Tévhitek és igazságok a padlizsánkrém barnulásáról

Nyakunkon a nyári padlizsánszezon, ezzel együtt pedig a padlizsánkrém készítése is. Gyakori kérdés, hogy a kész kence miért színeződik el olyan könnyen. Tévhitek és tények a cikkben.

A nyárízű padlizsánkrém a grillezések elengedhetetlen kelléke, így sokszor előre elkészítjük. Ilyenkor gyakran tragédia történik, és a hűtőből kivett tálban egy barna massza látványa fogad minket. Több legenda kering arról a konyha világában, hogy mitől történik ez az elszíneződés, most következzenek az igazságok a padlizsánkrém készítéséről.

Így nem fog bebarnulni a padlizsánkrémed

Milyen padlizsánt vegyünk?

Azon is sok múlik, hogy milyen zöldséggel kezdünk neki a projektnek. Bármilyen titkos családi recepttel dolgozunk, a megfelelő padlizsán kiválasztása nagyban befolyásolja majd az elkészült krém sikerét.

Nem jó az éretlen padlizsán, mert túl sokáig kell sütni, és a túlzott melegben lesz kellemetlen színe. Viszont az öreg zöldségek sem alkalmasak, mivel túlérettek, a húsuk már nem ugyanolyan friss, rosszabbul viseli a hőt.

Úgy tudunk tökéletesen érett padlizsánt választani, ha megvizsgáljuk a szárát és a héját. Legyen élénkzöld a szár, a héj pedig feszes és fényes.

Mitől lesz barna a padlizsán?

Több tényező lehet a barnulás oka: egyes fémek, a levegő és a nem megfelelő pH-érték is rossz színt adhat a krémnek.

Fém evőeszköz

A fémekkel kapcsolatos az egyik nagy konyhai tévhit. Tulajdonképpen nem is tévhit ez, csupán egy régi probléma, ami manapság annyira nem aktuális. Ugyanis a vasat vagy alumíniumot tartalmazó evőeszközök és kések rossz hatással vannak a padlizsánra.

Megoldás: Jó hír, hogy a modern villák, kések és kanalak legtöbbször rozsdamentes acélból vannak, aminek nincs meg ez a rossz tulajdonsága. Emiatt tehát nem kell aggódnunk, mégis jobb, ha fakanállal dolgozzuk meg a krémet.

Levegő

Mint a legtöbb zöldség és gyümölcs, a padlizsán színe is elváltozik, ha túl sokáig kint hagyjuk a szabad levegőn. Már feldolgozott formában, tehát krémként is fenyeget ez a veszély.

Megoldás: Nem elég tányérral vagy fóliával letakarni: teljesen meg kell szüntetnünk a kapcsolatát a levegővel. Ezt úgy érhetjük el, hogy a fóliát szorosan a felületére simítjuk, vagy légmentesen zárható dobozba tesszük.

Ha dobozban tároljuk, akkora legyen a tároló, hogy teljesen kitöltse azt a krém, nehogy levegő maradjon benne.

Savasság

A krém akkor is színt vált, ha nincs benne elég savas hozzávaló. A padlizsán ugyanis nem bírja jól a semleges vagy lúgos környezetet, és barna lesz.

Megoldás: A legegyszerűbben orvosolható probléma ez, pár csepp citromlével megúszhatjuk a dolgot. Még ízben is jobb krémet kapunk, hiszen a citrom kihozza az aromákat.

Padlizsánkrémes pirítós

Ez egy nagyon egyszerű, viszont annál sokoldalúbb zöldségkrém. Pirítósra kenve tésztasalátába, chippsel, pitával tortillával vagy zöldséghasábokkal tálalva kitűnő fogás. A nap ...

Füstöltpaprikás padlizsánkrém

Ha valaki nem szereti a padlizsánt grillezve vagy sütve, krém alakban akkor is megkóstolja. Én gyermekkoromban szerettem bele, amikor erdélyi rokonok jártak nálunk, és nem üres kézzel ...

Elindult a Nagy Tavaszi Receptversenyünk, melyen minden receptbeküldő nyer!

Lássa és tesztelje a te főztödet az egész ország! 2021. április 26. és május 23. között töltsd fel a kedvenc tavaszi fogásod receptjét az egyszerűsített receptfeltöltés segítségével, és Nosaltys vászontáskával jutalmazunk – további nyeremények is várnak!

Nézd meg a részleteket, hogy te is részese lehess a kikeleti megújulásnak!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Útmutatók a tökéletes ételekhez:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...