A zöld egészségkirálynő: ezeket érdemes tudnod a MATCHÁRÓL

A matcha tea nagyon népszerű lett az elmúlt években pozitív egészségügyi hatásai miatt, kevesen tudják azonban, hogy pontosan mi fán terem, és miért is olyan jó, ha gyakran isszuk. Ezen segítünk most egy kicsit.

A matcha szó szerint azt jelenti: poros tea. Ha például zöld teát kérsz egy teázóban, akkor a tealeveleket leforrázzák, majd kiveszik az italból, a matcha esetében azonban a leveleket is megiszod, így sokszorosan érvényesül a pozitív hatásuk.

Ez a zöld kivonat a rituális japán teaceremóniák köztiszteletben álló teája. A legelső teamagvakat még a kínai Tang-dinasztia (618-907) idején szállították Japánba, hogy orvosságként használhassák.

Sokáig csak a papok, nemesek és szamurájok ismerték a jótékony hatásait, melyet féltve őrzött titokként kezeltek.

Nagyon jót tesz az egészségnek

A matcha (vagy ahogy néha magyarul írják: maccsa) rengeteg pozitív egészségügyi hatással bír: kis mennyiségben vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, de van benne egy rakás polifenol is, ami egy szív- és keringési betegségek és rák ellen védő antioxidáns. Ezen felül segít a vérnyomás és a vércukorszint szabályozásában, illetve az öregedés lassításában. Egy másik, szintén a matchában megtalálható antioxidáns, az EGCG pedig anyagcseregyorsító hatással bír.

Tradicionális matcha tea

A matcha tea évszázadokon át a papok és a szamurájok itala volt, akik általában meditáció előtt fogyasztották egy úgynevezett teaszertartás keretein belül, amely Japánban ...

Van benne koffein

A kávé sok esetben nem a legjobb megoldás, ha koffeint szeretnél vinni a szervezetedbe, ilyenkor a matcha siethet a segítségedre: sokkal több benne a koffein, mint a zöld teában, egy pohárnyiban jellemzően annyi, mintha egy csésze kávét innál meg. Szakértők szerint ráadásul nem úgy pörget fel, mint a kávéban található koffein: nyugalmi állapotban maradsz, csak éber leszel, és kevésbé viszi az egekbe a pulzusodat is.

Édesíthető a por, és a minősége is változó

A matcha íze natúrban nagyon erős, sokan a spenóthoz vagy a fűhöz hasonlítják, és van némi unami íze is. Éppen ezért sokszor ízesítik, hogy könnyebben fogyasztható legyen. Érdemes odafigyelni, hogy milyet fogyasztasz, és az mivel van édesítve – ha tele van cukorral, máris oda a sok egészségügyi előnye. Az sem mindegy, hogy milyen minőségű a matchapor, amit kapsz a boltokban, így mindig megbízható forrásból vásárolj csak, és a nagyon olcsó változatokat kerüld el.

Ételekbe is rakhatod

Ma már a matchát nemcsak teaként, hanem fűszerként is használják – rakják bármibe, a süteményektől kezdve a csokoládékon át a sörökig akár. Mindennek ad egy érdekes, különleges, némileg unamis ízt, így ha szereted a matcha ízét magában, mindenképpen próbálkozz vele a konyhában is – szinte bármibe beleteheted, ami édes vagy savanykás.


Még több tea:

Forrásunk volt.

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...