Amikor lecsap a kajakóma – mit tehetsz, hogy elkerüld?

Jártál már úgy, hogy egy jó ebéd után máshoz sem volt kedved, csak egy kellemes alváshoz?

Az étkezések után beindulnak az emésztési folyamatok: több vér áramlik a gyomorba és a bélrendszerbe, az agy oxigénellátása pedig csökken. A rád törő fáradtságot ez a folyamat okozza. De vajon tehetsz ellene? Eláruljuk, hogy igen.

Nem meglepő, de az, hogy mit eszünk, befolyásolja az emésztésünket. Ha az ételben sok a szénhidrát és a cukor, a szervezet több inzulint kezd termelni, ezáltal felborítva a vércukorszintet. Ha a vércukorszint megváltozik, csökkenthet a test energiaszintje, és ezzel együtt a koncentrációs képesség is. A hirtelen megnövekedett vércukor ráadásul újabb cukorbevitelre ösztönzi majd a szervezetet, a sóvárgásnak viszont mindenképpen ellen kell állni, ha azt szeretnéd, hogy helyreálljon az energiaszinted. Hogy milyen élelmiszerekkel viszel be túl sok szénhidrátot és cukrot? Például a fehér lisztből készült pékárukkal, tésztafélékkel, és a feldogozott, hozzáadottcukros ételekkel. De ne csüggedj, van megoldás, csak néhány alapvető dolgot kell betartanod.

Reggelizz táplálóan!

Ha jól reggelizel, elkerülheted a kajakómát. Ha az első étkezéssel biztosítod a szervezeted számára a megfelelő energiabevitelt, délben kevesebb étellel is beéred majd, ez pedig segít elkerülni a test túlzott leterhelését.

Reggeli burrito

Reggelire burritot?  Miért is ne? Valószínűleg ez a recept nem fog nevezni a "leggyorsabban elkészíthető reggelik" versenyén, ám elkészítése erősen ajánlott azoknak, akik szeretnek ...

Hidratálj, főleg étkezések előtt!

Biztosan hallottál már arról, hogy van, hogy a test éhségként értelmezi a szomjúságot. Vagyis ha nem ittál eleget, és éhesnek érzed magad, az is lehet, hogy csak folyadékra van szüksége a szervezetednek. Ha felmerül a gyanú benned, hogy erről van szó, igyál, mielőtt enni kezdenél. Ha az étkezések előtt szűk fél órával elfogyasztasz egy-egy pohár vizet, ezzel a vízháztartásodnak is kedvezel, és a túlevést is megelőzheted.

Ebédelj!

Az, hogy kihagyod az ebédet, mert túl fáradt vagy utána, szóba se jöjjön! Az energiapótlásra mindig szükséged van. Viszont nem mindegy, mit eszel. Bizonyos triptofán tartalmú ételek javítják az alvás minőségét, ezeket napközben érdemes elkerülni: többek között a sajtot, a tonhalat, a tojást és a vörös húsokat érdemes nem akkor fogyasztani, mikor koncentrálnod kell evés után.

Zöld vegán shakshuka

Egy jó shakshuka mindig jó ötlet, hiszen egyszerű és finom, tele finomnál finomabb zöldségfélékkel. Klasszikus, paradicsomos receptből jó pár verziót mutattunk már nektek, így ...

Mozogj!

Nemcsak a jól megválogatott, minőségi életekkel tudod megkönnyíteni az emésztést, hanem azzal is, hogy mozogsz egy keveset az étkezések urán. Persze nem edzésre gondolunk, hanem inkább egy könnyű sétára. Ne legyél rest, állj fel, és menj egy kört az iroda körül, vagy hozd fel a postát. Hidd el, a tested meghálálja!

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

via

via

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...