Nem a koplalás volt a titka Marilyn Monroe csodaalakjának: ezt ette a sztár nap mint nap

Minek köszönhette Marilyn Monroe híres homokóra alakját? Nem tisztító kúráknak, fogyasztó tablettáknak és fodroskel-turmixoknak, az biztos. Szakácskönyv-gyűjteménye és interjúi révén bepillantást nyerhetünk a színésznő és szexszimbólum táplálkozási szokásaiba.

A 20. század első felében még merőben más szokások határozták meg az emberek táplálkozását, nem voltak diéták és trendek, se kutatási eredmények, így sokkal intuitívabb volt az étkezés. Az 50-es évek ikonja, Marilyn Monroe is inkább a saját maga által jónak tartott ételeket ette, ami néhány bizarr étkezési szokáshoz vezetett. Egyik interjúja szolgál ma forrásként arra nézve, hogy mit is evett Marily Monroe egy nap alatt.

Ezeknek a bizarr étkezési szokásoknak tulajdonította Marilyn Monroe homokóra alakját

Bajnokok reggelije

A Pageant magazinnak 1952 szeptemberében adott interjújában Marilyn a saját szavaival élve is bizarr étkezési szokásairól mesélt. A reggelije például elég hajmeresztően hangzik: egy pohár meleg tej benne két nyers tojással. Ezután jött egy multivitamin.

Kétlem, hogy bármilyen orvos táplálóbb reggelit tudna ajánlani egy folyton rohanásban lévő, dolgozó lánynak

– mondta a színésznő, aki nem sejthette, hogy mai szemmel talán csak az intermittent fasting-fanatikusok számára van rendben egy ilyen reggeli.

Húst hússal

Bármennyire is tápláló Marilyn szerint a tej és nyers tojás kombója, azért a nap folyamán még ő is megéhezett a nagy munkában. A vegánság fogalma és koncepciója akkoriban még teljesen ismeretlen volt, így nem túl meglepő, hogy Marilyn napi betevője a hús körül forgott.

Ebédre főtt tojást, krumplit, spagettit evett kenyérrel vagy pirítóssal, valamint főtt gyümölcsöt vagy zselét, gyakran pedig valamilyen hús került a tányérjára zöldséggel. A napját 6:30-kor zárta egy vacsorával, ami főként valamilyen hús körül forgott, lehetett az marha, csirke vagy bárány, esetleg csirkemáj vagy hal. Ehhez jött az édeskenyér, este 11-kor pedig még legurított némi tojáslikőrt ennek tetejébe. És mi volt a kedvence? A steak.

Színésznő és konyhatündér?

Hogy Norma Jeane Mortenson maga egy konyhatündér volt-e? Azt biztosan tudjuk, hogy szeretett főzni, az elkészült fogások minőségéről azonban hallgatnak a történelemkönyvek. „Az otthoni vacsoráim meglepően egyszerűek. Minden este megállok a piacnál a hotelem mellett, és veszek steaket, bárányt vagy májat, amit a szobám elektromos sütőjében megsütök. Általában négy vagy öt nyers sárgarépát eszek a hússal, és ennyi."

Friss-paradicsomos bolognai spagetti

Ki ne szeretné a bolognai spagettit! Egy igazi klasszikus, amit mindenki kedvel, kicsi és nagyok egyaránt. Sokféleképpen készítik, de ez egy klasszikus, nagyon ízletes változata: füstölt ...

Fő a fehérje

Az interjúban Marilyn a proteinben gazdag étrendjének tulajdonította az alakját, amihez az is hozzájárult, hogy olykor egy nagy adag fagylaltkehellyel jutalmazta meg magát az esti drámaleckék után.

Biztos vagyok benne, hogy nem engedhetném meg magamnak ezt a kényeztetést, ha a normális diétám szinte teljes egészében nem proteinből állna.

Marilyn könyvei

Azon túl, hogy mit evett Marilyn, némi információnk arról is van, hogy milyen formában készíthette el ezeket az alapanyagokat. Nemrég aukcióra bocsátottak néhány kötetet a szexszimbólum szakácskönyvgyűjteményéből.

Az egyik a The New Fanny Farmer Boston Cooking-School Cook Book volt, amiben található recept Avery Island francia öntethez, velőcsont leveshez, sőt még egy kézzel írt bevásárlólista is van benne, amin bordasült, paradicsom, tej, tejszín és kávé szerepel. A másik kötet Irma Bombauer és Marion Bombauer Becker The New Joy of Cooking című receptgyűjteménye volt.

Sós karamellás fagylalt

Otthon is könnyedén készíthetünk isteni finom és krémes karamellfagylaltot, és még csak gép sem kell hozzá. Hamarosan úgyis jön a kánikula, készüljetek fel rá ezzel az ...

BBQ marhaborda egészben

A grill partik királya, a hátsó kertek kedvence, a marhaborda, amire érdemes feláldozni azt a 6-8 órát, mert a végeredményről hosszú-hosszú évekig fog mesélni mindenki, aki ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több gasztronómia, még több érdekesség:

Forrásunk volt

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...