Bármilyen zöldségből mártogatóst készíthetsz ezzel a módszerrel

A mártogatós egy nagyon színes és változatos műfaj, persze könnyű ezt mondani. Az improvizálás recept nélkül nem olyan egyszerű, ezért most jöjjön egy univerzális, mindennel használható alapötlet.

Mártogatóst készíthetünk a legharsányabb, legfrissebb zöldségekből, és mivel most így a nyár kapujában egyre több szezonális alapanyag adott, nézzük meg közelebbről, hogy mégis hogyan változtathatjuk (majdnem) az összes zöldséget krémes, ízletes mártogatóssá. A következő kerti parti vagy vendégség sztárja lesz majd, és mindössze pár hozzávaló (no, meg egy kis kreativitás) kell hozzá.

Bármilyen zöldségből mártogatóst készíthetsz ezzel a módszerrel

Minden a padlizsánnal kezdődött

Van egy közel-keleti mártogatós, a baba ghanoush, amit talán többen is ismernek. Ez tulajdonképpen a padlizsánkrémnek egy tahinivel (tehát szezámmagpasztával) dúsított változata.

Ez a krém eredetileg a mutabbal névre hallgat, csupán nyugati térhódítása után kapta az új nevet, hogy felismerhetőbb legyen az étlapokon.

A mutabbal pedig szó szerint annyit tesz, hogy „fűszerrel ízletesebbé tenni”, ami röviden leírja nekünk, hogy mi is történik, ha ezzel a módszerrel készítünk zöldségkrémet. Van egy alap, a padlizsános krém receptje, amire felépíthetünk megannyi más, saját receptet. Nézzük, hogyan!

Legegyszerűbb padlizsánkrém

Ez a padlizsánkrém egyik legegyszerűbb változata, amibe szinte csak és kizárólag padlizsán kerül. Semmi majonéz, semmi extrázás, csupán a sült zöldség kellemes, enyhén fűszerezett ...

Sültsárgarépa-krém

A sárgarépa az a fajta zöldség, ami hőkezelt (sült vagy főtt állapotában) egészségesebb, mint nyersen. Ha sült répából készítünk krémet, a mennyei íz mellett ezt is vegyük ...

Az alapok

A baba ghanoush sült padlizsánból, tahiniből, citromléből és fokhagymából áll, ezek az ízek harmonizálnak benne, és adják azt a savanykás, aromás, krémes és gazdag végeredményt, amit nehéz utánozni.

Utánozni persze nem is kell, csak lemásolni: a padlizsánt helyettesíthetjük más sült zöldségekkel, az ízesítőket pedig megtarthatjuk, hogy az állag és az aroma nagyrészt megmaradjon. Persze mindegyik krém a saját külön útját járja, mindegyik más, még akkor is, ha hasonló alapokon nyugszik.

Saját ízlésünk szerint

A következő zöldségekből mind készíthetjük a mártogatóst, mellettük pedig megjelennek a főzési és ízesítési tanácsok.

  • cékla, répa, sütőtök, édesburgonya: a zöldségeket krémesre sütve használjuk, ízesítsük az alapokon túl köménnyel, fűszerpaprikával, chilivel
  • leves zöldségek: teljesen „szárazra” párolva vagy blansírozva készítsük elő, nyomkodjuk ki belőle az összes nedvességet (különben nem lesz krémes), ízesítsük borssal
  • cukkini: megsütve, és a nedvesség nagy résztét eltávolítva használjuk, borssal ízesítve

Még egy jótanács

Az így készített krémek azonnal fogyaszthatók, azonban ha adunk neki egy éjszakát a hűtőben, még finomabb lesz. Ez alatt az idő alatt összeérnek benne az aromák, mélyebb, karakteresebb mártogatóst kapunk.

Joghurtos cukkinikrém

Egy őrülten finom krém cukkiniből, amit aztán kenhetünk friss ropogós kenyérre vagy pirítósra. Az élmény minden esetben kárpótolhatatlan!

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több izgalmas konyhai módszer, amit bevethetsz:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...