Ó, te csodás datolya: így válaszd ki, tárold és használd ezt a különleges alapanyagot

Karamellás, komplex ízével és izgalmas texturájával a datolya egyránt jó nassoláshoz, süteményekbe vagy főételbe is. Itt az ideje, hogy a te konyhádban is állandó alapanyag legyen!

Jó fagyihoz és salátához, önmagában vagy pépesítve is a datolya– az Észak-Afrikában és a Közel-Keleten honos gyümölcs - egy igazán sokszínű alapanyag, amely ráadásul nagyon egészséges is, ezért megmutatjuk, miként tudod egyszerűen beépíteni a konyhai rutinodba.

Datolyavásárlás 101

Ahogy mondjuk az alma esetében, úgy datolyából is több fajta létezik, így ezek között lehet eltérés a megjelenést tekintve, azonban vásárlásnál az elsődleges szempont, hogy a húsos, fényes darabokat válaszd, és kerüld a túl gömbölyű vagy túlságosan aszott, ráncos gyümölcsöket. Nem baj persze, hogy ha kicsit ráncosak, de ha érintésre keménynek érződnek, akkor azt jobb elfelejteni. A jó datolyát onnan is fel lehet ismerni, hogy a szemek elkülönülnek egymástól, és nincsenek egy nagy datolyakoloncba összetapadva.

Amire még figyelni kell, az a cukor kristályosodása (és ezzel párhuzamosan a nedvességtartalom elvesztése), ami a gyümölcs felületén megjelenő fehér foltokban nyilvánul meg. Persze az ilyen darabok is abszolút ehetőek, de lehetőség szerint ne így vedd meg őket. A legtöbb üzletben és akár csomagolásmentes boltban is kapni datolyát, de az extrább változatokat, például a Barhi vagy Halawis fajtákat nehezebb beszerezni, így érdemes arab boltokban körbenézni ez ügyben.

Hogyan tárold a datolyát

A datolya egyik szuperképessége, hogy sokáig tárolható, és még tovább eláll, ha a megfelelő módon teszed el. Egy légmentesen záródó dobozban a hűtőben hetekig eláll, mielőtt elkezdene kristályosodni, a fagyasztóban pedig ilyen módon akár egy évig is tárolhatod. Mivel olyan sok cukor van benne, a datolya sosem fagy meg teljesen, tehát a textúráját nem fogja elrontani a didergés,mindössze néhány, szobahőmérsékleten töltött perc elegendő, hogy visszatérjen az egykori ragacsos önmagához.

Hogyan használd fel a datolyát a konyhádban

Gyakorlatilag bárhogy. Ez a mennyei manna számtalan ételt feldob. A legegyszerűbb, ha energiagolyókat készítesz belőle, vagy valamilyen kétösszetevős harapnivalót dobsz össze, például mandulát teszel a közepébe, de ezt még megspékelheted azzal, hogy az egészet étcsokiba forgatod. A datolyából készíthetsz vegán karamell öntetet, vagy más édességet.

A datolya a sós és savanykás ételekben is megállja a helyét, mivel épp annyi édességet ad hozzájuk, amennyi kell. Nagyon jól működik például egy fűszeres lazaccal, de akár a sertés szűzérme tetejére is kerülhet. A datolyát akár szalonnába is csavarhatod, de ha húsmentes fogásra vágynál, akkor paszternákba is tekerheted őket.

A datolya használata azt is jelenti, hogy játszol a textúrákkal. A puha gyümölcs számtalan módon tud alakot és állagot váltani, karamellizálódik, megolvad, de akár turmixolható is. Próbáld ki, hogy egy serpenyőben kicsit megpirítod őket, majd gyökérzöldségekkel tálalod, vagy egy öntöttvas serpenyőben a csirke alatt megpirítod, vagy egy kis olíva olajjal megöntözve fagylalt mellett is tálalhatod.

Csodálatos datolyagolyók

Egy szuperegyszerű felhasználási módja a datolyának: dobj néhány darabot a reggeli smoothie-ba vagy a shake-be a természetesen édes, karamelles ízért.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


További alapanyagos cikkeket itt találsz:

Forrásunk volt

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...