A matcha szó szerint azt jelenti: poros tea. Ha például zöld teát kérsz egy teázóban, akkor a tealeveleket leforrázzák, majd kiveszik az italból, a matcha esetében azonban a leveleket is megiszod, így sokszorosan érvényesül a pozitív hatásuk.
Ez a zöld kivonat a rituális japán teaceremóniák köztiszteletben álló teája. A legelső teamagvakat még a kínai Tang-dinasztia (618-907) idején szállították Japánba, hogy orvosságként használhassák.
Sokáig csak a papok, nemesek és szamurájok ismerték a jótékony hatásait, melyet féltve őrzött titokként kezeltek.
Nagyon jót tesz az egészségnek
A matcha (vagy ahogy néha magyarul írják: maccsa) rengeteg pozitív egészségügyi hatással bír: kis mennyiségben vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, de van benne egy rakás polifenol is, ami egy szív- és keringési betegségek és rák ellen védő antioxidáns. Ezen felül segít a vérnyomás és a vércukorszint szabályozásában, illetve az öregedés lassításában. Egy másik, szintén a matchában megtalálható antioxidáns, az EGCG pedig anyagcseregyorsító hatással bír.
Van benne koffein
A kávé sok esetben nem a legjobb megoldás, ha koffeint szeretnél vinni a szervezetedbe, ilyenkor a matcha siethet a segítségedre: sokkal több benne a koffein, mint a zöld teában, egy pohárnyiban jellemzően annyi, mintha egy csésze kávét innál meg. Szakértők szerint ráadásul nem úgy pörget fel, mint a kávéban található koffein: nyugalmi állapotban maradsz, csak éber leszel, és kevésbé viszi az egekbe a pulzusodat is.
Édesíthető a por, és a minősége is változó
A matcha íze natúrban nagyon erős, sokan a spenóthoz vagy a fűhöz hasonlítják, és van némi unami íze is. Éppen ezért sokszor ízesítik, hogy könnyebben fogyasztható legyen. Érdemes odafigyelni, hogy milyet fogyasztasz, és az mivel van édesítve – ha tele van cukorral, máris oda a sok egészségügyi előnye. Az sem mindegy, hogy milyen minőségű a matchapor, amit kapsz a boltokban, így mindig megbízható forrásból vásárolj csak, és a nagyon olcsó változatokat kerüld el.
Ételekbe is rakhatod
Ma már a matchát nemcsak teaként, hanem fűszerként is használják – rakják bármibe, a süteményektől kezdve a csokoládékon át a sörökig akár. Mindennek ad egy érdekes, különleges, némileg unamis ízt, így ha szereted a matcha ízét magában, mindenképpen próbálkozz vele a konyhában is – szinte bármibe beleteheted, ami édes vagy savanykás.
Még több tea: