Fagyaszd le a maradék piskótát, használd később gyors sütikben

Több okból kifolyólag maradhat piskóta a konyhánkban, amit ugyan megehetünk csak úgy magában is, azonban, ha félretesszük, később villámgyors maradékmentő édességek alapját adhatja.

Amikor tortát vagy más réteges süteményt sütünk, általában szükségünk van piskótára és krémre. Ez utóbbi rendszeresen mind elfogy, azonban a piskótából vagy így, vagy úgy szokott maradni. Hiszen a púpos, megemelkedett részeket le kell vágni, egyenesíteni kell a széleken, tehát rendesen forgácsolódhat a piskóta. Ezek a levágott részek pedig mind kaphatnak egy új esélyt.

Fagyaszd le a maradék piskótát, használd később gyors sütikben

Gyűjtsünk össze eleget

Lehet, hogy egy tortasütésből nem lesz annyi piskótamaradékunk, amit érdemileg fel tudunk használni valamihez. Ahelyett viszont, hogy csak úgy bekapkodnánk az összeset, inkább tegyük el későbbe.

Gyűjtsük a maradék piskótadarabokat a fagyasztóban, egy légmentesen zárható zacskóban vagy dobozban.

Amikor pedig egy nagyobb mennyiség összejött, felhasználhatjuk az alábbi izgalmas módok egyikében.

Tiramisugolyók

Először kávés-kakaós golyónak indultak, aztán elfogyott az összes és rájöttem, hogy az alapanyagokat tekintve minden tiramisu hozzávaló megtalálható benne, így miért ne lehetne egy ...

Maradékmentő kókuszgolyó

Ki ne szeretné a kókuszgolyót? Gyermekkorunk nagy kedvence, aminek a közepéből mindig kipiszkáltuk a meggybefőttet. Ez a recept igazából úgy készült hogy benéztünk a spájzba, (a ...

Bonbon

A leggyorsabb, főzés nélküli bonbonokat, trüffeleket alkothatjuk meg, ha a piskótát összekeverjük valamilyen krémes alapanyaggal. Ez utóbbi lehet, krémsajt, mascarpone vagy tejszín is.

A süteménytésztát morzsásítsuk egységesre, majd spatulával keverjük hozzá az általunk választott krémes elemet. A masszából formázzunk golyóbisokat, majd forgassuk kekszmorzsába, kókuszreszelékbe, olvasztott csokiba, vagy egyszerűen hagyjuk csupaszon. Tálalás előtt hűtsük minimum 30 percig.

Összedobált desszertek

Persze még addig sem kell elmennünk, hogy bonbonokat formázzunk, ennél még kevesebb munkával is összehozhatunk desszerteket. Egész egyszerűen rétegezzünk piskótát, gyümölcsöket, tejszínhabot vagy pudingot (esetleg ezek tetszőleges keverékét) egy tepsiben.

Az összeállított, „dobálós” édességet hagyjuk egy éjszakán át összeérni a hűtőben (ha már nagyon nem bírjuk, persze azonnal is megehetjük), így sokkal finomabb lesz.

Édes morzsa

Ezt kevesebb mennyiséggel is megtehetjük, nem kell hozzá túl sok. A morzsás állagúra szétszedett piskótát tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsire, majd alacsony hőfokon (kb. 160℃) süssük szárazra. Ehhez nagyjából 20-25 percre lesz szükségünk, de figyeljünk rá, nehogy megégjen.

Az így kapott süteménymorzsát felhasználhatjuk megannyi receptben a klasszikus zsemlemorzsa helyében.

Pohárkrémek

A második pontban említett desszerteket kis méretben is megcsinálhatjuk: technikailag ezek pohárkrémek lesznek így. Vagy már alapból kitalált pohárkrémrecepteket is feldobhatunk piskóta hozzáadásával.

Mennyei túrórudi-pohárkrém

Újragondoltuk a túró rudit, hogy pohárba tölthessük! A réteges finomságban a csoki és a túró mellett, helyt kapott a vanília, a citromhéj, a habtejszín és persze két kanálnyi ...

Zserbó pohárkrém

Ha nincs kedved sütit sütni, készítsd el a zserbót pohárkrém formájában az ünnepi asztalra. Boldog karácsonyt!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Okos megoldások minden konyhai helyzetre:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...