Ez az 5 alapanyag új dimenzióba fogja emelni a főztöd

Ha már unod a jól bevált fogásaidat, próbáld ki, hogy a megszokott recepteket az alábbi 5 alapanyaggal teszed izgalmassá. Nem fogod megbánni!

A konyhában mindig lehet újítani, például új vagy korábban másképpen használt alapanyagokkal. A következő 5 alapanyagot ideje alaposabban is megismerned, és felszerelned velük a spájzodat:

Kapribogyó

Bár méretre aprócska, az íze annál erősebb a kapribogyónak, ami sózott, pácolt virágrügy, és a mediterrán, közel-keleti és észak-afrikai gasztronómiában használják leginkább. Erőteljes és sós ízt ad az ételeknek, a könnyű csirkétől a halig sokféle étellel jól működik. Salátaöntetekbe is bátran lehet használni.

Elengedhetetlen a salsa verdében, amit húsra, halra és salátára is önthetsz, de a vajas szószokkal is csodát művel, mivel kiegyensúlyozza az ízeket. Erőteljes, jól beazonosítható íze miatt igazán jó tartármártás nem létezik nélküle.

Kapribogyó: a sózott, pácolt virágrügy

Chilipehely

Nem hiányozhat a fűszeres polcodról a chilipehely, amivel meleg, fűszeres dimenziót adhatsz az ételeknek. A felhasznált mennyiség ízlés kérdése, de még egy csipetnyi is elegendő belőle, hogy feldobj egy amúgy unalmas fogást.

Elmúltak már azok az idők, amikor a chilipelyet csak savanyú fogásokhoz lehetett használni. Ma már teszik csokiba, édes mousse-ok tetejére, de még koktélokba, és smoothie-ba is. Dobd fel a pizzád vagy tésztaételed ízeit, adj egy kis csavart a kókusz- vagy sajtalapú fogásokhoz, sőt, bolondítsd meg vele salátákat, esetleg készíts vele egy ázsiai stílusú stir fry-t!

Régimódi chilis bab

A jól ismert darált húsos verziónál régebbi a kockázott húst tartalmazó chilis bab - de érdemes így is kipróbálni, a régi verzió ugyanis sokkal tovább fő, és ízesebb, rusztikusabb, ...

Ujjszopogatós csirkeszárnyak

Elképesztően finom aromát ad a szárnyaknak a rengeteg fűszer, olyannyira, hogy még az ujjunkról is lenyalogatjuk majd az odaragadt pácot! Nagyjából mindent egyenlő arányban tettem bele, ...

Miso

Tradicionális japán fűszer, amit fermentált szójababból készítenek. Többféle változatban ismerjük, de a közös pont az umami ízélmény, ami mélységet ad a szószoknak, önteteknek, és különösen jól feldobja a vegán ételeket.

Levesekbe, öntetekhez, pácokhoz nagyon jó, mivel komplex alapot hoz létre, így sokféleképpen használható. Olyannyira igaz ez, hogy akár desszertek is varázsolhatsz vele, mint például tavaly a Laurel étteremben is tette azt Ötvös Zsuzsi.

Vega miso ramen

A miso paszta a japán konyha tradicionális alapanyaga, nem véletlenül, hiszen nagyon sokoldalúan felhasználható, pácokba, öntetekbe, szószokba, levesekbe és főételekhez egyaránt ...

Zöldségpörkölt misoval

Japán konyha nélkülözhetetlen eleme a sűrű miso paszta, melyet (általában) szójababból készítenek. Az erjesztés ideje alapján fehér (a receptben ezt használtam), vörös, fekete ...

Balzsamecet

Ecetből is többféle létezik, és van, amit a vízkőoldás helyett inkább a főzésre ajánlott használni. Ilyen a balzsamecet, ami édes és savanyú ízjegyeket ad az ételnek a minőségétől, és attól függően, hogy mennyi ideig érlelték. Ne feledd, hogy a kevesebb néha több, elegendő mindössze néhány csepp belőle.

Tegyél belőle a steak szószba, de a krémleveseknek is jó barátja a balzsamecet. Saláták esetében szuper öntetalapnak, és remekül működik édes eperrel, savanykás áfonyával vagy ropogós dióval. Ha édesszájú vagy öntsd egy kis tejszínhabos eperre, de a fagyidat is megspékelheted ilyen módon.

A balzsamecet, ami édes és savanyú ízjegyeket ad az ételnek

Méz

Mézet nem csak a teádba vagy édes süteményekbe tehetsz! A méhek által termelt aranyló finomságot – ami a KitchenAid legújabb kollekcióját ihlette – évszázadokon át használta az emberiség főzéshez, sütéshez, csak sajnos mára ezek elfelejtődtek. Az édes ízen túl, virágos, gyümölcsös, füves, füstös, fás ízjegyeket is ad az ételeknek, attól függően, hogy milyen típust választasz.

A méz kerülhet szószokba, mártásokba, öntetekbe, süteményekbe és kekszekbe a visszafogott édes íze miatt. De azt is kipróbálhatod, hogy camambertre vagy parmezánra csorgatod. Kiváló kombinációt alkot a retekkel és a tahinivel is, de a csirkeszárnyak ízét is új szintre emeli.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


További alapanyagos cikkeket itt találsz:

Forrásunk volt

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...