikus.

Címlapról ajánljuk

8 tökéletesen fűszeres magyaros főétel a nemzeti ünnepre

Mi is egy igazi, autentikus, magyaros főétel ismérve? Hogy általában fűszeres, hagymás-borsos-paprikás, legtöbbször piros színvilágú, laktató és húsos. Ja, és jár hozzá kinek-kinek a kedvenc körete: a párolt rizs, hagymás krumpli, nokedli, tarhonya vagy főtt tészta. És a savanyúság! Nemzeti ünnepekre pedig különösen ajánljuk őket.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...