A máj az emberi test legnagyobb mirigye, ami nélkülözhetetlen szerepet tölt be a méregtelenítésben, a toxikus anyagok lebontásában. Egyedülálló képessége, hogy rendkívül jól regenerálódik, sokáig képes tűrni a számára kedvezőtlen körülményeket, azonban az ő „türelme” is véges.
Visszafordíthatatlan károsodása esetén komoly problémákkal kell szembenéznünk. Ezért is érdemes nagyon odafigyelni arra, hogy megfelelő ételeket vigyünk be a szervezetünkbe, amik segítik működését, és minél kevesebb alkoholt fogyasszunk. Azonban nem ez az egyetlen ital, ami hosszútávon károsíthatja a májunkat.
Cukros üdítők
A túl sok cukor nem csak a fogainknak ártalmas. Ha túl sok finomított cukrot tartalmazó italt fogyasztunk, az zsírfelhalmozódáshoz, később pedig májbetegség kialakulásához vezethet. A máj ugyanis zsírrá alakítja a fruktózt.
Gyümölcslevek
Ha valakinek az étrendje sok gyümölcscukrot tartalmaz, ami mellé magas kalóriatartalmú ételeket is fogyaszt, akkor a fruktóz lebontásában szerepet játszó máj túlterhelődik, és azt közvetlenül zsírrá alakítja. A májban ez zsírlerakódásokhoz és veszélyes zsírmáj kialakulásához vezethet.
Szénsavas italok
A szénsavas üdítők rendszeres fogyasztása a szakemberek szerint szoros kapcsolatot mutat a cukorbetegséggel, az elhízással, a fogászati problémákkal, a demenciával, bizonyos daganattípusokkal és a nem alkoholos zsírmájjal is. Az elhízás a szerv zsírosodásának egyik leghangsúlyosabb oka.
Ezek a cikkek is érdekelhetnek az egészségtelen étrendről: