A nyárízű padlizsánkrém a grillezések elengedhetetlen kelléke, így sokszor előre elkészítjük. Ilyenkor gyakran tragédia történik, és a hűtőből kivett tálban egy barna massza látványa fogad minket. Több legenda kering arról a konyha világában, hogy mitől történik ez az elszíneződés, most következzenek az igazságok a padlizsánkrém készítéséről.
Milyen padlizsánt vegyünk?
Azon is sok múlik, hogy milyen zöldséggel kezdünk neki a projektnek. Bármilyen titkos családi recepttel dolgozunk, a megfelelő padlizsán kiválasztása nagyban befolyásolja majd az elkészült krém sikerét.
Nem jó az éretlen padlizsán, mert túl sokáig kell sütni, és a túlzott melegben lesz kellemetlen színe. Viszont az öreg zöldségek sem alkalmasak, mivel túlérettek, a húsuk már nem ugyanolyan friss, rosszabbul viseli a hőt.
Úgy tudunk tökéletesen érett padlizsánt választani, ha megvizsgáljuk a szárát és a héját. Legyen élénkzöld a szár, a héj pedig feszes és fényes.
Mitől lesz barna a padlizsán?
Több tényező lehet a barnulás oka: egyes fémek, a levegő és a nem megfelelő pH-érték is rossz színt adhat a krémnek.
Fém evőeszköz
A fémekkel kapcsolatos az egyik nagy konyhai tévhit. Tulajdonképpen nem is tévhit ez, csupán egy régi probléma, ami manapság annyira nem aktuális. Ugyanis a vasat vagy alumíniumot tartalmazó evőeszközök és kések rossz hatással vannak a padlizsánra.
Megoldás: Jó hír, hogy a modern villák, kések és kanalak legtöbbször rozsdamentes acélból vannak, aminek nincs meg ez a rossz tulajdonsága. Emiatt tehát nem kell aggódnunk, mégis jobb, ha fakanállal dolgozzuk meg a krémet.
Levegő
Mint a legtöbb zöldség és gyümölcs, a padlizsán színe is elváltozik, ha túl sokáig kint hagyjuk a szabad levegőn. Már feldolgozott formában, tehát krémként is fenyeget ez a veszély.
Megoldás: Nem elég tányérral vagy fóliával letakarni: teljesen meg kell szüntetnünk a kapcsolatát a levegővel. Ezt úgy érhetjük el, hogy a fóliát szorosan a felületére simítjuk, vagy légmentesen zárható dobozba tesszük.
Ha dobozban tároljuk, akkora legyen a tároló, hogy teljesen kitöltse azt a krém, nehogy levegő maradjon benne.
Savasság
A krém akkor is színt vált, ha nincs benne elég savas hozzávaló. A padlizsán ugyanis nem bírja jól a semleges vagy lúgos környezetet, és barna lesz.
Megoldás: A legegyszerűbben orvosolható probléma ez, pár csepp citromlével megúszhatjuk a dolgot. Még ízben is jobb krémet kapunk, hiszen a citrom kihozza az aromákat.
Elindult a Nagy Tavaszi Receptversenyünk, melyen minden receptbeküldő nyer!
Lássa és tesztelje a te főztödet az egész ország! 2021. április 26. és május 23. között töltsd fel a kedvenc tavaszi fogásod receptjét az egyszerűsített receptfeltöltés segítségével, és Nosaltys vászontáskával jutalmazunk – további nyeremények is várnak!
Nézd meg a részleteket, hogy te is részese lehess a kikeleti megújulásnak!
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Útmutatók a tökéletes ételekhez: