A maradék almahéj hegyekben áll a pulton, amikor almás pitét vagy más édességet sütünk. Vétek lenne kidobni ezt a sok ízletes és egészséges csíkot, ezért most megismerhetünk néhány jobbnál jobb megoldást a megmentésükre. Nem is gondolnánk, hogy a maradék almahéj ilyen sokszínű lehet.
Tea
Egy lábasban mézzel, citrommal és fahéjjal finom, gyümölcsös ízű teát főzhetünk a héjakból. A hozzávalókat tegyük vízbe és forraljuk pár percig.
Chips
A bolti, kör alakú almachipset felejtsük is el, a gyümölcs héjából is ugyanolyan finom nassolnivalót süthetünk. Forgassuk meg egy tálban kevés vajjal és fahéjas cukorral, majd tegyük egy rétegben tepsire.
Alacsony hőfokon (150℃), szinte szárítanunk kell, amíg fonnyadt, enyhén ropogós nem lesz.
Smoothie
A turmixolt gyümölcsös-zöldséges reggelinkben nagyon könnyen el tudjuk rejteni a héjakat. Mivel az egésznek úgyis krémes állaga lesz, nem is fogjuk észrevenni, hogy maradék van az italban.
Zárható zacskóban tegyük a fagyasztóba, és minden alkalommal, ha smoothie-t készítünk, tegyünk bele egy marékkal. Tele van rosttal, enyhén édesebb ízt ad a turmixnak.
Saláta
Egyszerre díszít és ízesít a vékony csíkokra vágott almahéj egy salátában. Kifejezetten jól illik zöld, leveles salátákhoz, a sajt és az olajos magvak is kísérői lehetnek.
Házi ecet
Nemcsak a héjak, de a csutkák is újjászülethetnek egy kicsit komolyabb konyhai projektben: készíthetünk belőlük házi ecetet.
Ennek pontos technikáját elolvashatjuk ebben a cikkben. (Ne zavarjon meg, hogy ott aszalt gyümölcsből készül, az almák héjával ugyanolyan jól működik.)
Süteményekbe
Apróra vágva szinte beleolvad a kevert sütemények tésztájába. Nyersen kicsit kemény lehet, de hő hatására (és mivel kis darabokra vágtuk) puhára sül.
Takarításra
Vízben felforralva, majd 30 percig főzve a héjakat, kinyerhetjük a benne lévő savat. Ez ugyan nagyon gyenge, de arra pont elég, hogy az alumíniumedényeinket megtisztítsuk a főzettel.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Hozd ki a maximumot a zöldségekből és gyümölcsökből: