Hűtsd le magad az espresso-tonik zöld testvérével: itt a matcha-tonik

Ha ismerjük és szeretjük az espresso-tonikot, akkor a matcha-tonikot imádni fogjuk. Földöntúli zöld színe, izgalmasan komplex íze egy olyan hűsítő élményt ad, amit kevés más ital képes.

A matcha-tonik egyik összetevőjével valószínűleg nem olyan sűrűn találkozunk, mint a másikkal. Tonikot egészen biztosan már sokan kóstoltak, a matcha azonban egyelőre nem a legismertebb ital. Azonban épp itt az ideje, hogy közelebbről is megismerkedjünk vele, erre pedig kiváló alkalmat ad ez a frissítő matcha-tonik.

Hűtsd le magad az espresso-tonik zöld testvérével: itt a matcha-tonik / A receptért kattints IDE! (Fotó: Hering András)

Na de mi is az a matcha?

A matcha finom porrá őrölt, japán zöld tea, amit előszeretettel fogyasztanak a szigetországban, és a világ sok más pontján is. Harsány, világoszöld színe és enyhén kesernyés íze van.

Eredetileg csak teát főztek belőle, manapság azonban több desszertben, édességben is megtalálhatjuk, mint hozzávaló.

Maga a leveles zöld tea is tele van antioxidánsokkal, azonban ezeknek csak a töredékét fogyasztjuk el, ha egyszerű teát főzünk. Mivel ott csak áztatjuk, majd leszűrjük a leveleket, a hasznos antioxidánsok nagy része elvész.

Azonban a matcha esetében megisszuk a tealeveleket is (porrá őrölt formában), így semmi nem vész kárba. Ezek az antioxidánsok csökkenthetik a vérnyomást valamint a szívbetegségek kialakulásának esélyét is. Ezen kívül az anyagcserét is elősegítik.

A matcha nem tartalmaz színező- vagy adalékanyagot, élénkzöld színét a klorofillnak köszönheti. / Nézd meg a receptet ITT! (Fotó: Hering András)

Szigorú elkészítési tradíciók

Mivel japán teáról beszélünk, nem meglepő, hogy egy sor szigorúan betartandó szabály tartozik a matchakészítés rituáléjához. Néhány speciális eszközre biztosan szükségünk lesz, ha ezt a különleges italt otthon is el szeretnénk készíteni.

A matcha háromszor annyi koffeint tartalmaz, mint egy csésze hagyományos tea vagy kávé. / A receptet ITT találod! (Fotó: Hering András)

Nem flancolásról van szó, tényleg fontos, hogy mivel keverjük el a matchát és a vizet. A tea készítése ugyanis ebből áll: a zöld port meleg vízben kell habosra kevernünk, egy speciális, bambuszból készült ecsettel.

A finom porrá őrölt matcha ugyanis nem viseli jól a fém konyhai eszközöket. Se a tál, se a keverő, de még a bögre se legyen fémből, különben kellemetlen íze lesz a teának.

Néhány jó tanács

A matchát érdemes átszitálni, mielőtt hozzáadjuk a vizet. Így garantálhatjuk, hogy nem lesz csomós az ital. A víz hőmérsékletére is figyeljünk: a matcha ugyanis könnyebben „megég”, mint az egész tealevelek. Nagyjából 80℃-os vizet öntsünk rá.

Legalább 2-3 percig kell majd kevernünk az ecsettel. A matcha akkor tökéletes, ha szinte krémes hab alakul ki a tetején. Az ecset apró ágaival ezt el tudjuk érni, csak dolgozzuk meg rendesen. Ne körkörös mozdulatokkal habosítsuk, hanem vízszintes vagy függőleges, oda-vissza mozgással.

Kávé helyett zöld tea

Mivel koffeintartalma elég magas, találó cseréje lehet az eszpresszónak a klasszikus tonikos koktélban. Ráadásul gyönyörű zöld színt is kap az ital, amivel lenyűgözhetjük a családot, barátokat, vendégeket.

Koktélhoz adva a matcha megőrzi jótékony hatásait. / Nézd meg a receptet ITT! (Fotó: Hering András)

A matcha-tonik elkészítése

Hozzávalók: 1 teáskanál matcha teapor, 150 ml tonik, 4 db jégkocka, 1 db citromhéj (vagy lime)

Így csináld

Először mérjük ki a kellő mennyiségű matcha port a keverőtálba. Ne használjunk az egész elkészítés alatt fémtárgyakat. A matchát szitáljuk át, hogy ne legyen csomós az ital.

Öntsünk egy deci langyos vizet a porhoz, majd kezdjük el alaposan összekeverni a bambusz teakeverő ecsettel. A teteje legyen habos, az állaga pedig olyan, mint egy lefőzött eszpresszóé.

Tegyünk egy pohárba jégkockákat, amire öntsük rá a tonikot. Az ital tetejére óvatosan öntsük rá a kikevert matchát. Nagyon szépen el fog vegyülni a jéghideg tonikkal. Nem mindennapi látvány ez.

Díszítésként kerülhet rá lime, citrom, bazsalikomlevél, de friss uborkaszelet is.

A Matcha tonik nemcsak frissítő, de energizáló is. / Nézd meg a receptet ITT! (Fotó: Hering András)

A matcha-tonik teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd el valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Recept és fotók: Hering András


Nyári ízek, nyári receptek:

Forrásunk volt

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...