Készíts gyümölcsös házi ecetet csupán két hozzávalóból

A világ az internetnek köszönhetően napról napra elérhetőbb számunkra, közelebb kerülnek hozzánk az egzotikus vagy ismeretlen ízek. Egyszerűen feldobhatjuk konyhánkat például házilag készített gyümölcsös ecetekkel. Minimális munka, maximális íz!

De mire lesz szükségünk a házi ecet készítéséhez? Sokszor egyáltalán nem kell messzire mennünk ahhoz, hogy különleges ízeket találjunk. Ezek ugyanis ott bujkálnak az általunk rendszeresen használt, egyszerű élelmiszerek között, csak mi még nem tudunk róla. Ez a felismerés pedig kifejezetten igaz lehet, ha házi ecetről van szó.

Készíts gyümölcsös házi ecetet csupán két hozzávalóból!

Mi, magyarok talán csak takarítási célra tartunk egy-egy üveg ételecetet a kamrában, esetleg az uborkasalátához fogy pár kanál, de ezen túl nem használunk, sőt nem is ismerünk ennél több ecetfajtát. Ez eddig nem is jelentett volna problémát, hiszen mind megéltünk nemzetközi ízek nélkül, sőt alig ismertük őket. Ám, ahogy azt a bevezetőben is említettem, igényünk a különleges dolgokra egyre nő. És ennek az egyik megoldása lehet a házi ecetek készítése.
Csupán néhány dologra lesz szükségünk: ízlés szerinti aszalt vagy szárított gyümölcsre (a mazsola vagy áfonya jó kiindulópont lehet), vízre, egy befőttesüvegre és türelemre.

Elkészítés

A befőttesüveget harmadáig megtöltjük a szárított gyümölccsel, majd felöntjük vízzel.

Egy konyharuhával, papírtörlővel vagy kávéfilterrel letakarjuk, hogy ne kerüljön bele kosz, de azért tudjon lélegezni. Ezután csupán annyi a dolgunk, hogy sötét, nem túl hideg helyre (pl. kamra) helyezzük, és húsz napig állni hagyjuk, minden nap egyszer megkeverve.

Ezután leszűrjük, a gyümölcsöt kidobjuk (vagy komposztáljuk) a leszűrt ecetet pedig még tíz napig állni hagyjuk a korábbi módon letakarva. Ezek után ecetünk el is készült, a harmincadik nap után fedő alá zárhatjuk. Ilyenkor akár már használhatjuk is, de az ecet a fedő alatt tovább érlelődve még intenzívebb ízt kap.

Ennél egyszerűbb nem is lehetne, ugye?

Az érés alatt egy dologra kell figyelnünk: ez pedig a penész. Nem kell megijedni, de a folyamat során megjelenhet egy kevés, de mivel minden nap megkeverjük az üveg tartalmát, ezt észre fogjuk venni. Ilyenkor egyszerűen ki kell kanalazni a penészes részt és folytatódhat az érlelés.

De mit is kezdjünk ezzel a fantasztikus ecettel?

Isteni salátaöntetek, mártások alapja lehet, de bármilyen ételben felhasználhatjuk az egyszerű ételecet helyett. Így a világ egy újabb izgalmas íze kerülhet a tányérunkra.

Csirkepopcorn

Rántott csirkét is lehet belőle csinálni, ha egyben hagyjuk a húst, vagy ha mellből készítjük, de így, kis darabokra vágva és kisütve is árulják tajvanon, mint egy "nassolni valót".

Hajdinás lencsesaláta

Önmagában is isteni, de akár sült húsok mellé, köretnek is tökéletes választás. Na, meg a lencseáztatással sem kell bajlódni, ugye...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Ha érdekel az ecetek világa és tovább inspirálódnál, olvasd el hasonló cikkeinket is:

Forrásunk volt

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...