Sokszínű maradék az almahéj: nem érdemli meg, hogy kidobd

Kedvenc almás süteményeinknek egyetlen hátránya van: a rengeteg megmaradó almahéj. Mielőtt kapásból elindulnánk a szemetes irányába, olvassuk el, mire lehet jó a konyhában.

A maradék almahéj hegyekben áll a pulton, amikor almás pitét vagy más édességet sütünk. Vétek lenne kidobni ezt a sok ízletes és egészséges csíkot, ezért most megismerhetünk néhány jobbnál jobb megoldást a megmentésükre. Nem is gondolnánk, hogy a maradék almahéj ilyen sokszínű lehet.

Sokszínű maradék az almahéj: nem érdemli meg, hogy kidobd

Tea

Egy lábasban mézzel, citrommal és fahéjjal finom, gyümölcsös ízű teát főzhetünk a héjakból. A hozzávalókat tegyük vízbe és forraljuk pár percig.

Chips

A bolti, kör alakú almachipset felejtsük is el, a gyümölcs héjából is ugyanolyan finom nassolnivalót süthetünk. Forgassuk meg egy tálban kevés vajjal és fahéjas cukorral, majd tegyük egy rétegben tepsire.

Alacsony hőfokon (150℃), szinte szárítanunk kell, amíg fonnyadt, enyhén ropogós nem lesz.

Smoothie

A turmixolt gyümölcsös-zöldséges reggelinkben nagyon könnyen el tudjuk rejteni a héjakat. Mivel az egésznek úgyis krémes állaga lesz, nem is fogjuk észrevenni, hogy maradék van az italban.

Zárható zacskóban tegyük a fagyasztóba, és minden alkalommal, ha smoothie-t készítünk, tegyünk bele egy marékkal. Tele van rosttal, enyhén édesebb ízt ad a turmixnak.

Saláta

Egyszerre díszít és ízesít a vékony csíkokra vágott almahéj egy salátában. Kifejezetten jól illik zöld, leveles salátákhoz, a sajt és az olajos magvak is kísérői lehetnek.

Kertész saláta

Finom, laktató saláta ebédre vagy vacsorára. Én cabanossi kolbásszal készítettem ezt a salátát, de elkészíthetjük, másféle száraz kolbásszal is.

Házi ecet

Nemcsak a héjak, de a csutkák is újjászülethetnek egy kicsit komolyabb konyhai projektben: készíthetünk belőlük házi ecetet.

Ennek pontos technikáját elolvashatjuk ebben a cikkben. (Ne zavarjon meg, hogy ott aszalt gyümölcsből készül, az almák héjával ugyanolyan jól működik.)

Süteményekbe

Apróra vágva szinte beleolvad a kevert sütemények tésztájába. Nyersen kicsit kemény lehet, de hő hatására (és mivel kis darabokra vágtuk) puhára sül.

Takarításra

Vízben felforralva, majd 30 percig főzve a héjakat, kinyerhetjük a benne lévő savat. Ez ugyan nagyon gyenge, de arra pont elég, hogy az alumíniumedényeinket megtisztítsuk a főzettel.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Hozd ki a maximumot a zöldségekből és gyümölcsökből:

Forrásunk volt

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...