Nemcsak az alkohol károsítja a májadat, de ezek az italok is

Ezeket az italokat jobb, ha elkerülöd, ha nem szeretnéd, hogy károsodjon a májad. És most nem az alkoholról beszélünk!

A máj az emberi test legnagyobb mirigye, ami nélkülözhetetlen szerepet tölt be a méregtelenítésben, a toxikus anyagok lebontásában. Egyedülálló képessége, hogy rendkívül jól regenerálódik, sokáig képes tűrni a számára kedvezőtlen körülményeket, azonban az ő „türelme” is véges.

Nemcsak az alkohol károsítja a májadat, de ezek az italok is

Visszafordíthatatlan károsodása esetén komoly problémákkal kell szembenéznünk. Ezért is érdemes nagyon odafigyelni arra, hogy megfelelő ételeket vigyünk be a szervezetünkbe, amik segítik működését, és minél kevesebb alkoholt fogyasszunk. Azonban nem ez az egyetlen ital, ami hosszútávon károsíthatja a májunkat.

Cukros üdítők

A túl sok cukor nem csak a fogainknak ártalmas. Ha túl sok finomított cukrot tartalmazó italt fogyasztunk, az zsírfelhalmozódáshoz, később pedig májbetegség kialakulásához vezethet. A máj ugyanis zsírrá alakítja a fruktózt.

Gyümölcslevek

Ha valakinek az étrendje sok gyümölcscukrot tartalmaz, ami mellé magas kalóriatartalmú ételeket is fogyaszt, akkor a fruktóz lebontásában szerepet játszó máj túlterhelődik, és azt közvetlenül zsírrá alakítja. A májban ez zsírlerakódásokhoz és veszélyes zsírmáj kialakulásához vezethet.

Szénsavas italok

A szénsavas üdítők rendszeres fogyasztása a szakemberek szerint szoros kapcsolatot mutat a cukorbetegséggel, az elhízással, a fogászati problémákkal, a demenciával, bizonyos daganattípusokkal és a nem alkoholos zsírmájjal is. Az elhízás a szerv zsírosodásának egyik leghangsúlyosabb oka.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek az egészségtelen étrendről:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...