Amikor lecsap a kajakóma – mit tehetsz, hogy elkerüld?

Jártál már úgy, hogy egy jó ebéd után máshoz sem volt kedved, csak egy kellemes alváshoz?

Az étkezések után beindulnak az emésztési folyamatok: több vér áramlik a gyomorba és a bélrendszerbe, az agy oxigénellátása pedig csökken. A rád törő fáradtságot ez a folyamat okozza. De vajon tehetsz ellene? Eláruljuk, hogy igen.

Nem meglepő, de az, hogy mit eszünk, befolyásolja az emésztésünket. Ha az ételben sok a szénhidrát és a cukor, a szervezet több inzulint kezd termelni, ezáltal felborítva a vércukorszintet. Ha a vércukorszint megváltozik, csökkenthet a test energiaszintje, és ezzel együtt a koncentrációs képesség is. A hirtelen megnövekedett vércukor ráadásul újabb cukorbevitelre ösztönzi majd a szervezetet, a sóvárgásnak viszont mindenképpen ellen kell állni, ha azt szeretnéd, hogy helyreálljon az energiaszinted. Hogy milyen élelmiszerekkel viszel be túl sok szénhidrátot és cukrot? Például a fehér lisztből készült pékárukkal, tésztafélékkel, és a feldogozott, hozzáadottcukros ételekkel. De ne csüggedj, van megoldás, csak néhány alapvető dolgot kell betartanod.

Reggelizz táplálóan!

Ha jól reggelizel, elkerülheted a kajakómát. Ha az első étkezéssel biztosítod a szervezeted számára a megfelelő energiabevitelt, délben kevesebb étellel is beéred majd, ez pedig segít elkerülni a test túlzott leterhelését.

Reggeli burrito

Reggelire burritot?  Miért is ne? Valószínűleg ez a recept nem fog nevezni a "leggyorsabban elkészíthető reggelik" versenyén, ám elkészítése erősen ajánlott azoknak, akik szeretnek ...

Hidratálj, főleg étkezések előtt!

Biztosan hallottál már arról, hogy van, hogy a test éhségként értelmezi a szomjúságot. Vagyis ha nem ittál eleget, és éhesnek érzed magad, az is lehet, hogy csak folyadékra van szüksége a szervezetednek. Ha felmerül a gyanú benned, hogy erről van szó, igyál, mielőtt enni kezdenél. Ha az étkezések előtt szűk fél órával elfogyasztasz egy-egy pohár vizet, ezzel a vízháztartásodnak is kedvezel, és a túlevést is megelőzheted.

Ebédelj!

Az, hogy kihagyod az ebédet, mert túl fáradt vagy utána, szóba se jöjjön! Az energiapótlásra mindig szükséged van. Viszont nem mindegy, mit eszel. Bizonyos triptofán tartalmú ételek javítják az alvás minőségét, ezeket napközben érdemes elkerülni: többek között a sajtot, a tonhalat, a tojást és a vörös húsokat érdemes nem akkor fogyasztani, mikor koncentrálnod kell evés után.

Zöld vegán shakshuka

Egy jó shakshuka mindig jó ötlet, hiszen egyszerű és finom, tele finomnál finomabb zöldségfélékkel. Klasszikus, paradicsomos receptből jó pár verziót mutattunk már nektek, így ...

Mozogj!

Nemcsak a jól megválogatott, minőségi életekkel tudod megkönnyíteni az emésztést, hanem azzal is, hogy mozogsz egy keveset az étkezések urán. Persze nem edzésre gondolunk, hanem inkább egy könnyű sétára. Ne legyél rest, állj fel, és menj egy kört az iroda körül, vagy hozd fel a postát. Hidd el, a tested meghálálja!

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

via

via

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...