Nem, most nem a borra gondolunk, hanem az édes mazsolára. Az aszalt szőlőszemek megítélése egészen vegyes, vannak, akik imádják és a kedvenc csemegéjükként állandóan a táskájukban cipelnek belőle, míg mások hallani sem akarnak róla, még a süteményekben sem.
A mazsolát általában úgy készítik, hogy a szőlőt megaszalják, majd egy üzemben feldolgozzák. És bár látszólag nagyon különbözik a szőlőtől, a mazsola táplálkozási szempontból nagyon hasonlít „hidratált” társához. Sokan nem tudják, hogy a mazsolának ugyanazok az előnyei, mint a szőlőnek, hiszen az egy kiszáradt gyümölcs. A fő különbség a kettő között, hogy a szőlő nyilvánvalóan sokkal több vizet tartalmaz, mint a mazsola. Víztartalom nélkül a tápanyagok sokkal koncentráltabbá válnak, ez azt is jelenti, hogy a cukor is koncentráltabb benne, ezért fontos azzal is tisztában lenni, hogy nem szabad mértéktelenül enni a mazsolát.
Csak úgy, mint a szőlő, a mazsola is jó antioxidánsforrás. Ez azért van, mert magas benne az úgynevezett polifenolok mennyisége. A polifenolok segítenek a szervezetben lévő szabad gyökök elleni küzdelemben, csökkentve a gyulladást – ez pedig a mazsola egyik legnagyobb előnye. Az agy egészségére is kiválóan hat a fogyasztása, összetevői fokozzák a kognitív funkciókat, és védhetnek a kognitív betegségek, például az Alzheimer-kór és a demencia ellen.
Vas
A mazsola másik fontos tápanyaga a vas, amiből sok embernek hiánya van, például a vegánok és a növényi étrendet követők sem biztos, hogy elegendőt juttatnak be belőle a szervezetükbe. A mazsola nassolása nekik sokat segíthet. A vas támogatja a véráramlást, ami közvetlenül előnyös a szív- és érrendszer számára. Ahhoz, hogy a vas jól felszívódjon, találkoznia kell a C-vitaminnal is. A mazsolában ez a tápanyag is megtalálható, így mindkettőt egy csapásra meg is kapja a test.
A mazsola kis mennyiségben tartalmaz kalciumot is, amely támogathatja a csontok egészségét. Amellett, hogy jót tesz a csontjainknak, beleértve a fogakat is, a kalcium fontos szerepet játszik az izmok működésében - segítve az agy üzeneteinek továbbítását az izmokhoz.
Ezeket olvastad már?
12 lenyűgöző mazsolás-túrós sütemény
Megosztó alapanyag a mazsola - van, aki elképzelni sem tudja a túrót nélküle, más pedig viszolyog már a látványától is. Mi most a mazsolások mellett tesszük le a voksunk.
NosaltyBrazil kávékalandok mazsolás sütivel
Brazil arabica kávé és mazsolás süti. Egy új ízharmónia. Bemutatjuk a Brazil Estate kávét, melyhez mazsolás édességeket készítettünk nektek. (x)
NosaltyEgy kis szőlőtörténelem sosem árt
A szőlőtermesztés végigkíséri az emberiség történetét. Szinte minden európai nép történetében van néhány szőlővel kapcsolatos monda, mese vagy rege. Okosodj szőlőtörténetből!
Nosalty